Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:24.05.2023
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za Školou Z43 - výjimka pro stavbu oplocení na parc. č. 2178/21 v k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města uděluje

výjimku z Regulativů zástavby v lokalitě Za Školou na parcele č. 2178/21 v k. ú. Příbor v podobě změny stavby frontálního oplocení na živý plot bez vjezdové brány s maximální výškou 1,5 m dle zákresu v příloze tohoto materiálu. 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Romana Šašinková, DiS.
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Materiál se zabývá změnou stavby frontálního oplocení pozemku na parc. č. 2178/21 v k. ú. Příbor na živý plot formou výjimky z Regulativů zástavby lokality Za Školou. 

 

V lokalitě Za Školou dle územního plánu označovanou jako zastavitelnou plochu Z43 byla vytvořena interní městská pravidla pro zástavbu tzv. Regulativy zástavby lokality Za Školou (příloha č. 1 tohoto materiálu), které byly schváleny Zastupitelstvem města Příbora dne 26.06.2019 s číslem usnesení 13/6/ZM/2019. Kontrolou projekce jednotlivých stavebníků dle regulativů a následné dodržení realizace stavby dle schváleného projektu je pověřen odbor IRSM. Jedním z bodů regulace a jejich následná kontrola je i forma oplocení, která je charakterizována takto:

 "Oplocení bude trasováno v hranici pozemku, dosahující výšky max. 1,5 m (u frontální části oplocení směrem ke komunikaci je požadována min. transparentnost 60%, u oplocení mezi pozemky užití 100% transparentního materiálu."

 

V březnu tohoto roku majitelé pozemku 2178/21 v k. ú. Příbor zaslali na odbor IRSM žádost o výjimku z regulace, která by jim umožnila změnu projektu v části frontálního oplocení. Výsledkem by neměla být stavba frontálního oplocení, ale výsadba živého plotu, kdy vjezd na pozemek nebude mít pojezdovou bránu (zákres záměru majitelů parc. č. 2178/21 v k. ú. Příbor je přílohou č. 2). Jelikož regulativ počítá s oplocením pozemků stavbou oplocení a aktuálně nedává možnost využití pouze živého plotu, je tato žádost předložena Zastupitelstvu města Příbora. (Celá žádost je přílohou č. 3 tohoto materiálu, kdy ostatní body žádosti již byly vyřízeny.)

 

Odbor IRSM jakožto kontrolor dodržování regulace v území se domnívá, že tento typ oplocení by neměl narušit původní estetický záměr dodržení výšky a frontální linie oplocení jednotlivých pozemků a doporučuje ho umožnit. Předpokladem v lokalitě Za Školou byla výsadba živých plotů za klasickým oplocením a nastavení regulace chtělo dopomoci k viditelné dávce zeleně v daném území místo pevných stavebních prvků, které jsou v současné době běžné. Doporučujeme však dát podmínku výšky tohoto živého oplocení, které bude v optické komunikaci s veřejným prostranstvím, a to stejně jako u ostatních frontální oplocení max. do výšky 1,5 m. 

Dále sdělujeme, že v případě dodatečného pořízení oplocení je vlastník povinen mít souhlas vlastníka sousedního pozemku, kterým je město Příbor. V tomto případě budou nastavena stejná pravidla jako v Regulativech zástavby lokality Za Školou. 

 

Přílohy:
Příloha č.1: 13-06-19 Regulativy.pdf (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh frontálního oplocení - žiým plotem.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: Žádost o udělení výjimky.pdf (Neveřejná)