Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:19
Název materiálu a návrh usnesení:
Informace k procesu komunitního plánování sociálních služeb a prorodinné politiky ve městě Příboře
I. Zastupitelstvo města schvaluje

prodloužení platnosti Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021-2023 do doby schválení Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026, nejpozději do 30.04.2024.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

prodloužení platnosti III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021-2023 do doby schválení IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026, nejpozději do 30.04.2024.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Mgr. Karolína Najzarová
Zpracoval:Bc. Lenka Filipcová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvo města Příbora schválilo usnesením č. 25/16/ZM/2020 dne 10.12.2020 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021-2023 a usnesením č. 26/16/ZM/2020 III. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021-2023.  

 

Doba platnosti obou plánů je stanovena do konce roku 2023. Vzhledem k této skutečnosti v březnu letošního roku Rada města Příbora souhlasila se zahájením pátého cyklu komunitního plánování pro přípravu střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb. Do procesu komunitního plánování sociálních služeb se se souhlasem Zastupitelstev města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice zapojily rovněž obě obce.

 

V průběhu roku 2023 probíhala pracovní jednání Řídící skupiny, Pracovní skupiny pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením a Pracovní skupiny pro seniory a osoby se zdravotním postižením. K zapojení se do procesu komunitního plánování byla také vyzvána široká veřejnost, při pracovních jednáních došlo k obměně vedoucích pracovních skupin a některých členů pracovních skupin. V červenci až srpnu probíhal ve městě sociologický výzkum mezi veřejnosti a uživateli sociálních služeb a souvisejících aktivit, výsledky byly zpracovány agenturou Sociotrendy s. r. o. v září 2023.  

 

Na základě podnětů veřejnosti a pracovních skupin komunitního plánování, výzkumné zprávy, jednání s odbornou veřejností a s poskytovateli sociálních služeb odbor sociálních věcí zpracovává návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a návrh Plánu rozvoje rodinné politiky ve městě. V současné době odbor sociálních věcí má k dispozici veškeré podklady a probíhá finalizace dvou obsáhlých dokumentů. 

 

Vzhledem k časové tísní, kdy se zpracované návrhy obou plánů musí ještě projednat ve všech pracovních skupinách komunitního plánování a následně se budou oba dokumenty předkládat veřejnosti k veřejnému připomínkování se stanoveným termínem k připomínkování, nebude možné návrhy střednědobých plánů předložit Zastupitelstvu města Příbora do konce roku 2023. Po projednání v pracovních skupinách, veřejném připomínkování a zapracování připomínek veřejnosti předpokládáme předložení obou plánů Zastupitelstvu města Příbora v březnu 2024.

  

Bylo by vhodné, aby navazovala kontinuita obou střednědobých plánů a vzhledem k tomu, že se na plán rozvoje sociálních služeb odkazují poskytovatelé sociálních služeb v období poskytování dotací z rozpočtu města Příbora, odbor sociálních věcí Městského úřadu Příbor navrhuje prodloužení platnosti Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021-2023 a III. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2021-2023 do doby schválení nových plánu, nejpozději do 30.04.2024.