Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:27.03.2024
Materiál číslo:4
Název materiálu a návrh usnesení:
Zpráva o vyřízení návrhů, podnětů a připomínek členů ZM
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

zprávu o vyřízení návrhů, podnětů a připomínek členů Zastupitelstva města Příbora.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Pavla Urbanová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Písemné požadavky:

 DotazTermínZodpovídáStavTazatel
1.Dotáz na výjimku z ceníku KD. Byl prominut nájem Mgr. Moravčíkové při akci - křest alba Koloběh. Požaduje písemnou odpověď, proč rada města takto rozhodla. Na základě čeho, proč toto podpořila. (Mgr. Moravčíková obdržela dotaci, vybírala vstupné, byl prominut pronájem).Do 30 dnů od 10. zasedání ZM.Ing. Iveta BuskováOdpověď zaslána dne 04.03.2024p. Martin Monsport, DiS.

 

Odpověď Ing. Buskové:
Rada města Příbora rozhodla o schválení žádosti Mgr. Moravčíkové na základě doporučení Odboru kultury, školství, sportu a cestovního ruchu (dále jen „odbor kultury“), který v této věci předložil své stanovisko. Na základě seznámení se s projektem, jsem jako vedoucí odboru navrhla, aby bylo žádosti vyhověno.
Níže uvádím důvody, které vedly k podpoře této akce:
Podpora místních umělců: Mgr. Moravčíková je místní umělkyně, jejíž tvorba reflektuje specifika našeho regionu a přispívá tak k rozvoji kulturního dědictví. Její hudební tvorba je zasvěcená lásce k našim Beskydám, což je významný prvek místní identity.

Rozvoj talentu a kreativity: Podpora talentovaných jedinců, jako je Mgr. Moravčíková, je klíčová pro rozvoj kulturní scény v našem městě. Město by mělo vytvářet prostředí, které umožní rozkvět jejich uměleckých dovedností.
Přilákání návštěvníků z okolních oblastí: Koncerty s účastí místních umělců mají potenciál přilákat návštěvníky z okolních měst, kteří přispívají ke kulturnímu a ekonomickému životu našeho regionu. Posílení komunitní sounáležitosti: Kulturní akce, jako je křest alba Mgr. Moravčíkové, slouží k posílení pout v naší komunitě a k podpoře místního ducha.

Je důležité zdůraznit, že křest alba je nákladnou akcí, a bylo třeba zajistit potřebné prostředky, mimo jiné také na zvukové a osvětlovací služby, šatnu, koncertní vystoupení dalších umělců a další potřeby. Příjmy ze vstupného by nebyly dostatečné k pokrytí všech nákladů, a proto jsme doporučili, kromě poskytnutí individuální dotace, také prominutí nájmu pro tuto akci.

Odbor kultury aktivně podporuje místní umělce a kulturní aktivity, a to jak finančně, tak i prostřednictvím spolupráce na různých kulturních událostech formou poskytnutí prostor, či objednáním honorovaného vystoupení. Tento postoj není výjimkou pouze pro Mgr. Moravčíkovou, ale pro všechny místní umělce, kteří přispívají k bohatství naší kulturní scény. Jedná se tak např. o Sdružení hudebníků Příbor, vystoupení příborských těles v piaristických zahradách, Přídlo, Štěk, Minifestival alternativní hudby, podpora výročí skupiny VAR, podpora korejských koncertů, podpora koncertů v režii Římskokatolické farnosti, skupiny Garáž, pěveckého sboru Valentin atd.

Buďme rádi za veškeré hudební a divadelní aktivity místních, neboť přinášejí nejen radost a kulturní obohacení našeho města, ale také posilují pouta mezi lidmi a podporují rozvoj lokálního umění a kreativity.

Ing. Iveta Busková, vedoucí Oddělení kanceláře vedení města a školství (v době poskytnutí podpory vedoucí odboru kultury, školství, sportu a cestovního ruchu)