Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:13.09.2023
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Využití objektu č. p. 1346 na ulici Dukelské pro potřeby ZŠ Jičínské
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

souhrnnou informaci o plnění části usnesení č. 33/4/ZM/2023 ze dne 22.03.2023 ve znění „Po uvolnění prostor školní družinou v budově bývalé ZŠ Dukelské do objektu umístit 1. - 5. třídy ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů.“

 

II. Zastupitelstvo města souhlasí

s návrhem odboru investic, rozvoje a správy majetku na projednání zadané „Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře“ formou pracovního zasedání Zastupitelstva města Příbora.

III. Zastupitelstvo města schvaluje

úpravu části usnesení č. 33/4/ZM/2023 ze dne 22.03.2023 ve znění „Po uvolnění prostor školní družinou na budově bývalé ZŠ Dukelské nejpozději k 1. 9. 2026 do objektu umístit 1. - 5. třídy ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů".

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Karolína Pavelková
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Odbor investic, rozvoje a správy majetku (dále OIRSM) předkládá Zastupitelstvu města Příbora souhrnnou informaci o plnění části usnesení č. 33/4/ZM/2023 ze dne 22.03.2023 ve znění „Po uvolnění prostor školní družinou na budově bývalé ZŠ Dukelské do objektu umístit 1. - 5. třídy ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů“.

Stěžejní částí celé projektové přípravy bylo zadání studie, která by prověřila, zda jsou uvolněné prostory v objektu č. p. 1346 na ulici Dukelské svým rozsahem dostačující pro potřeby Základní školy Jičínské (dále ZŠ). Odbor IRSM oslovil vhodného projektanta, který již zpracovával studii využití stejné budovy v minulosti. Dne 12.04.2023 proběhla schůzka s vedením ZŠ Jičínské, vedením města a zástupci dotčených odborů, na které byly definovány všechny dosud známé požadavky kladené na prostor školní budovy (příloha č. 1). Naplnění potřeb ZŠ je prostorově velmi náročné a již od samého začátku bylo zřejmé, že nebude možné dostát všem požadavkům. V průběhu práce na studii byla svolána řada koordinačních schůzek mezi vedením ZŠ Jičínské, vedením školní jídelny Komenského, vedením SVČ Luna, projektantem a zástupci jednotlivých odborů městského úřadu, na kterých byla postupně domluvena nejvhodnější varianta návrhu. Vybraná varianta (příloha č. 2) byla následně předložena radě města, která dne 18.07.2023 svým usnesením č. 12/15/RM/2023 předloženou podobu studie vnitřního uspořádání objektů na Dukelské ulici, č. p. 1346 s názvem "Studie přemístění části prvního stupně ZŠ Jičínské do areálu v ul. Dukelské" schválila.

Ze strany starosty města bylo dlouhodobě poukazováno na nutnost řešení areálu bývalé ZŠ na Dukelské ulici jako celku. K tomuto záměru byl přizván Ing. arch. Martin Materna zastupující architektonické studio opus architekti s.r.o., Masarykova třída 330/10, 746 01 Opava, IČO 194 15 982. Pro potřeby vypracování zadání studie širších vztahů proběhla řada jednání včetně společné schůzky přímo v areálu na ulici Dukelské, které se zúčastnil starosta města, projektant Ing. arch. Martin Materna, zástupci ZŠ Jičínské a SVČ Luna, zástupci městské policie, technických služeb a příslušných odborů městského úřadu. Zápis z této schůzky (příloha č. 3) obsahuje všechny zaznamenané požadavky a posloužil jako stěžejní dokument pro vypracování zadávací dokumentace (příloha č. 4). Za OIRSM konstatujeme dosavadní velmi vstřícný a konstruktivní přístup všech zástupců příspěvkových organizací, kterých se uvedená problematika týká a jejich operativnost a ochotu nalézt kompromis při řešení kolizních bodů.

Pro úsporu času je zadání studie širších vztahů rozděleno do dvou částí. První část studie bude tvořit definování vzhledu obou objektů (podoby oken, vzhledu fasády, vstupů do objektů) a bude vytvořena v předstihu tak, aby po jejím vzniku mohl odbor IRSM přistoupit k zadání vypracování navazující projektové dokumentace. Druhou část studie pak tvoří návrh celkové koncepce areálu a přilehlého okolí. Průběh prací na jednotlivých fázích studie se prolíná, tedy na obou částech se bude pracovat současně. Hlavní důraz studie je kladen na vytvoření kvalitního, bezpečného a přehledného prostředí pro děti a mládež, pro které jsou určeny všechny prostory školy, školní jídelny a školní zahrady a návazně pak pro rezidenty, kteří dlouhodobě oprávněně poukazují na nedostatek parkovacích míst v lokalitě a celkově na neuspořádaný chod provozu areálu bývalé základní školy.

Na základě zadání byla ze strany architektonického studia předložena nabídka (příloha č. 5) na vypracování "Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře". Udělením výjimky ze směrnice RM č. 2/2022 o zadávání veřejných zakázek (příloha č. 6) bylo usnesením č. 5/16/RM/2023 dne 26.07.2023 radou města schváleno uzavření smlouvy o dílo (příloha č. 7) na vypracování „Urbanisticko-architektonické studie areálu bývalé Základní školy Dukelské v Příboře“ se smluvní cenou 450 000 Kč (společnost opus architekti není plátcem DPH).

Při bezkolizním průběhu se dle smlouvy o dílo předpokládá dokončení obou fází studie v termínu do konce roku 2023. Vzhledem k tomu, že studie využití pozemků souvisejících s využitím budovy č. p. 1346 na ulici Dukelské pro potřeby ZŠ Jičínské, SVČ Luna a případně i školní družiny na ulici Sv. Čecha, může do budoucna výrazně ovlivnit chod města z pohledu organizace školství, investiční výstavby, dopravy, financí apod., navrhuje odbor IRSM minimálně jednu konzultaci návrhu studie formou pracovního zasedání zastupitelstva a následné schválení výsledné podoby studie zastupitelstvem.

Zároveň navrhuje OIRSM úpravu usnesení č. 33/4/ZM/2023 ze dne 22.03.2023, kterou se stanovuje nejzažší termín pro zprovoznění prostor v bývalé ZŠ na Dukelské ulici pro účely umístění 1. - 5. tříd ZŠ Jičínské včetně přípravných tříd, speciálních učeben a kabinetů.

S ohledem na plánovanou rekonstrukci objektu ŠD na ulici Sv. Čecha v roce 2024, schvalovací proces zadané studie areálu bývalé ZŠ na Dukelské ulici, následný projekt využití budovy bývalé ZŠ pro účely ZŠ Jičínské a vlastní stavební práce dle tohoto projektu se jeví jako reálný termín pro zahájení činnosti části ZŠ Jičínské v budově na Dukelské ulici ve školním roce 2026/2027.

Přílohy: