Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:18.10.2023
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost o zvážení nabídky na odkoupení vodovodního řadu na parc. č. 1924/2, 2369/1, 2359/21 v k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

nabídku na odkoupení vodovodního řadu na ulici Na Benátkách na pozemcích parc. č. 1924/2, 2369/1 a 2359/1 vše v k. ú. Příbor

II. Zastupitelstvo města odmítá

nabídku na odkoupení vodovodního řadu na ulici Na Benátkách na pozemcích parc. č. 1924/2, 2369/1 a 2359/1 vše v k. ú. Příbor.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. Radoslav Römer
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Dne 28.08.2023 byla na MÚ Příbor doručená žádost MgA. Aleny Obrusníkové, ve které nabízí městu k odkoupení vodovodní řad na ulici Na Benátkách. Vodovodní řad je v jejím soukromém majetku a je provozován na základě smlouvy společností SmVaK Ostrava a.s. Nabízené vodohospodářské zařízení provozně navazuje na vodovod vlastněný městem, který byl vybudován v roce 2014. Pozemky, na kterých se nachází, jsou všechny v majetku obce. Celková délka vodovodu je 146,66 m. Náklady na vybudování vodovodu byly dle informace žadatelky 400 tis. Kč, za které je ochotna vodovod městu prodat. Cena je reálná, dle současných cen 1m vodovodu DN80 vyjde na 2 500 Kč, ověřeno u projektanta Ing. Nováka. Tzn. dle tabulkové ceny je odhadovaná hodnota stavby 366 500 Kč. MgA. Obrusníková ke své žádosti doložila stavební povolení, kolaudační souhlas, smlouvu o provozování vodovodu se společností SmVaK Ostrava a.s. a žádosti vlastníků přilehlých pozemků o připojení na vodovod. Jmenovitě se jedná o manžele Caloňovi, Ing. Vojtěcha Monsporta, Bc. Annu Štefkovou a Lukáše Chromečku. Všichni tito lidé zamýšlejí v budoucnu připojení na tento vodovod. V současnosti musí jednat s majitelkou a provozovatelem vodovodu.

Město Příbor vlastní několik vodovodů, které samo nově vybudovalo. Jedná se o prodloužení vodovodu na ulici Na Benátkách, na který navazuje předmětný vodovod, a vodovod v Z43. Oba jsou provozovány prostřednictvím společnosti SmVaK Ostrava a.s. Město Příbor dostává pachtovné dle objemu vody, která těmito vodovody proteče. Za minulý rok činilo pachtovné 4,78 Kč/m3, celkem roční pachtovné za vodovody bylo 5 530 Kč.

Je potřebné zvážit, že se jedná o infrastrukturu, na kterou musí jejich majitel ze zákona o vodovodech a kanalizacích  vytvářet fond na jejich obnovu. V tomto případě také nelze uplatnit poplatek za zhodnocení pozemků jednotlivých majitelů, kteří mají nově možnost se napojit na vodovodní řad. V případě, že bude technicky možně připojit žadatele na tento vodovod, nemůže vlastník (město) požadovat žádné finanční plnění.

K podobným situacím, v jaké je žadatelka, dochází relativně často. V případě nově zastavitelných území, které jsou soukromým vlastnictvím, je potřebné na tyto místa prodloužit stávající inženýrské sítě. Náklady na tyto infrastrukturní stavby vždy nesou majitelé pozemků, na kterých chtějí stavět nové domy. U většiny těchto případů dojde ke vzájemné dohodě vlastníků nemovitostí na spolufinancování prodloužení infrastruktury. V tomto případě nese veškeré náklady na vybudování vodovodu paní žadatelka.

Jestliže město přistoupí k nabídce, může se jednat o precedens a mohlo by se na něj následně obrátit více soukromých investorů infrastrukturních staveb, které vznikly a budou vznikat v nově zastavitelných zónách města. Soukromé vodovody v provozování SmVaK Ostava a.s. jsou např. na ulicích Na Nivách, Sadové, 9. května, Na Benátkách a na některých částech Prchalova. Náklady na infrastrukturu by se měly promítnout do ceny stavebního pozemku. 

Pokud by město chtělo žadatelce vyhovět, domnívá se OIRSM, že by to nemělo být pouze individuálním rozhodnutím, (byť to dle zákona o obcích možné je) ale na základě jasně stanovených pravidel, které by platily pro všechny potencionální investory infrastruktury na území města.

Z výše uvedených důvodů odbor IRSM nedoporučuje zastupitelstvu města nákup vodovodu dle návrhu MgA. Aleny Obrusníkové.

Rada města přijala k této nabídce následující usnesení:

 

29/18/RM/2023 Žádost o zvážení nabídky na odkoupení vodovodního řadu na parc. č. 1924/2, 2369/1, 2359/21 v k. ú. Příbor

I. Rada města bere na vědomí

nabídku na odkoupení vodovodního řadu na ulici Na Benátkách na pozemcích parc. č. 1924/2, 2369/1 a 2359/1 vše v k. ú. Příbor.

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města

odmítnout nabídku na odkoupení vodovodního řadu na ulici Na Benátkách na pozemcích parc. č. 1924/2, 2369/1 a 2359/1 vše v k. ú. Příbor.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost paní MgA. Obrusníkové (Veřejná)
Příloha č.2: Situace vodovodu (Veřejná)
Příloha č.3: Nabízená cena vodovodu (Veřejná)
Příloha č.4: Kolaudační souhlas (Veřejná)
Příloha č.5: Usnesení RM (Veřejná)