Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:20.03.2019
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Výkup pozemku parc. č. 148/3 k. ú. Hájov
I. Zastupitelstvo města schvaluje

odkoupení pozemku parc. č. 148/3 o výměře 18 m2 v k. ú. Hájov, od pana ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ , za kupní cenu 100 Kč/m2 a dalších podmínek dle kupní smlouvy v předloženém znění. 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání věc - odkoupení pozemku v k. ú. Hájov od ░░░░ ░░░░ . Na předmětném pozemku o výměře 18 m2 vedeném v evidenci katastru nemovitostí jako trvalý travní porost, je ve skutečnosti umístěno těleso místní komunikace III. třídy vedené v pasportu místních komunikací pod ev. č. 404c - živičný zpevněný povrch. Komunikace je v majetku města a je na náklady města udržována. 

 

Město Příbor dlouhodobě řeší případy, kdy pod komunikacemi v majetku města jsou pozemky ve vlastnictví jiných osob, zejména v místní části Hájov je tato situace velmi častá - skutečný průběh komunikace neodpovídá zákresu v katastrálních mapách. V uplynulých letech došlo v mnoha případech k majetkoprávnímu narovnání tohoto stavu, kdy na náklady města byly vyhotoveny geometrické plány zohledňující reálný průběh komunikací a příslušné pozemkové části pak byly vykupovány od vlastníků a to vždy za kupní cenu 100 Kč/m2 - stanoveno Pravidly. Při sestavování rozpočtu na jednotlivé roky je vždy vyčleněna částka na výkupy pozemků tohoto typu. 

 

░░░░ ░░ bylo o prodeji předběžně jednáno v době, kdy připravoval prodej svých pozemků v k. ú. Hájov a zástupcem odboru ISM mu bylo sděleno, za jakou cenu jsou pozemky tohoto typu vykupovány. Poté, co byl vyhotoven příslušný geometrický plán, požádal odbor ISM ░░░░ ░ o sdělení, zda může postoupit věc k projednání příslušným orgánům města.░░░░ ░ e-mailem potvrdil, že je ochoten pozemek odprodat, ale za cenu 200 Kč/m2. Věc byla postoupena finančnímu výboru - schůze dne 23.01.2019.

 

Finanční výbor doporučil výkup pozemku za cenu v místě a čase obvyklou, tj. 100 Kč/m2

 

░░░░ ░░ byl následně seznámen s doporučením finančního výboru a e-mailem ze dne 07.02.2019 sdělil, že je ochoten pozemek odprodat za městem navrženou cenu. Výkup tedy proběhne za cenu dle Pravidel a průběh komunikace bude v katastru nemovitostí vyznačen dle skutečného stavu. Dále bude uveden do souladu vlastnický vztah k pozemku i ke stavbě na něm se nacházející. 

 

Usnesení rady města č. 2/7/RM/2019 ze dne 19.02.2019: rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit odkoupení pozemku ze cenu 100 Kč/m2

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na citovaná stanoviska a usnesení.

 

K návrhu kupní smlouvy: Jedná se o standardní vzor smlouvy, jaká je v těchto případech uzavírána a jíž znění bylo právníkem MÚ odsouhlaseno při předchozích výkupech pozemků pod komunikacemi.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Situace v katastrální mapě (Veřejná)
Příloha č.3: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)