Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:13.09.2023
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - vrácení části jistiny
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření dodatku č. 1, v předloženém znění, ke kupní smlouvě č. 194/2020 ze dne 16.06.2020, jehož předmětem je vrácení části jistiny na dodržení regulace zástavby na pozemku parc. č. 2178/6 v k. ú. Příbor, a to ve výši 80 000 Kč, za podmínek stanovených dodatkem č. 1 - viz příloha č. 2.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost Břetislava a Šárky Orlíkových, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ . Předmětem podání ze dne 13.06.2023 je žádost o uzavření dodatku ke kupní smlouvě na pozemek parc. č. 2178/6 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek v lokalitě Za školou Npor. Loma, který žadatelé nabyli na základě kupní smlouvy č. 194/2020 ze dne 16.06.2020. Současně s kupní cenou složili vlastníci pozemku na depozitní účet města částku 100 000 Kč jako jistinu na dodržení regulativů zástavby v lokalitě.

 

Regulativy schválené zastupitelstvem města řeší komplexně podobu výstavby na celkem 36 pozemcích v lokalitě určených pro výstavbu rodinných domů. Předmětem regulace jsou rodinné domy (výška, typ střechy, barevnost omítek atd.), zpevněné plochy - vjezdy na pozemky z obslužné komunikace, doplňkové stavby a oplocení pozemků. Dále regulativy vymezují stavební čáru, rozsah zastavitelnosti pozemků a další náležitosti zástavby.

 

Záměrem stanovení regulace zástavby v lokalitě bylo dosáhnout vzniku harmonického území v kontextu se stávající zástavbou a navazující volnou krajinou. Z tohoto důvodu byla smluvně stanovena povinnost složení jistiny s tím, že tato bude stavebníkům vrácena po dokončení všech staveb podléhajících regulaci a ze strany odboru investic, rozvoje a správy majetku (OIRSM) bude na základě závěrečné prohlídky stavby konstatováno, že regulativy byly dodrženy. Takto byla koncipována i kupní smlouva - ve všech případech v totožném znění. Smluvně je rovněž dohodnuto, že město prostřednictvím OIRSM má právo schválit projektovou dokumentaci pro stavební řízení dříve, než bude předložena stavebnímu úřadu. Tato podmínka byla ze strany všech stavebníků dodržena, projekty byly zpracovateli konzultovány s odborem IRSM většinou již ve fázi jejich přípravy.

 

V průběhu loňského i letošního roku přistoupilo zastupitelstvo města v několika případech, vždy na základě žádosti stavebníků, k uzavření dodatků ke kupním smlouvám. Tyto dodatky řeší možnost vrácení části jistiny v případě, že není dokončena jedna část stavby, ve zmiňovaných případech šlo o nedokončenou čelní část oplocení pozemku, s tím, že další stavby a úpravy podléhající regulativům byly dokončeny.

 

Dne 13.06.2023 obdržel odbor IRSM žádost manželů Orlíkových o uzavření dodatku ke kupní smlouvě s tím, že stavba na pozemku je dokončena, vyjma sjezdu na pozemek parc. č. 2178/6. Sjezd má být realizován na pozemku parc. č. 2178/66, který je vlastnictvím města. Následnou kontrolní prohlídkou bylo zjištěno, že mimo sjezdu na pozemek žadatelů nejsou dokončeny další stavby, např. nebyly dokončeny ani obrubníky vymezující budoucí zpevněné plochy, čili se nedá usuzovat na dodržení předepsané zastavitelnosti pozemku apod. Tato skutečnost však nebrání uzavření dodatku, jehož plnění následně můžou stavebníci požadovat poté, co všechny stavby mimo sjezdu budou dokončeny.

 

 

Pro vrácení části jistiny budou dodatkem stanoveny následující podmínky:

 

  1. dokončení hlavní stavby, doplňkových staveb, oplocení a dalších úprav na Pozemku podléhajících Regulativům v souladu s Regulativy, tato skutečnost bude ověřena kontrolní prohlídkou provedenou zástupci města,
  2. účelové využití vrácené části jistiny na realizaci sjezdu na pozemek,
  3. dokončení sjezdu na pozemek v plném rozsahu v souladu s regulativy do 2 (dvou) let ode dne převodu vrácené části jistiny na účet stavebníka,
  4. zbylá část jistiny ve výši 20 000 Kč bude stavebníkovi vrácena za dodržení podmínek uvedených v bodech a) – c) odst. 2 článku III. dodatku; tato skutečnost bude ověřena kontrolní prohlídkou provedenou zástupci města,
  5. po marném uplynutí stanovené 2leté lhůty zbylá část jistiny propadá ve prospěch města jako pokuta za nedodržení závazku na straně stavebníka.

 

 

K žádosti odbor IRSM uvádí, že z dosavadního jednání se žadateli je zřejmé, že postupují v souladu s kupní smlouvou, projektová dokumentace stavby byla předložena odboru IRSM ke schválení a již provedené stavby na pozemku respektují regulativy zástavby. Odbor IRSM proto doporučuje žádosti vlastníků pozemku vyhovět.

 

Žádost je předložena k projednání přímo zastupitelstvu města bez předchozího doporučení rady města vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o věc, která již byla v minulosti řešena a nejsou známy důvody, pro které by této konkrétní žádosti nemělo být vyhověno - viz zásada rovného jednání.

 

Znění dodatku je předloženo ve standardním znění, jak bylo schváleno v předchozích případech.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o uzavření dodatku (Veřejná)
Příloha č.2: Dodatek.pdf (Veřejná)