Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:13.09.2023
Materiál číslo:19
Název materiálu a návrh usnesení:
OZV o zřízení MP Příbor
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku města Příbora o zřízení Městské policie Příbor, ve znění návrhu předloženého prostřednictvím přílohy č. 1 předkládaného materiálu.    

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Zpracoval:Libor Bolom
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvu města Příbora předkládáme záležitost týkající se zřízení Městské policie Příbor s návrhem zrušit Obecně závaznou vyhlášku č. 2/1999, o městské policii ze dne 25.03.1999 a vydat novou Obecně závaznou vyhlášku o zřízení Městské policie Příbor - viz příloha č. 1

Městská policie se zřizuje obecně závaznou vyhláškou vydanou zastupitelstvem města. Aktuálně platná obecně závazná vyhláška, která tvoří přílohu č. 2 předkládaného materiálu, byla vydaná v roce 1999 a odpovídala tehdejší právní úpravě. Právní úprava se však v průběhu let změnila a stávající platná Obecně závazná vyhláška č. 2/1999 o městské policii, neodpovídá současné legislativě, jelikož v jejích článcích jsou uvedeny nadbytečnosti, které upravují nové obecné právní normy. V průběhu let došlo celkově k novelizaci zákona o přestupcích a byla také vydána vyhláška ministerstva vnitra č. 418/2008 Sb., kterou se provádí zákon o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů, která upravuje mimo jiné stejnokroj strážníků. Stejnokroj strážníků však nadbytečně upravuje i současně platná Obecně závazná vyhláška č. 2/1999 o městské policii, která je nižší právní normou.

Je tak vhodné a doporučené ministerstvem vnitra, téměř po 24 letech stávající obecně závaznou vyhlášku zrušit a vydat novou, která bude odpovídat současným právním normám.

Návrh nové obecně závazné vyhlášky byl předložen k předběžnému posouzení Ministerstvu vnitra ČR, odboru veřejné správy, kontroly a dozoru, přičemž tento odbor neshledal rozpor se zákonem  - viz. příloha č. 3 

Přílohy: