Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:24.05.2023
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí pozemku parc. č. 862/1 k. ú. Příbor - Moravskoslezský kraj
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je bezúplatný převod pozemku parc. č. 862/1 v k. ú. Příbor, z majetku budoucího vlastníka Moravskoslezského kraje, IČO 70890692, do majetku města Příbora poté, co budou vlastnická práva k pozemku v katastru nemovitostí zapsána pro Moravskoslezský kraj.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh darovací smlouvy, jejímž předmětem je bezúplatný převod pozemku parc. č. 862/1 v k. ú. Příbor, z majetku budoucího vlastníka Moravskoslezského kraje (MSK).

 

Jedná se o pozemek situovaný mezi ul. Fučíkovou a zahrádkářskou osadou Sídliště. Pozemek tvoří souvislou plochu s pozemky města parc. č.  862/3 a 862/6. Na pozemcích jsou umístěny montované garáže (hangáry) soukromých vlastníků. 

 

V současné době je pozemek nabízený k převodu v majetku ČR s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Na základě žádosti města byl pozemek zařazen do trojstranné směny pozemků mezi ÚZSVM, MSK a Hasičským záchranným sborem. Důvodem zařazení pozemku do směny je skutečnost, že po převedení pozemku do majetku MSK může být tento bezúplatně převeden městu. Dle sdělení MSK je pozemek schválen k převodu z majetku státu do jeho vlastnictví, probíhá schvalovací proces na úrovni vládních úřadů a následně bude vlastnické právo k pozemku pro MSK zapsáno do katastru nemovitostí. V rámci urychlení následného převodu pozemku do majetku města předložil zástupce MSK městu ke schválení příslušnou darovací smlouvu. Změní smlouvy bylo odsouhlaseno JUDr. Michálkem a právníkem MSK a smlouva v oboustranně odsouhlaseném znění bude předložena i zastupitelstvu kraje.

 

V současné době je umístění hangárů na pozemcích města řešeno pronájmem (nájemní smlouvy). ÚZSVM řešil  umístění hangárů na převáděném pozemku bezesmluvně formou každoroční fakturace za bezesmluvní užívání. Poté, co pozemek přejde do majetku města budou uzavřeny příslušné nájemní smlouvy a do budoucna může být celá plocha řešena komplexně. Stávající smlouvy jsou uzavřeny na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou, takto budou zřejmě nastaveny nájemní vztahy na pozemku parc. č. 862/1 do doby, než bude rozhodnuto o dalším využití území.

 

Dále se rýsuje možnost získat do majetku další pozemky v území, a to pozemky parc. č. 862/4 a 862/11, které by následně (v horizontu 2-3 let) bylo možno využít např. k řešení parkování v lokalitě apod.

 

Usnesení rady města č. 9/10/RM/2023 ze dne 25.04.2023: 

 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je bezúplatný převod pozemku parc. č. 862/1 v k. ú. Příbor, z majetku budoucího vlastníka Moravskoslezského kraje, IČO 70890692, do majetku města Příbora poté, co budou vlastnická práva k pozemku v katastru nemovitostí zapsána pro Moravskoslezský kraj.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.3: Darovací smlouva (Veřejná)