Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:22.03.2023
Materiál číslo:25
Název materiálu a návrh usnesení:
Nedostatečná kapacita školských a předškolních zařízení ve městě Příboře
I. Zastupitelstvo města schvaluje

postupy směřující k řešení nedostatečných kapacit v mateřských a základních školách (projektové práce) ve městě Příboře následovně:

  • Výstavba nového předškolního zařízení v lokalitě Za školou dle varianty A přílohy č. 1 podkladového materiálu (pozemek parc. č. 2178/7 k. ú. Příbor o velikosti 9489 m2).
  • Dočasné umístění školní družiny ZŠ Jičínské včetně přípravné třídy do objektu budovy bývalé ZŠ Dukelské po dobu rekonstrukce školní družiny na ul. Sv. Čecha.
  • Po uvolnění prostor školní družinou na budově bývalé ZŠ Dukelské do objektu umístit 1. - 5. třídy ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů.
  • Zřízení odborných učeben v prostoru současné družiny ZŠ Npor. Loma a přesun družiny do objektu po MŠ Pionýrů po vybudování nové mateřské školy.
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Iveta Busková
Zpracoval:Ing. Iveta Busková
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Město Příbor se již mnoho let potýká s nedostatečnou kapacitou v mateřských školách. Mateřské školy nabírají z rozhodnutí rady města již patnáctým rokem děti nad rámec stanovené kapacity (tzv. "na  výjimku"). Na zasedání zastupitelstva byla 25.05.2022 vzata na vědomí Koncepce provozu školských a předškolních zařízení ve městě Příboře a schváleny usnesením č. 18/26/ZM/2022 postupy směřující k řešení nedostatečné kapacity v mateřských školách, a to následovně:

1) výstavba nového předškolního zařízení v lokalitě Za školou,

2) dočasné zřízení jednoho oddělení mateřské školy v budově bývalé ZŠ Dukelské,

3) umístění školní družiny ZŠ Jičínské do budovy bývalé ZŠ Dukelské,

4) zřízení odborných učeben v prostoru současné družiny ZŠ Npor. Loma a přesun družiny do objektu po MŠ Pionýrů.

 

Dne 06.12.2022 byl radě města předložen materiál týkající se informací o aktuálním vývoji projektu využití bývalé školní budovy na ulici Dukelské. Tento materiál představoval především závěry ze schůzky mezi zástupci politických stran, vedením města, vedením Základní školy (dále ZŠ) Jičínské a příslušnými odbory MÚ, která se konala dne 30.11.2022.
 
Bezprostředně po schůzi rady města se vedení Základní školy Jičínské rozhodlo oslovit vedení města s požadavkem na rozšíření možnosti využití bývalé ZŠ Dukelské o první stupeň základní školy. V reakci na požadavek ZŠ Jičínské ze dne 8.12.2022 byla dne 15.12.2022 svolána další upřesňující schůzka vedení města s vedením ZŠ Jičínské, projektantem a vedoucími odborů MÚ, kde byly konkrétní požadavky podrobně prodiskutovány a upřesněny.
Hlavním důvodem požadavků ze strany ZŠ Jičínské je dlouhodobá přetíženost stávající školní budovy. Budova je na hranici své kapacity a není možnost dále budovat speciální učebny pro potřebu výuky jazyků, informatiky či oddělení výuky dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Konkrétně se jedná o požadavek na přemístění celého prvního stupně, tedy pěti tříd o celkovém počtu 180 dětí a dvou tříd přípravných s kapacitou 30 dětí. Požadavek však také zahrnuje prostory pro speciální učebny, zázemí pro učitele či knihovnu. V tomto počtu dětí je pak již nutné počítat i s obnovením fungování přilehlé školní jídelny.
V rámci prověření kapacitních možností budovy byla provedena dne 21.12.2022 další prohlídka prostoru bývalé ZŠ Dukelské, a to včetně budovy bývalé školní jídelny.  Na základě této prohlídky dospěl projektant a zástupci OIRSM k následujícím skutečnostem:

•    Prostory uvolněné po odchodu Základní a mateřské školy Gaudi případně doplněné o prostory, které jsou v současnosti pronajaté jako fotoateliér a fitness centrum svou kapacitou dostačují pro umístění školní družiny a pěti tříd základní školy.

•    Umístění dvou přípravných tříd, několika speciálních učeben a dalšího zázemí školy (sborovna, kabinety, technické provozy) by zde již nebylo možné z kapacitních důvodů realizovat.

•    Prostory bývalé školní jídelny jsou dispozičně vyhovující a po kompletní rekonstrukci jsou vhodné pro užívání ke svému původnímu účelu nebo pro účely výdejny. Zároveň by mohly plnit funkci větší společenské místnosti, kterou ZŠ rovněž požaduje.

 

Shrnout by se tedy daly následující varianty:
1.    Umístit do budovy bývalé ZŠ Dukelské školní družinu z ulice Svatopluka Čecha, pět tříd prvního stupně Základní školy Jičínské a obnovit provoz školní jídelny (výdejny).
2.    Umístit do budovy bývalé ZŠ Dukelské školní družinu z ulice Svatopluka Čecha, pět tříd prvního stupně Základní školy Jičínské, rekonstrukcí podkrovních prostor vytvořit místnosti pro dvě třídy přípravné, speciální učebny a zázemí pro učitele a obnovit provoz školní jídelny (výdejny). Tato varianta by byla finančně velmi náročná.
3.    Využít budovu pouze pro potřeby školní družiny a středisko volného času Luna dle usnesení RM ze dne 6.12.2022
4.    Ponechat družinu v budově na ulici Sv. Čecha a veškeré volné prostory v budově ZS Dukelské využít pro kapacity požadované ZŠ Jičínskou.

Vzhledem k tomu, že nové požadavky vedení ZŠ Jičínské výrazně ovlivňují další případný postup na zpracování studie využití budovy bývalé ZŠ Dukelské v rozsahu, který byl schválen usnesením rady města dne 6.12.2022, je pro další postup zcela klíčový názor zastupitelstva města. Z tohoto důvodu byl věnován této problematice 03.03.2023 celý blok výjezdového školení členů zastupitelstva, kterého se zúčastnily i ředitelky školských zařízení v Příboře.

 

Závěry:

  1. Výstavba nového předškolního zařízení v lokalitě Za školou - potřeba určit přesnou lokaci (rozbor OIRSM - varianty A, B, C - příloha č. 1).
  2. Dočasné umístění školní družiny ZŠ Jičínské včetně přípravné třídy do objektu budovy bývalé ZŠ Dukelské po dobu rekonstrukce školní družiny na ul. Sv. Čecha.
  3. Po uvolnění prostor školní družinou na budově bývalé ZŠ Dukelské do objektu umístit 1. - 5. třídy ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů.
  4. Zřízení odborných učeben v prostoru současné družiny ZŠ Npor. Loma a přesun družiny do objektu po MŠ Pionýrů po vybudování nové mateřské školy.

 

Nedostatečnou kapacitu v mateřských školách řešit překlenovacími opatřeními:

  1. zachování + navýšení přípravných tříd,
  2. oslovit místní podniky (Alliance Laundry apod.) - zaměstnanecké školky,
  3. podpora dětských skupin,
  4. změna školského obvodu.

 

Odbor kultury, školství, sportu a cestovního ruchu se kloní při vybudování nové mateřské školy k variantě A, a to především z těchto důvodů uvedených OIRSM v příloze č. 1:

+ připravenost území (komunikace i inženýrské sítě jsou dotaženy na hranici předmětné parcely) a tím i rychlejší možná výstavba (vše se taktéž odvíjí od zhotovitele projektu a procesu jeho výběru),
+ blízkost školy a zvykovost dětí na dané místo,
+ možnost snadného vyzvedávání dětí ze školy a školky najednou,
+ krátká pěší docházková vzdálenost,
+ využitelnost okolních atraktivit pro trávení volného času po vyzvednutí dětí ze školy (hřiště, obchod, park),
+ bezpečnost území (jsou zde již vybudovány chodníky, cyklostezka).

 

Dle sdělení OIRSM jsou přislíbeny ještě podklady k dopravní situaci, tedy jakým způsobem se žáci mateřské školy a 1.-3. stupně základní školy dopravují do školy (což je důležité z pohledu další projekce a zacházením s územím).

Dodatečné informace budou zaslány e-mailem, pakliže budou dodány.

Přílohy:
Příloha č.1: Vyhodnocení umístění nové mateřské školy - podklad OIRSM (Veřejná)