Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:13.09.2023
Materiál číslo:12
Název materiálu a návrh usnesení:
Lesní pozemek k. ú. Klokočov u Příbora
I. Zastupitelstvo města schvaluje

odkoupení lesního pozemku parc. č. 5/9 o výměře 2 203 m2 v k. ú. Klokočov u Příbora za kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 62 000 Kč, dle nabídky insolvenčního správce ze dne 21.08.2023.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k  projednání nabídku insolvenčního správce Ing. Evy Procházkové (Znojmo). Předmětem nabídky ze dne 21.08.2023 je prodej pozemku parc. č. 5/9 v k. ú. Klokočov u Příbora. Jedná se o lesní pozemek o výměře 2 203 m2, který bezprostředně sousední s lesním pozemkem parc. č. 5/6, který je v majetku města. Pozemek je nabízen k prodeji za cenu 62 000 Kč stanovenou znaleckým posudkem, tj. 28,14 Kč/m2.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k nabídce odbor ŽPD; lesní hospodář následně odkoupení pozemku za cenu 62 000 Kč doporučil. Odbor IRSM dne 25.08.2023 předběžně potvrdil  Ing. Procházkové zájem města odkoupit předmětný pozemek za cenu dle znaleckého posudku s tím, že konečné rozhodnutí přísluší zastupitelstvu města.

Pozn.. odboru IRSM: Totožnou nabídku k prodeji učinila městu dne 02.08.2023 realitní makléřka Ing. Pavla Frant (Kopřivnice). Na dotaz odboru IRSM uvedla, že nabídka prodeje byla zaslána všem dalším vlastníkům sousedních pozemků a pozemek bude prodán v aukci zájemci, který učiní nejvyšší nabídku. Dále uvedla, že min. jeden vlastník již zájem o koupi pozemku projevil.

 

Poté co odbor IRSM obdržel nabídku insolvenční správkyně Ing. Procházkové, učinil i u ní dotaz o způsobu prodeje. K dotazu bylo zaměstnancem Ing. Procházkové sděleno, že k prodeji by měla být uzavřena smlouva s rozvazovací doložkou; k písemnému dotazu ohledně aukce odbor IRSM odpověď neobdržel. Na základě znalostí místních poměrů a dobrých vztahů oslovil odbor IRSM p. Sabinu Pavlovou, která vlastní pozemky sousedící s nabízeným pozemkem z jeho severní strany a sahající až téměř po hranici s katastrem obce Skotnice. Paní Pavlová uvedla, že má zájem pozemek odkoupit a užívat jej příležitostně jako prostor pro pohyb koní, a že byla realitní makléřkou Ing. Frant informována, že jako prvnímu přihlášenému zájemci, jí bude pozemek prodán. Paní Pavlová dále uvedla, že pokud bude pozemek prodáván formou aukce, bude uvažovat i o nabídce vyšší ceny (výše nabídky pochopitelně nebyla předmětem hovoru).

 

V současné době tedy není jasné, jakým způsobem bude pozemek prodán, je možné, že do doby zasedání zastupitelstva města budou k dispozici další informace ze strany insolvenční správkyně, popř. město obdrží návrh kupní smlouvy s rozvazovací doložkou. Odbor IRSM doporučuje pozemek odkoupit, pokud to bude možné, za cenu dle znaleckého posudku, ne však za vyšší cenu, neboť vlastnictví pozemku není pro lesní hospodaření města popř. jeho rozvojové záměry natolik nezbytné, aby byl pozemek odkoupen za cenu vyšší než je cena v místě a čase obvyklá.

 

Odbor IRSM v rámci urychlení jednání postupuje nabídku zastupitelstvu města bez dalších stanovisek i bez doporučení finančního výboru. V době odevzdání materiálu pro schůzi zastupitelstva města ještě není známo stanovisko finančního výboru (termín schůze 06.09.2023 v 17:00 hodin). Vyjádření finančního výboru bude dodáno zastupitelstvu dodatečně.

 

Usnesení rady města č. 9/17/RM/2023 ze dne 05.09.2023: 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit odkoupení lesního pozemku parc. č. 5/9 o výměře 2 203 m2 v k. ú. Klokočov u Příbora za kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem ve výši 62 000 Kč, dle nabídky insolvenčního správce ze dne 21.08.2023.

 

Pokud bude usnesení v navrženém znění přijato, odbor IRSM bude informovat insolvenční správkyni. V případě, že odbor IRSM obdrží návrh kupní smlouvy ve znění nad rámec tohoto usnesení, bude smlouva předložena zastupitelstvu města k projednání a následnému schválení. Pokud bude předmětem smlouvy pouze prodej pozemku za podmínek uvedených v usnesení a standardní ustanovení ohledně platby správních poplatků za vklad do katastru nemovitostí (plátcem je v tomto případě kupující, tedy město), pak bude smlouva po odsouhlasení JUDr. Michálkem předložena starostovi (místostarostovi) k podpisu bez dalšího projednání zastupitelstvem města.

Přílohy: