Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:24.05.2023
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - vrácení části jistiny
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření dodatku č. 1, v předloženém znění, ke kupní smlouvě č. 063/2020 ze dne 23.03.2020, jehož předmětem je vrácení části jistiny na dodržení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/29 v k. ú. Příbor, a to ve výši 80 000 Kč, za podmínek stanovených dodatkem č. 1 - viz příloha č. 2.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost Pavla a Lucie Balcárkových, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ . Předmětem podání ze dne 23.03.2023 je žádost o uzavření dodatku ke kupní smlouvě na pozemek parc. č. 2178/29 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek v lokalitě Za školou Npor. Loma, který žadatelé nabyli na základě kupní smlouvy č. 063/2020 ze dne 23.03.2020. Současně s kupní cenou složili vlastníci pozemku na depozitní účet města částku 100 000 Kč jako jistinu na dodržení regulativů zástavby v lokalitě.

 

Regulativy schválené zastupitelstvem města řeší komplexně podobu výstavby na celkem 36 pozemcích v lokalitě určených pro výstavbu rodinných domů. Předmětem regulace jsou rodinné domy (výška, typ střechy, barevnost omítek atd.), zpevněné plochy - vjezdy na pozemky z obslužné komunikace, doplňkové stavby a oplocení pozemků. Dále regulativy vymezují stavební čáru a další náležitosti zástavby.

 

Záměrem stanovení regulace zástavby v lokalitě bylo dosáhnout vzniku harmonického území v kontextu se stávající zástavbou a navazující volnou krajinu. Z tohoto důvodu byla smluvně stanovena povinnost složení jistiny s tím, že tato bude stavebníkům vrácena po dokončení všech staveb podléhajících regulaci a ze strany odboru investic, rozvoje a správy majetku (OIRSM) bude na základě závěrečné prohlídky stavby konstatováno, že regulativy byly dodrženy. Takto byla koncipována i kupní smlouva - ve všech případech v totožném znění. Smluvně je rovněž dohodnuto, že město prostřednictvím OIRSM má právo schválit projektovou dokumentaci pro stavební řízení dříve, než bude předložena stavebnímu úřadu. Tato podmínka byla ze strany všech stavebníků dodržena, projekty byly zpracovateli konzultovány s odborem IRSM většinou již ve fázi jejich přípravy.

 

V průběhu loňského roku byl odbor IRSM několikrát osloven stavebníky, zda je vrácení jistiny podmíněno i dokončením oplocení. Jednalo se o případy, kdy stavby rodinných domů na pozemcích již byly dokončeny a zkolaudovány, ale nebyly dokončeny terénní úpravy a oplocení. Vzhledem ke skutečnosti, že pokud by oplocení nebylo provedeno dle schválené projektové dokumentace a nebyla dodržena např. výška, transparentnost, barevnost apod., došlo by k narušení celkového vzhledu lokality, proto odbor IRSM k těmto dotazům uváděl, že stavba musí být dokončena kompletně, tzn. včetně oplocení. Následně na základě společné žádosti vlastníků 6 pozemků v lokalitě o vrácení jistiny bez toho, že by byla dokončena čelní část oplocení pozemků, zastupitelstvo města na základě doporučení právníka MÚ schválilo uzavření dodatku k příslušným kupním smlouvám se stanovením podmínek (usnesení č. 13/2/ZM/2022 z 14.12.2022):

 

  1. Po dokončení stavby rodinného domu, po ověření dodržení regulativů, bude stavebníkovi vrácena částka 80 000 Kč, která bude použita na realizaci oplocení; částka 20 000 Kč bude ponechána na depozitním účtu města.
  2. Stavebník se zaváže dokončit stavbu oplocení do 2 let ode dne uzavření dohody/dodatku.
  3. Po dokončení oplocení v uvedené lhůtě a po ověření dodržení regulativů bude stavebníkovi vrácen zůstatek jistiny ve výši 20 000 Kč.
  4. Při marném uplynutí 2leté lhůty propadne zůstatek jistiny ve prospěch města jako pokuta za nedodržení závazku na straně stavebníka, případné nedodržení regulativů pak bude sankcionováno dle dalších ustanovení kupní smlouvy.

 

V tomto znění byly dodatky k příslušným kupním smlouvám uzavřeny.

 

Dne 23.03.2023 provedli zástupci OIRSM kontrolní prohlídku stavby na pozemku parc. č. 2178/29 - or. č. 14. Při prohlídce bylo konstatováno, že stavba rodinného domu je provedena v souladu s regulativy zástavby a dále, že nejsou dokončeny terasa a oplocení. Vlastníci pozemku v rámci kontrolní prohlídky požádali s odkazem na usnesení 13/2/ZM/2022 ze dne 14.12.2022 o uzavření obsahově shodného dodatku ke kupní smlouvě.

 

K žádosti odbor IRSM uvádí, že z dosavadního jednání se žadateli je zřejmé, že postupují v souladu s kupní smlouvou, projektová dokumentace stavby byla předložena odboru IRSM ke schválení a již provedené stavby na pozemku respektují regulativy zástavby. Odbor IRSM proto doporučuje žádosti vlastníků pozemku vyhovět.

 

Žádost je předložena k projednání přímo zastupitelstvu města bez předchozího doporučení rady města vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o věc, která již byla v minulosti řešena a nejsou známy důvody, pro které by této konkrétní žádosti nemělo být vyhověno - viz zásada rovného jednání.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost stavebníků (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh dodatku (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.4: Kupní smlouva z r. 2020 (Veřejná)