Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:13.12.2023
Materiál číslo:16
Název materiálu a návrh usnesení:
Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, ve znění přílohy č. 1.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Kamila Nenutilová
Zpracoval:Mgr. Martina Ryndová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

V souvislosti s přijetím novely zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, s účinností od 1. ledna 2024 a z důvodu souladu obecně závazné vyhlášky s vydaným novým Tržním řádem města Příbora, správce místního poplatku doporučuje vydat novou obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství („dále jen OZV“).

Správce poplatku, na doporučení odboru veřejné správy dozoru a kontroly, odstranil z původní vyhlášky Čl. 8 Navýšení poplatku z důvodu, že každý konkrétní způsob užívání veřejného prostranství má konkrétní sazbu poplatku a případné jeho navýšení musí být v OZV stanoveno také konkrétní částkou. V původní OZV upřesnění o navýšení poplatku u konkrétního způsobu užívání veřejného prostranství stanoveno nebylo a správce poplatku ustanovení tohoto článku ani nevyužíval.

Zpracovaný návrh OZV byl přeposlán na Ministerstvo vnitra České republiky, odbor veřejné správy dozoru a kontroly („dále jen Ministerstvo vnitra“), k právnímu posouzení zákonnosti se závěrem, že: předmětný návrh obecně závazné vyhlášky nebyl shledán v rozporu se zákonem (návrh je přiložen v příloze).

Po dohodě s vedením města se navrhuje v OZV zrušit zpoplatnění za umístění zařízení sloužících pro poskytování služeb (za umístění pojízdné prodejny) a  za umístění zařízení sloužících pro poskytování prodeje v době konání Dne dětí a rodiny. Počet prodávajících na akci Dne dětí a rodiny je minimální. Rovněž využívání pojízdné prodejny je minimální. Z tohoto důvodu, je výběr poplatků u této akce a pojízdné prodejny nerentabilní.

 Změny textu OZV se týkají:

  • Čl. 2. Předmět poplatku a poplatník

Odstavec 1. přehledně rozděluje jednotlivé zpoplatněné způsoby užívání veřejného prostranství tak, aby se se s nimi mohlo dále v OZV pracovat, a to:

Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí:

        1. umístění dočasných staveb sloužících pro poskytování služeb,

        2. umístění zařízení sloužících pro poskytování prodeje,

        3. umístění zařízení cirkusů,

        4. umístění zařízení lunaparků a jiných obdobných atrakcí,

        5. užívání veřejného prostranství pro reklamní akce.

 

Původně se uvádělo:

Předmětem poplatku je zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se podle této vyhlášky rozumí umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, pro umístění zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí a užívání tohoto prostranství pro reklamní akce.

  • Čl. 3. Veřejná prostranství

Poplatek se platí za užívání těchto veřejných prostranství:

Do odstavce 2. poplatek se platí za užívání veřejného prostranství pro účely umístění zařízení sloužících pro poskytování prodeje, bylo nově vloženo jen zpoplatnění v době konání Velikonočního jarmarku, Vánočního jarmarku, Mikulášské jízdy a Příborské pouti. Bylo odstraněno zpoplatnění poplatku v době konání akce Den dětí a rodiny.

 

Dále do tohoto odstavce 2. a) bylo dle Tržního řádu do bodu a) přidáno zpoplatněné místo na tržišti na nám. S. Freuda, na pozemku parc. 96 v k. ú. Příbor, č. p. 10.

 

  • Čl. 4. Ohlašovací povinnost

Ohlašovací povinnost na základě doporučení Ministerstva vnitra byla značně zjednodušena a odkazuje poplatníka více na zákon. Došlo k odstranění odstavců 2., 3., 4. a 6. Odstavce 1 a 5 zůstávají beze změn.

  • Čl. 5. Sazba poplatku

Sazby poplatku zůstávají nezměněny, text tohoto článku byl přehledně rozčleněn.

  •  Čl. 7. Osvobození

Do článku byl nově vložen odstavec 2:

V případě, že poplatník nesplní povinnost ohlásit údaj rozhodný pro osvobození ve lhůtách stanovených touto vyhláškou nebo zákonem, nárok na osvobození zaniká.

  •   Nově je obsahem Čl. 8. Přechodné a zrušovací ustanovení a Čl. 9. Účinnost

Původní článek 8 … Navýšení poplatku, byl na doporučení Ministerstva vnitra odstraněn.

 

Do příloh byla přidána nová Příloha č. 4:

Orientační znázornění zpoplatněného místa za užívání veřejného prostranství pro reklamní akce.

Původní příloha č. 4: Místo pro umístění pojízdné prodejny, z důvodu již nezpoplatněného užívání veřejného prostranství, byla odstraněna.

Přílohy:
Příloha č.1: OZV za VP platná od 01.01.2024 (Veřejná)
Příloha č.2: OZV za VP platná od 01.06.2020 (Veřejná)
Příloha č.3: Posouzení zákonnosti (Veřejná)