Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:21.06.2023
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Pravidla poskytování dotací z rozpočtu města Příbora
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla poskytování dotací z rozpočtu města Příbora v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Bc. Eva Srněnská
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Předkládáme Zastupitelstvu města Příbora ke schválení Pravidla poskytování dotací z rozpočtu města Příbora (dále též „pravidla).

 

V rámci poslední etapy elektronizace podání žádostí a vyúčtování dotací poskytnutých z rozpočtu města Příbora dojde s účinnosti od 01.01.2024 ke změně způsobu podání žádostí a vyúčtování individuální dotace. Cílem je nejen zjednodušení, zrychlení a sjednocení celého procesu a systému, ale především snížení administrativní náročnosti pro žadatele a příjemce individuální dotace.

 

Žádost o individuální dotaci a následné vyúčtování, bude možné předložit od 01.01.2024 pouze elektronicky prostřednictvím Portálu občana, stejně jako žádost a vyúčtování dotace programové. Změna se bude vztahovat na žádosti o individuální dotaci poskytnuté z rozpočtu města Příbora od roku 2024.

 

Na základě výše uvedeného byla v pravidlech provedena pouze dílčí úprava, upraveno bylo znění:

  • Článku VI., odst. 3. takto: „Žádost o individuální dotaci se podává elektronicky prostřednictvím Portálu občana.“.
  • Článku VIII. odst. 3 takto: „Finanční vypořádání individuální dotace se podává elektronicky prostřednictvím Portálu občana.“
  • V Článku VIII. byl nově vložen odst. 5 se zněním: „Není-li ve veřejnoprávní smlouvě  stanoveno jinak, je termín pro předložení finančního vypořádání individuální dotace do 30 dnů po ukončení realizace projektu.“

Součásti pravidel je vzor veřejnoprávní smlouvy pro poskytnutí programové a individuální dotace z rozpočtu města Příbora.

 

Návrh na úpravu pravidel byl předložen k připomínkování tajemníkovi MÚ, Ing. Ivetě Buskové a Mgr. Karolíně Najzarové. Ani v jednom případě připomínky vzneseny nebyly.

 

Při jednom z hodnocení žádosti o individuální dotaci proběhla mezi členy pracovní skupiny, složené z řad členů zastupitelstva města v počtu jednoho zástupce z každé volební strany zastoupené v  zastupitelstvu města, diskuse k možným změnám v poskytování individuální dotace v následujících obdobích. Na základě této diskuse byli všichni členové pracovní skupiny osloveni a vyzváni k předložení písemných podnětů a konkrétních návrhů na úpravu stávajících pravidel. 

 

V daném termínu nebyly  konkrétní a opodstatněné návrhy od členů pracovní skupiny předloženy.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Pravidla_poskytování_dotací_z_rozpočtu_města_Příbora.docx (Veřejná)