Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:14
Konané dne:25.09.2024
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Aktualizace IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026
I. Zastupitelstvo města schvaluje

zařazení Priority č. 11 Zřízení a podpora Komunitního centra dle předloženého návrhu do IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Ve všeobecném pojetí se komunitními centry rozumí veřejná víceúčelová zařízení, kde dochází k setkávání členů komunity za účelem realizace sociálních, vzdělávacích, kulturních a rekreačních aktivit a zájmových akcí vyplývajících z tradic nebo zvyků dané komunity. Komunitní centrum a způsob, jakým je činnost center zřizována a vedená nemá v ČR legislativní ukotvení.

 

Z dotazníkového šetření společnosti Sociotrendy s.r.o. v roce 2023 vzešlo mimo jiné doporučení podporovat komunitní aktivity a komunitní způsob života. V letošním roce se díky iniciativě paní ředitelky Bc. Martiny Kopkové z LUNY PŘÍBOR, střediska volného času, příspěvková organizace, podařilo z dotazníkového šetření mezi cílovou skupinou žáků a studentů od 11 do 26 let potvrdit jejich zájem o komunitní centrum. Dotazníkového šetření se zúčastnilo přes 500 dětí, z nichž naprostá většina projevila zájem o komunitní centrum. Zřízení Komunitního centra především pro děti ve věku 11 let až po cca 26 let vychází z potřeb sdružovat se, navazovat a udržovat sociální vazby, organizovaně i neorganizovaně trávit volný čas a rozvíjet se formou sportovních, vzdělávacích, relaxačních, hudebních a pohybových aktivit. Primárním cílem priority je posilování soudržnosti místní komunity a vytvoření bezpečného zázemí pro setkávání cílové skupiny.

 

Návrh zřízení a podpora Komunitního centra byl projednán na několika samostatných pracovních schůzkách vedení města a s Bc. Martinou Kopkovou, ředitelkou LUNY PŘÍBOR, středisko volného času, příspěvková organizace. Návrh Priority č. 11 „Zřízení a podpora Komunitního centra“ byl rovněž projednán dne 31.07.2024 v Pracovní skupině pro rodiny a děti a osoby ohrožené sociálním vyloučením, v Pracovní skupině pro seniory a osoby se zdravotním postižením a v Řídící skupině komunitního plánování. Pracovní skupiny i řídící skupina doporučují Zastupitelstvu města Příbora zařadit prioritu do IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026.

 

Pro Komunitní centrum budou vyhrazeny dvě místnosti a část chodby ve 4. nadzemním podlaží v budově na ul. Dukelská 1346. Vybavení komunitního centra bude rozděleno do více tematických okruhů tak, aby byla zajištěna široká nabídka možností pro trávení volného času cílové skupiny. Je v plánu vybavit místnosti například sedacími vaky, stoly, knihovnou, židlemi, dataprojektorem, interaktivní tabulí apod. Žáci a studenti v kapacitě až 50 osob po zaplacení ročního vstupného budou moci volně v otevírací době komunitní centrum využívat k samostatnému i společnému trávení volného času a věnovat se výukovým aktivitám, vlastnímu tvoření, poslechu hudby, hře na hudební nástroje, deskovým hrám, ping pongu, čtení, relaxaci i promítání filmů. Zároveň budou pro ně připravovány také organizované aktivity. Mimo otevírací dobu určenou pro žáky a studenty bude možné prostor využívat také pro přednášky, školení apod. pro veřejnost.

 

Před zahájením provozu bude potřeba úprava vyhrazených nebytových prostor a jejich následné vybavení. V současné době je zpracováván projekt úprav, rozložení a vybavení komunitního centra a je v jednání možnost využití dotačního programu pro financování technických úprav a vybavení. Přesnější výše finančních nákladů budou známy po zpracování projektu. V případě, kdy nevznikne nárok na dotaci, bude toto reflektováno v rozpočtu a upraveno dle finančních možností města. Aktuálně předpokládanými náklady jsou úpravy nebytových prostor ve výši cca 500 000 Kč, vybavení ve výši cca 1 000 000 Kč, roční provoz ve výši cca 50 000 Kč, mzdové náklady části úvazku pedagoga a vrátné. Příjmem komunitního centra bude vstupné ve výši 300 - 500 Kč/rok a jednorázové vstupné.

 

S ohledem na výše uvedené, na prospěšnost projektu pro cílovou skupinu, na preventivní charakter aktivity a na doporučení pracovních skupin i řídící skupiny komunitního plánování navrhuje odbor sociálních věcí Zastupitelstvu města Příbora schválit zařazení Priority č. 11 Zřízení a podpora Komunitního centra dle předloženého návrhu do IV. Plánu rozvoje rodinné politiky města Příbora na období 2024-2026.

 

Rada města Příbora dne 10.09.2024 usnesením č. 39/32/RM/2024 vydala doporučující stanovisko ke schválení předkládaného materiálu.

Přílohy:
Příloha č.1: Priorita č. 11 - Zřízení a podpora Komunitního centra (Veřejná)