Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:27.03.2024
Materiál číslo:12
Název materiálu a návrh usnesení:
IV. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026
I. Zastupitelstvo města schvaluje

IV. Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Bohuslav Majer
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města Příbora usnesením č. 19/8/RM/2023 ze dne 13.03.2023 pověřila Pracovní skupinu pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením a Pracovní skupinu pro seniory a osoby se zdravotním postižením ke spolupráci na zpracování IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026. Proto je také tento plán, který byl připravován souběžně se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě, zpracován metodou komunitního plánování. To znamená, že je zpracován v souladu s principy komunitního plánování a za účasti „komunity“, a tak reaguje na současné potřeby obyvatel města Příbora v oblasti rodinné politiky. Ke zpracování návrhu IV. Plánu rozvoje rodinné politiky ve městě Příboře na období 2024-2026 byla přizvána veřejnost, zástupci pracovních skupiny komunitního plánování, zástupci sociálně-právní ochrany dětí, odborníci v sociální oblasti a v oblasti školství, zástupci zabývající se prevencí kriminality a zástupci organizací, které se zabývají volnočasovými aktivitami dětí a mládeže.

 

Podrobnější popis procesu komunitního plánování je uveden v návrhu plánu na str. 27.  V průběhu července až srpna 2023 proběhlo v Příboře zjišťování potřeb v oblasti sociálních služeb a prorodinné politiky výzkumnou agenturou Sociotrendy s. r. o. V průběhu procesu komunitního plánování byla pracovními skupinami a zástupci veřejnosti zpracována SWOT analýza. Pracovní jednání jsou otevřená, jednání pracovních skupin jsou veřejná. Zápisy z pracovních skupin jsou veřejné a jsou uveřejňovány na webových stránkách města Příbora v záložce „plánování sociálních služeb“. Informace nejen k sociálním službám, ale i k souvisejícím aktivitám pro rodiny, děti a seniory jsou průběžně zveřejňovány v Měsíčníku města Příbora, v Local TV, na webových stránkách města atd.

 

Následně byl ve spolupráci s vedoucími odboru Městského úřadu Příbor a odborem sociálních věcí Městského úřadu Příbor zpracován návrh IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026, který byl předložen od 02.02.2024 do 19.02.2024 k připomínkování veřejnosti. Po celou dobu veřejného připomínkovacího řízení měla veřejnost možnost vyjádřit své připomínky k návrhu plánu osobně, písemně nebo elektronickou formou.

 

Po ukončení připomínkovacího řízení odbor sociálních věcí Městského úřadu Příbor předkládá návrh IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026 ke schválení Zastupitelstvu města Příbora.  

 

Celkem je ve IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora navrženo 10 priorit se 44 opatřeními k dosažení cílů v oblasti prorodinné politiky ve městě:  

  • Priorita č. 1: Podpora Mateřského centra Zvoneček     
  • Priorita č. 2: Podpora komunitního života a mezigeneračního soužití
  • Priorita č. 3: Podpora činností a rozvoje organizací zajišťujících volnočasové aktivity dětí a mládeže
  • Priorita č. 4: Podpora aktivního života seniorů a osob se zdravotním postižením
  • Priorita č. 5: Podpora aktivit vedoucích k odstraňování bariér
  • Priorita č. 6: Podpora dopravy seniorů a osob se zdravotním postižením
  • Priorita č. 7: Humanitární pomoc pro občany v nepříznivé sociální situaci
  • Priorita č. 8: Podpora primární prevence a zvýšení pocitu bezpečí občanů ve městě
  • Priorita č. 9: Sladění rodinného a pracovního života
  • Priorita č. 10: Podpora komunikace mezi rodinami a aktéry rodinné politiky a zvýšení informovanosti ve městě

 

Vzhledem k tomu, že se oblast prorodinné politiky prolíná s potřebami obyvatel města v oblasti bydlení, sociální péče a sociálních služeb, bezpečí obyvatel, prevence kriminality, volnočasových aktivit atd., jsou některé priority stanovené pracovními skupinami komunitního plánování v návaznosti na sociální služby zařazeny jako priority Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2024-2026. Především se jedná o priority:

  • Prevence bezdomovectví a podpora sociálního bydlení ve městě,  
  • Podpora služeb a aktivit pro rodiny s dětmi.

 

Stěžejním dokumentem města je Strategický plán rozvoje města Příbora na období 2017–2025, který rovněž řeší priority města ke spokojenosti obyvatel. Proto zde nejsou zahrnuty rozvojové priority jako např. rozvoj individuální bytové výstavby, zkvalitnění veřejných sportovišť a hřišť, úprava a budování pěších a cykloturistických tras a cyklostezek aj.   

 

Město Příbor zpracováním a schválením IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období  2024-2026, na jehož zpracování se podíleli zástupci rodin s dětmi, senioři, osoby s různým zdravotním postižením, osoby ohrožené sociálním vyloučením, odborníci pracující v oblasti školství a v sociální oblasti a laická veřejnost, vytváří v samostatné působnosti dle § 35 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s místními předpoklady a místními zvyklostmi podmínky pro uspokojování potřeb svých občanů.

Přílohy:
Příloha č.1: Plán rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026 (Veřejná)