Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:13
Konané dne:26.06.2024
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Pravidla poskytování dotací z rozpočtu města Příbora
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla poskytování dotací z rozpočtu města Příbora dle přílohy č. 3 předloženého materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Ing. Jalůvková Barbora
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Předkládáme Zastupitelstvu města Příbora ke schválení Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Příbora (dále též "pravidla").

V roce 2024 došlo k nárůstu počtu žádostí o individuální dotaci, které svým charakterem splňovaly podmínky Programových dotací - Grantů. Tímto byly porušena podmínka současných Pravidel č. 3/2023 pro poskytování dotací z rozpočtu města Příbora, konkrétně Čl. VI, odst. 7. Vzhledem k tomuto byly a jsou tyto žádosti schvalovány na zasedání zastupitelstva, jako výjimka z těchto pravidel.

K celkové koncepci pro poskytování dotací proběhla schůzka pracovní skupiny, složené z řad členů zastupitelstva města v počtu jednoho zástupce z každé volební strany zastoupené v zastupitelstvu města, dále za účasti vedení města, tajemníka, vedoucí Odboru sociálních věcí a vedoucí Odboru kultury, sportu a cestovního ruchu. Zápis z jednání je uveden v příloze č.1. Na základě této schůzky bylo rozhodnuto o změně pravidel a to tak, že Individuální dotace budou zrušeny a budou nahrazeny Programovou dotací - Materiálně technickou základnou. Ta bude pro rok 2025 schvalována společně s ostatními programovými dotacemi na jednání Rady města  Příbora v září letošního roku.

Návrh na úpravu pravidel byl předložen k připomínkování tajemníkovi MÚ, Ing. Lence Filipové a Mgr. Karolíně Najzarové. Připomínky byly zapracovány a pravidla byly doplněny o smlouvu o poskytnutí programové dotace z rozpočtu města Příbora pro oblast sociální služby. Ty jsou poskytovány v režimu služeb obecného hospodářského zájmu a je třeba to ve smlouvě zohlednit. Součástí pravidel je také vzor veřejnoprávní smlouvy pro poskytnutí programové dotace z rozpočtu města Příbora pro oblast provoz a činnost, granty a materiálně technická základna.

 

V příloze č. 2 tohoto materiálu jsou uloženy Pravidla pro poskytování dotací s vyznačenými změnami.  

V příloze č. 3 tohoto materiálu jsou uloženy Pravidla pro poskytování dotací ke schválení.

 

Pravidla budou platná od 01.09.2024, jelikož Rada města Příbora bude v září roku 2024 na svém jednání vyhlašovat programové dotace pro rok 2025.

Pravidla budou účinná od 01.01.2025 a to z důvodu, aby do konce roku 2024 byla možnost podávat žádosti o poskytnutí individuální dotace.

 

Přílohy:
Příloha č.3: Pravidla pro poskytování dotací ke schválení (Veřejná)