Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:27.03.2024
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Stanovy společnosti ASOMPO a.s.
I. Zastupitelstvo města schvaluje

ve smyslu § 84 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, jakožto akcionář společnosti ASOMPO, a.s., se sídlem Životice u Nového Jičína 194, PSČ 742 72, IČO 25872826, změnu stanov společnosti ASOMPO, a.s. a schvaluje nové úplné znění stanov společnosti ASOMPO a.s. tak, jak je uvedeno v příloze usnesení zastupitelstva.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Bohuslav Majer
Zpracoval:Pavla Urbanová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Představenstvo společnosti ASOMPO, a.s. svolává řádnou valnou hromadu společnosti na pátek 24. 5. 2024 s tím, že místo konání valné hromady bude ještě upřesněno v samotné pozvánce na valnou hromadu.

Zástupce vašeho města (Ing. Majer Bohuslav) byl ustaven pro zastupování obce na více valných hromadách, jeho zvláštní pověření pro tuto valnou hromadu není proto zapotřebí.V letošním roce bude na pořadu jednání valné hromady mimo jiné i schválení změn stanov společnosti. Důvodem, proč představenstvo společnosti přistoupilo ke změně stanov, je usnesení Krajského soudu v Ostravě, kterým byla společnost vyzvána, aby opravila znění stanov v rozsahu předmětu podnikání společnosti tak, aby odpovídal zápisu v živnostenském rejstříku.

Představenstvo společnosti při této příležitosti rozhodlo o provedení revize stanov společnosti a předkládá akcionářům jejich změnu ke schválení. Stanovy společnosti byly naposledy měněny v roce 2014, z důvodů několika novel zákona, které od té doby proběhly, proto je vhodné tuto revizi provést.

Změna stanov společnosti v sobě zahrnuje tyto základní body:

  • upřesnění předmětu podnikání společnosti dle požadavku Krajského soudu v Ostravě,
  • zcela zásadní zkrácení stanov o ta ujednání, která jsou plně upravena již v textu zákona, u nichž dochází často v rámci zákona ke změně, tím by byla vyvolána potřeba opět měnit na valné hromadě stanovy; to se týká zejména vypuštění bodů ohledně zvyšování a snižování základního kapitálu společnosti, které jsou podrobně upravené zákonem a nemusí být z tohoto důvodu upraveny ve stanovách,
  • je vypuštěna povinnost přenášet část dosaženého zisku do rezervního fondu společnosti; povinnost tvorby rezervního fondu byla zákonem zrušena; pravomoc valné hromady určit případný zisk do jakýchkoli fondů, tvořených společností, tím není dotčena,
  • u zasedání představenstva a dozorčí rady byla doplněna možnost účasti členů těchto orgánů na zasedání těchto orgánů i vzdáleným přístupem (online),
  • u pravomoci představenstva byl zvýšen limit, u kterého musí představenstvo žádat souhlas valné hromady z původních 5 milionů Kč, na nový limit 7 milionů Kč; z důvodu probíhajících potřeb stavebních úprav skládky, s tím souvisejících povinností na vyhlašování zakázek v těchto věcech představenstvo považuje za vhodné, aby nebylo limitováno s možností zadávání těchto zakázek vždy jen na jeden termín v roce po schválení valnou hromadou; odpovědnost představenstva, a to co do správnosti a zákonnosti využití těchto finančních prostředků zůstává nedotčena,
  • v ostatních podstatných náležitostech, jako je určení druhu a nominální hodnoty akcií, omezení jejich převoditelnosti, rozsah hlasování jednotlivých akcionářů na valné hromadě a počet hlasů potřebných pro jednotlivá rozhodnutí valné hromady, zůstaly stanovy nedotčeny.

U změny stanov rozhoduje o změně stanov zastupitelstvo obce dle § 84 odst. 2 písm. f) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Představenstvo společnosti upozorňuje akcionáře, že není možno provádět změny v textu přijímaných stanov, neboť na valné hromadě může pověřený zástupce obce hlasovat pouze o verzi stanov, která byla přijata danou obcí. Pokud obec rozhodne o jiné změně stanov než té, která je uvedena v usnesení zastupitelstva, hlasování zástupce obce nemůže být k tomuto bodu na valné hromadě připuštěno. Zastupitelstvo obce proto může rozhodnout buď o přijetí navržených stanov, nebo o jejich odmítnutí jako celku.

Návrh změny stanov byl společností ASOMPO, a.s. doručen s předstihem a právník MÚ Příbor spolu s místostarostou tento návrh stanov prostudovali a připomínkovali.

Pokud zastupitelstvo obce bude přijímat usnesení o změně stanov, pak text stanov musí být plně uveden v samotném usnesení zastupitelstva obce, případně uveden v příloze zápisu usnesení obce, na který bude usnesení odkazovat.

Návrh textu usnesení zastupitelstva zní:

Zastupitelstvo obce ve smyslu § 84 odst. 2 písm. d) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, jakožto akcionář společnosti ASOMPO, a.s., se sídlem Životice u Nového Jičína 194, PSČ 742 72, IČ 258 72 826, schvaluje změnu stanov společnosti ASOMPO, a.s. a schvaluje nové úplné znění stanov společnosti ASOMPO a.s. tak, jak je uvedeno v příloze usnesení zastupitelstva.

Upozorňuji, že změna v textu navržených usnesení může způsobit neplatnost zmocnění a tím odepření práva hlasovat na valné hromadě. Případné změny textu usnesení zastupitelstva proto prosím konzultujte přímo s právním zástupcem společnosti ASOMPO, a.s., panem Tomem Káňou, advokátem, na telefonním čísle 556 843 293 nebo na e-mail kana@kmadvokati.cz.

Pozvánka na řádnou valnou hromadu společnosti Vám bude spolu s ostatními materiály požadovanými zákonem zaslána ve lhůtě 30 - ti dnů před konáním valné hromady.

Přílohy:
Příloha č.1: Stanovy akciové společnosti ASOMPO, a. s..pdf (Veřejná)