Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Obecně závazná vyhláška - poplatek za odpady
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku o poplatku za systém odpadového hospodářství v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Mgr. Blanka Kovaláková
Zpracoval:Mgr. Blanka Kovaláková
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Předkládáme Radě města Příbora nové znění obecně závazné vyhlášky o poplatku za odpady (dále jen OZV).

Změny oproti platné letošní OZV:

  • Po poradě se správkyní poplatku navrhujeme dát namísto dvou jen jednu splatnost, a to v termínu splatnosti daní z nemovitostí – do 30.05. Druhého podzimního data využívá malé množství občanů (vloni 128 plátců, tedy 39 tis. z 5,5 mil.).
  • Dále navrhujeme upustit od 50 % snížení poplatku zahrádkářům a namísto toho příborské zcela osvobodit, jelikož stejně za odpad již jednou platí z titulu trvalého pobytu a mnozí si ho nosí domů nebo vyhazují cestou. Byly rozpory mezi těmi, co mají povolené chatky s číslem evidenčním a tedy platí a jiní s černými stavbami neplatí. Město Kopřivnice rovněž osvobozuje své zahrádkáře od platby za rekreační objekt. 
  • Částku navrhujeme ponechat na stejné úrovni jako letos. Navrhujeme poplatek navýšit případně až další rok, jakmile budou vyhodnoceny i náklady na svozy gastroodpadu.
  • Po jednání pracovního zastupitelstva dne 07.11.2023 byla do znění znovu zapracována úleva pro děti do jednoho roku věku.

Přílohou č. 1 je i kalkulace příjmů a výdajů odpadového hospodářství. Přílohou č. 2 je zhodnocení města od spol. Ekokom, které jsme dostali na semináři měst MSK. Tam bylo řečeno, že všichni doplácejí z rozpočtu min. 2 miliony, průměrně 3-5. Navíc vše je počítáno s loňskou sazbou, letos se na poplatku vybere více díky loňskému navýšení a také odměny od Ekokomu stále rostou.

Odbor životního prostředí, dotací a veřejných zakázek navrhuje nezvyšovat poplatek za odpad na rok 2024 jako poděkování občanům za nadprůměrnou ochotu třídit odpad, která nám přinesla letos již dvě ocenění – Keramická popelnice a Odpadový Oskar.

Znění této obecně závazné vyhlášky (příloha č. 5) bylo odsouhlaseno Ministerstvem vnitra, posouzení zákonnosti a rozbor je přílohou č. 3 a 4 tohoto materiálu.

Rada města Příbora dne 05.12.2023 doporučila vydat obecně závaznou vyhlášku usnesením číslo 18/21/RM/2023.

Přílohy:
Příloha č.1: Příjmy a výdaje OH za rok (Veřejná)
Příloha č.2: Zhodnocení od Ekokomu (Veřejná)
Příloha č.3: Posouzení zákonnosti (Veřejná)
Příloha č.4: Rozbor z MV (Veřejná)
Příloha č.5: OZV o poplatku za systém OH (Veřejná)