Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:27.03.2024
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026.  

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Bohuslav Majer
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Řídící skupina pro komunitní plánování předkládá Zastupitelstvu města Příbora ke schválení návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026 (dále jen SPRSS).   

 

Rada města Příbora usnesením č. 19/8/RM/2023 ze dne 13.03.2023 souhlasila se zahájením V. cyklu komunitního plánování pro přípravu střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit. Tento návrh střednědobého plánu byl zpracován metodou komunitního plánování, to znamená, že je zpracován v souladu s principy komunitního plánování a za účasti „komunity“, a tak reaguje na současné potřeby obyvatel města Příbora a spádových obcí Kateřinice a Skotnice v oblasti sociálních služeb a souvisejících aktivit.

 

K zapojení se do procesu komunitního plánování rozvoje sociálních služeb byla prostřednictvím dostupných informačních médií ve městě vyzvána veřejnost. Komunitního plánování rozvoje sociálních služeb ve městě se zúčastňují tři pracovní skupiny:

 

  • Pracovní skupina pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením – vedoucí pracovní skupiny je Mgr. Kateřina Okáčová, zástupce organizace Academia Via Familia, 
  • Pracovní skupina pro seniory a osoby se zdravotním postižením – vedoucí pracovní skupiny je Ing. Dana Forišková, Ph.D., zástupce Svazu tělesně postižených v ČR, z. s., místní organizace Příbor,
  • Řídící skupina komunitního plánování – jejíž členové jsou jmenovaní Radou města Příbora, garantem komunitního plánování je Ing. Bohuslav Majer, místostarosta.

 

Členy pracovních skupin jsou zástupci zadavatele sociálních služeb, zástupci z řad odborníků pracujících v sociální oblasti, zástupci poskytovatelů sociálních služeb, zástupci některých volebních stran, zástupci různých organizací vyvíjejících činnost na území města Příbora v sociální oblasti, zástupci uživatelů sociálních služeb nebo souvisejících aktivit ve městě a zástupci veřejnosti (složení pracovních skupin je uvedeno v návrhu plánu na str. 13–15).

 

Podrobnější popis průběhu procesu komunitního plánování je uveden v návrhu plánu na str. 12. Ve městě Příboře a v obcích Kateřinice a Skotnice proběhlo zjišťování potřeb v oblasti sociálních služeb výzkumnou agenturou Sociotrendy s. r. o. V průběhu procesu komunitního plánování byly pracovními skupinami a zástupci veřejnosti zpracovány SWOT analýzy. Pracovní jednání jsou otevřená, jednání pracovních skupin jsou veřejná. Zápisy z pracovních skupin jsou veřejné a jsou uveřejňovány na webových stránkách města Příbora v záložce „plánování sociálních služeb“. Informace k sociálním službám a k aktivitám v sociální oblasti jsou průběžně zveřejňovány v Měsíčníku města Příbora, v Local TV, na webových stránkách města atd. Představení poskytovatelů sociálních služeb ve městě včetně informovanosti veřejnosti o sociálních službách probíhá každoročně u příležitosti Dne dětí a rodiny v městském parku v Příboře.

 

Na základě podnětů veřejnosti, dotazníkového šetření, jednání se sociálními pracovníky, jednání s odbornou veřejností, jednání se starosty zapojených obcí, z vlastních znalostí a zkušeností členů pracovních skupin, kteří přicházejí v rámci své pracovní činnosti do kontaktu s různými cílovými skupinami, byly pracovními skupinami stanoveny jednotlivé cíle.

 

Celkem bylo navrženo 13 priorit s 52 opatřeními (kapitoly 9, 10 a 11 v dokumentu na str. 58 až 81). 

 

Pracovní skupina pro seniory a osoby se zdravotním postižením navrhuje 5 priorit:

 

Priorita č. 1: Podpora osob se zdravotním postižením   

Priorita č. 2: Podpora rozvoje pobytových služeb sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením 

Priorita č. 3: Podpora aktivit vedoucích k odstraňování bariér  

Priorita č. 4: Podpora dopravy seniorů a osob se zdravotním postižením   

Priorita č. 5: Podpora aktivního života seniorů a osob se zdravotním postižením

 

Pracovní skupina pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením navrhuje 4 priority: 

 

Priorita č. 1: Podpora služeb a aktivit pro rodiny s dětmi

Priorita č. 2: Podpora sociálních služeb pro rodiny s dětmi s postižením   

Priorita č. 3: Prevence bezdomovectví a podpora sociálního bydlení ve městě

Priorita č. 4: Podpora činností a rozvoje organizací zajišťujících volnočasové aktivity dětí a mládeže  

 

Společné priority obou pracovních skupin:

 

Priorita č. 1: Podpora stávajících a rozvoj nových sociálních služeb 

Priorita č. 2: Zvýšení informovanosti občanů o sociálních službách 

Priorita č. 3: Zvýšení informovanosti občanů o bezpečném pohybu v kyberprostoru

Priorita č. 4: Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb 

 

Návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026 byl předložen od 02.02.2024 do 19.02.2024 k připomínkování veřejnosti. Po celou dobu veřejného připomínkovacího řízení, měla veřejnost možnost vyjádřit své připomínky k návrhu střednědobého plánu osobně, písemně nebo elektronickou formou.

 

Po ukončení připomínkovacího řízení a zapracování připomínek řídící skupina předkládá návrh Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit na území města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026 ke schválení Zastupitelstvu města Příbora, Zastupitelstvu obce Kateřinice a Zastupitelstvu obce Skotnice. 

 

Město Příbor zpracováním a schválením Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026, na jehož zpracování se podíleli členové Pracovní skupiny pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociální vyloučením a Pracovní skupiny pro seniory a osoby se zdravotním postižením, bude deklarovat potřeby a rozvoj sociálních služeb ve městě Příboře v souladu s § 94 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Přílohy:
Příloha č.1: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026 (Veřejná)