Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:12
Konané dne:29.05.2024
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Výkup pozemku - stezka pro pěší a cyklisty
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je uzavření budoucí smlouvy kupní pro výkup části pozemku parc. č. 3107/9 v k. ú. Příbor v rozsahu cca 83 m2 pro účel realizace stezky pro pěší a cyklisty od pana Stanislava Nenutila, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , za kupní cenu 1 000 Kč/m2 .

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 4
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Ivo Kunčar
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání záměr odkoupení části pozemku parc. č. 3107/9 v k. ú. Příbor od vlastníka pana Stanislava Nenutila, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ . Jedná se o část pozemku o výměře cca 83 m2 požadovanou městem pro účel vybudování stezky pro pěší a cyklisty – propojení ul. Štefánikovy s obchodní zónou a následně s územím u vodojemů.

 

Město v loňském roce již v zájmovém území uskutečnilo výkupy pozemků pro realizaci stezky a započalo s přípravou dokumentace pro stavební řízení. V rámci projektové přípravy bylo požádáno o závazná stanoviska vlastníků a správců inženýrských sítí. ČEZ Distribuce a. s. vydala zamítavé stanovisko ke stavebnímu záměru vzhledem ke skutečnosti, že stavba stezky byla navržena na pozemku parc. č. 3107/24 v k. ú. Příbor (odkoupeno v r. 2023 od p. Nenutila) v bezprostřední blízkosti distribučního zařízení - sloupu vysokého napětí. Z tohoto důvodu byl po konzultaci se zástupci ČEZ navržen odklon původní trasy tak, aby bylo ochranné pásmo zařízení respektováno. Tím došlo k posunu části cyklostezky mimo pozemek města. Nová trasa stezky zasahuje výměrou cca 83 m2 na sousední pozemek parc. č. 3107/9. Pozemek je v majetku pana Stanislava Nenutila. Zástupci odboru IRSM požádali pana Nenutila o osobní jednání, kde ho seznámili s nastalou situací. Pro účely stavebního řízení udělil pan Nenutil souhlas s dotčením části jeho pozemku stavbou stezky s podmínkou budoucího majetkoprávního vypořádání. To znamená, že po dokončení stavby bude dotčená část pozemku zaměřena a nově vzniklý pozemek město odkoupí za stejnou cenu, jako v předchozích případech, tj. 1 000 Kč/m2.

 

Pro účely zajištění budoucích práv jak vlastníka pozemku, tak města, navrhuje odbor IRSM uzavření budoucí kupní smlouvy, aby byly podmínky budoucího majetkoprávního vypořádání řádně (smluvně) nastaveny.

 

Usnesení finančního výboru - schůze dne 13.03.2024: FV doporučuje zastupitelstvu města schválit budoucí výkup části pozemku parc. č. 3107/9 v k. ú. Příbor, dotčenou v rozsahu cca 83 m2 stavbou pro pěší a cyklisty, od pana Stanislava Nenutila.

 

Usnesení rady města č. 14/26/RM/2024 ze dne 09.04.2024:  Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit výkup části pozemku parc. č. 3107/9 v k. ú. Příbor v rozsahu cca 83 mpro účel realizace stezky pro pěší a cyklisty od pana Stanislava Nenutila, bytem Příbor, Dukelská 1343, za kupní cenu 1 000 Kč/ma uzavřít příslušnou smlouvu o smlouvě budoucí.

 

Pozn. OIRSM: Odbor IRSM se setkal s názorem, že ochranné pásmo zařízení distribuční soustavy se mělo zohlednit již při prvním výkupu pozemku od p. Nenutila a trasa stezky měla být od počátku navržena v dostatečné vzdálenosti od sloupu vedení VN (s možností, že ČEZ bude uplatňovat ochranné pásmo i v případě sloupu nebylo počítáno). Tímto by se předešlo nutnosti vynakládat v současnosti další finanční prostředky na dodatečný výkup. K tomuto odbor IRSM uvádí, že i v takovém případě by město vykupovalo i část pozemku v blízkosti sloupu, aby vlastníkovi pozemku nezůstal v majetku úzký pruh pozemku mezi sloupem a stezkou, který by nebylo možno zemědělsky obhospodařovat. Takto město postupovalo při výkupu pozemků od p. Buska a p. Buskové, kdy byly odkoupeny i části pozemků, které by po realizaci stezky byly pro původní vlastníky nevyužitelné.

 

Návrh smlouvy byl konzultován s JUDr. Michálkem a odsouhlasen panem Nenutilem.

Přílohy:
Příloha č.1: Výkres - zábory (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.4: Návrh smlouvy (Veřejná)