Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:24.05.2023
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Kotlíkové dotace - 5. výzva
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Smlouvu o poskytnutí dotace z rozpočtu města Příbor mezi Moravskoslezským krajem a městem Příborem, jejímž předmětem je spolufinancování 5. výzvy kotlíkových dotací Ministerstva životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Mgr. Blanka Kovaláková
Zpracoval:Ing. Dita Kalužová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Moravskoslezský kraj (dále jen "MSK") připravuje ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2021 - 2027 projekt "Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 5. výzva". Cílem projektu je zlepšení kvality ovzduší díky omezení primárních emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností, a to prostřednictvím náhrady zastaralých spalovacích zařízení na pevná paliva za nové environmentálně šetrné způsoby s prioritní podporou obnovitelných a bezemisních zdrojů s přihlédnutím k regionálnímu specifiku spočívajícím v tradičním zaměření lokálních topenišť na uhlí.

V rámci projektu budou fyzickým osobám/domácnostem opětovně poskytovány dotace na výměnu kotlů. V minulých třech výzvách obdržel občan z dotačních programů 80 % uznatelných nákladů a město navíc přispívalo částkou ve výši 7 000 - 7 500 Kč na žadatele. Každé ze zmíněných třech výzev využily desítky žadatelů z našeho města, kteří již mají nový kotel, čímž ve městě ubylo emisí z lokálních topenišť. 4. výzva kotlíkových dotací nebyla městem Příbor podporována, Zastupitelstvo města Příbora neschválilo zájem o spolufinancování Usnesením č. 20/23/ZM/2021. Cílová skupina byla velice úzká a vzhledem k ostatním žadatelům, kteří nedostali buď žádnou dotaci nebo do výše 35 % uznatelných nákladů přes Zelenou úsporám, se to zdálo nepřiměřené, když už žadatelé dostali 95 % nákladů a příspěvek MSK. 

Podpora v této 5. výzvě je určena opět pro nízkopříjmové domácnosti, která bude v roce 2024 poskytována prostřednictvím Krajského úřadu MSK až do výše 95 % uznatelných nákladů s limitem 130 000 Kč pro kotel na biomasu a 180 000 Kč pro tepelné čerpadlo, k čemuž MSK přidává dalších 7 500 Kč na žadatele. Vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti si o dotaci může požádat pokud: žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně a žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 01.01.2022 do doby podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení.
Na spolufinancování výměny kotlů se mohou rovněž podílet i města a obce. Město Příbor bylo rovněž osloveno, zda má zájem se připojit i v této 5. výzvě na následné období a podpořit nové žadatele - dopisem viz. příloha č. 1. Město Příbor, projevilo na základě doporučení RM zájem podpořit nízkopříjmové skupiny obyvatel, které si pořídí nový ekologický způsob vytápění a požádají o dotaci, a to příspěvkem 5 tisíc Kč. Většinou bylo žadatelů do 20, takže je návrh na 80 tisíc Kč, tedy pro 16 žadatelů. Pokud by jich bylo více a zájem města by trval, mohl by být limit navýšen dodatkem k navrhované smlouvě. Bližší pokyny jsou v příloze č. 2.

Dotace bude proplacena po realizaci výměny zdroje vytápění a předložení vyúčtování nebo zálohově, tj. po předložení zálohové faktury, ve výši zálohové faktury s omezením max. do výše 60 % schválené dotace. Doplatek dotace bude vyplacen po předložení závěrečného vyúčtování.

Poznámka: pro doplnění uvádíme, že všichni si mohou od října 2021 žádat o výměnu starého kotle v programu Nová zelená úsporám prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (výše dotace závisí na výši příjmů žadatele). Kraje a města do tohoto dotačního programu zapojeny nejsou, tzn. že výše finanční podpory pro žadatele (občana) nebude navýšena o příspěvek kraje či města.

Tento materiál byl projednán na Radě města Příbora dne 16.05.2023 a bylo schváleno doporučující Usnesení č. 32/11/RM/2023.

Tímto předkládáme materiál Zastupitelstvu města Příbora k projednání. Přílohou č. 3 je i návrh smlouvy mezi Moravskoslezským krajem a městem Příborem o spolufinancování 5. výzvy kotlíkových dotací. V příloze č. 4 je pak žádost o poskytnutí dotace.

Odbor životního prostředí, dotací a veřejných zakázek doporučuje podporu pro nízkopříjmové skupiny schválit.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Prvotní informace k 5. výzvě kotlíkových dotací (Veřejná)
Příloha č.2: Druhý průvodní dopis (Veřejná)
Příloha č.3: Návrh smlouvy o spolufinancování (Veřejná)
Příloha č.4: Žádost o poskytnutí dotace (Veřejná)