Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:11
Konané dne:27.03.2024
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Pozemky u vodojemů - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města odmítá

úplatný převod pozemků parc. č. 3151/9 a 3151/10 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

záměr převzetí pozemků parc. č. 3151/9 a 3151/10 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora formou bezúplatného převodu.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu odboru investic, rozvoje a správy majetku
1.1.

zajistit podání žádosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o bezúplatný převod pozemků parc. č. 3151/9 a 3151/10 v k. ú. Příbor do majetku města a odůvodnit žádost veřejným zájmem.

Termín: 05.04.2024
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 2
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

V souvislosti s postupnými kroky města na získání pozemků do jeho vlastnictví za účelem přístupu do areálu starého vodojemu na ulici Štefánikově, obsluze okolních pozemků a možnosti zřídit stezku pro pěší a cyklisty propojující obchodní zónu na ul. Jičínské s lokalitou u vodojemů, proběhlo dne 05.03.2024 jednání zástupců odboru investic, rozvoje a správy majetku se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Novém Jičíně. Předmětem schůzky bylo projednání možnosti převodu pozemků parc. č. 3151/9 a 3151/10 v k. ú. Příbor. Po těchto pozemcích je plánovaná část trasy stezky - viz příloha.

 

Odbor IRSM již v minulosti ověřoval možnosti získání předmětných pozemků do majetku u předchozího vlastníka Ředitelství silnic a dálnic ČR. V odpovědi ŘSD z roku 2023 bylo uvedeno, že se jedná o pozemky, které budou převedeny do správy ÚZSVM. V letošním roce bylo ověřeno, že majetkový převod z ŘSD na ÚZSVM byl proveden a zapsán v katastru nemovitostí.

 

V rámci jednání bylo ze strany ÚZSVM městu doporučeno požádat o bezúplatný převod pozemků z vlastnictví ČR do majetku města s tím, že úplatný převod bude výslovně zamítnut usnesením zastupitelstva města. Stejný postup již město v minulosti uplatnilo v případě pozemků v k. ú. Klokočov u Příbora - účelová komunikace. Žádost je nutno odůvodnit veřejným zájmem, což účely, pro který jsou pozemky požadovány k převodu v zásadě splňují.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na uvedené skutečnosti.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Fotomapa - vyznačení stezky (Veřejná)