Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:22.03.2023
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádosti o změnu Územního plánu Příbora
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

stav žádostí o změnu Územního plánu Příbora k 28.02.2023. 

II. Zastupitelstvo města nesouhlasí

se zpracováním zadání ke 4. Změně Územního plánu Příbora na základě žádostí předložených prostřednictvím příloh tohoto materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Odbor investic, rozvoje a správy majetku předkládá Zastupitelstvu města Příbora přehled žádostí o změnu Územního plánu Příbora. Tyto žádosti byly nashromážděny od května roku 2022 (tedy doby, kdy byla připravována a následně schválena Zpráva o uplatňování Územního plánu Příbora se zadáním Změny č. 3 Územního plánu Příbora) do února 2023. Celkem je zaznamenáno pět žádostí fyzických osob o převod ploch s rozdílným způsobem využití, zejména ploch s funkcí zemědělskou (ve volné krajině) do zastavitelného území obce, především na zahrady a plochy vhodné pro výstavbu rodinných domů. Předmětné žádosti jsou uvedeny v přehledech v příloze č. 1 tohoto materiálu. 

 

Výsadním postavením zastupitelstva města je dle zákona č. 183/2006 Sb. (stavebního zákona) rozhodování o změnách v území z pohledu územního plánování, koncepce prostředí a rozvoje obce. Územní plán je rozvojovým plánem pro utváření sídla a jeho vazeb na další sídla a volnou krajinu. Proto jsou veškeré žádosti o změnu územního plánu předkládány ke schválení tomuto orgánu města. Zastupitelstvo by však mělo schvalovat změny územního plánu uvážlivě, tedy vzhledem k již navrženým zastavitelným plochám, s ohledem na možnou obyvatelnost území a veškerou potřebnou infrastrukturu. V případě uvážení Zastupitelstva města Příbora vyhovět těmto změnám v územním plánu, musí být následně vytvořeno zadání Změny č. 4 Územního plánu Příbora, vybrán zhotovitel a zejména musejí být vyhrazeny finanční prostředky na projekční práce. Jelikož začátkem roku 2023 došlo ke změně legislativy v územním plánování, která klade důraz na jednotnost územních plánů a jejich digitalizaci, celkový časový úsek a finanční náklady na tuto změnu mohou být velmi odlišné oproti dřívějším změnám územního plánu (více popsáno níže).  Dále je nutno konstatovat rozpracovanost Změny č. 3 Územního plánu Příbora, která je v současné době ve fázi veřejného projednávání. 

 

Odbor investic, rozvoje a správy majetku, jako pořizovatel územně plánovací dokumentace města Příbora, v tuto chvíli nedoporučuje pořízení další změny Územního plánu Příbora zejména z důvodu malého počtu přijatých žádostí a nepřiměřeně velkým výdajům na zpracování dokumentace ( další Změny Územního plánu Příbora). Především však v tuto chvíli neevidujeme žádné zásadní potřeby města samotného na změny a ani požadavky ze strany majitelů infrrastruktury. Pořizovatel proto doporučuje zastupitelstvu města počkat na větší množství žádostí, které budou přínosné nejen pro jejich autory, ale i pro město a finanční prostředky města tak vynakládat co nejúčelněji a najefektivněji.

Dále pořizovatel konstatuje fakt, že od 01.01.2023 je v platnosti novelizace zákonů a prováděcích vyhlášek (§ 20a zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a dle Zákona č. 283/2021 Sb., podle § 59 Jednotný standard, dále vyhláška 418/2022 Sb.), které nařizují nové změny územních plánů řešit tzv. jednotným standardem, tedy stejnou grafikou a popisem ploch pro všechny územní plány obcí v České republice. Metodickým pokynem ministerstva pro místní rozvoj je doporučeno tuto konverzi provádět bez věcných změn, tedy bez požadavků na jednotlivé změny v územním plánu. Pořizovatel proto konstatuje nutnost konverze Změny č. 3 Územního plánu Příbora po jejím dokončení do jednotného standardu územně plánovacích dokumentací, a až následně doporučuje zvažovat další změnu územního plánu s věcnými změnami (jednotlivými požadavky). 

Odbor investic rozvoje a správy majetku všechny požadavky na změnu územního plánu registruje a jejich celkový přehled bude předkládat Zastupitelstvu města Příbora opět v prosinci roku 2023. 

 

Přílohy:
Příloha č.1: 230310 Přehled žádostí o změnu ÚP - 05-2022-02-2023.pdf (Veřejná)