Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:15.05.2019
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Pozemky pod účelovou komunikací k. ú. Hájov
I. Zastupitelstvo města schvaluje

odkoupení části pozemku parc. č. 540/3 v k. ú. Hájov dotčené tělesem účelové komunikace v rozsahu cca 260 m2 od pana░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ za kupní cenu 100 Kč/m2 plus úhradu nákladů souvisejících s převodem nemovitosti.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

odkoupení částí pozemků parc. č. 50/66 a 527/3 v k. ú. Hájov dotčených tělesem účelové komunikace v celkovém rozsahu cca 60 m2 od pana ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ , za kupní cenu 100 Kč/m2 plus úhradu nákladů souvisejících s převodem nemovitosti.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu odboru ISM
1.1.

zadat vypracování geometrického plánu pro rozdělení pozemků parc. č. 540/3, 50/66 a 527/3 v k. ú. Hájov pro účel odkoupení částí předmětných pozemků dotčených tělesem účelové komunikace a předložit příslušné kupní smlouvy ke schválení zastupitelstvu města.

Termín: 26.06.2019
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku pana ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░

Předmětem nabídky ze dne 29.11. 2018 je prodej části pozemku parc. č. 540/3 v k. ú. Hájov. Jedná se o pozemek vedený v KN jako trvalý travní porost o celkové výměře 1299 m2. Pan ░░░░ ░ nabízí k prodeji část o výměře cca 260 m2, která je dotčena tělesem pozemní komunikace se zpevněným povrchem, která je dle sdělení p. ░░░░ ░░ udržována technickými službami, a to včetně vyhrnování sněhu v zimním období. Komunikace je v pasportu komunikací Příbora vedena jako účelová komunikace ev. č. 901u. Pan ░░░░ ░ dále uvádí, že komunikace je veřejně přístupná, je k ní zřízeno veřejné osvětlení a zařízení městského rozhlasu. Komunikace je využívána pro příjezd k zemědělským pozemkům jiných vlastníků.

 

Pan░░░░ ░ z předmětné části pozemku negeneruje žádný zisk, naopak je jejím vlastnictvím daňově zatížen. Z uvedených důvodů nabízí pan ░░░░ ░ část pozemku pod komunikací k odkoupení městu, s tím, že akceptuje běžné podmínky - kupní cenu 100 Kč/m2. Dále požaduje aby město uhradilo další náklady související s převodem - vyhotovení geometrického plánu, poplatky za vklad práva do KN apod. 

 

Odbor ISM požádal o vyjádření k nabídce p. ░░░░ ░░ technické služby a příslušné odbory MÚ - plná znění stanovisek v příloze.

Ze stanoviska TSMP: komunikace je ve správě technických služeb, odkoupení pozemku pod komunikací nemá vliv na činnost TSMP.

Ze stanoviska OISM - ÚP: odkoupení doporučeno.

Ze stanoviska ORM: bez vyjádření k případnému odkoupení. Poukaz na nutnost právně uvést dotčenou část pozemku do souladu s platnými předpisy, tedy zaměřit průběh komunikace a tuto část pozemku trvale vyjmout ze ZPF.

 

Pozn. OISM ke stanovisku ORM: Legalizace komunikace představuje mj. vyhotovení geometrického plánu a jednání s příslušným orgánem ochrany ZPF (MÚ Kopřivnice). Odbor ISM požádal MÚ Kopřivnice, odbor ŽP o informaci, zda trvalé vynětí tohoto druhu pozemku podléhá poplatku. Příslušnou pracovnicí bylo sděleno, že v tomto případě se odvody za odnětí nestanoví, ale je nutno o trvalé vynětí pozemku ze ZPF požádat, buď z pozice vlastníka pozemku, nebo na základě plné moci udělené vlastníkem. Odbor ISM dále požádat o cenovou nabídku na vyhotovení příslušného geometrického plánu - cena byla předběžně stanovena na min. 9 000 Kč.

 

V případě odkoupení pozemku ░░░░ ░░░░ ░░░ se jeví jako logické odkoupení částí pozemků parc. č. 50/66 a 527/3 o výměře cca 60 m2 dotčených tělesem komunikace z majetku ░░░░ ░░░░ ░░ , aby došlo k navázání části odkoupené od p. ░░░░ ░░ na komunikaci na pozemku města. Město již od p.░░░░ ░░░░ ░ pozemky pod místními komunikacemi města v k. ú. Hájov vykupovalo v r. 2017, a to za cenu 100 Kč/m2. ░░░░ ░░░░ ░ telefonicky i osobně předběžně potvrdil, že je ochoten jednat o prodeji výše uvedených pozemkových částí za stejných podmínek jako v v r. 2017 a jaké požaduje i p. ░░░░ ░░░░ ░

 

V rozpočtu pro rok 2019 jsou vyčleněny finanční prostředky na výkupy pozemků pod komunikacemi. V tomto případě by se jednalo o částku do 30 000 Kč, plus platbu vyhotovení geometrického plánu a poplatek za vklad do katastru nemovitostí.

 

Z usnesení finančního  výboru - schůze dne 17.05.2019: FV výkup pozemku nedoporučuje, protože se jedná o účelovou komunikaci k nemovitostem soukromých vlastníků a nikoli o místní komunikaci sloužící pro průjezd obcí. Dále FV poukázal na skutečnost, že v minulosti byly pozemky podobného typu městu nabízeny k bezúplatnému převodu a tyto nabídky nebyly městem akceptovány (OISM: jednalo se o pozemky na nichž TSMP neprováděly údržbu). FV doporučuje narovnat nejprve majetkoprávní vztahy k pozemkům pod místními komunikacemi. V případě schválení výkupu od p.░░░░ ░░ dojde k vzniku precedentu (lze očekávat, že další vlastníci obdobných pozemků se budou domáhat jejich odkoupení městem).

 

Usnesení RM č. 11/10/RM/2019 - schůze dne 24.04.2019:

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

odkoupení části pozemku parc. č. 540/3 v k. ú. Hájov dotčené tělesem účelové komunikace v rozsahu cca 260 m2 od pana ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ za kupní cenu 100 Kč/m2 plus úhradu nákladů souvisejících s převodem nemovitosti.

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit

odkoupení částí pozemků parc. č. 50/66 a 527/3 v k. ú. Hájov dotčených tělesem účelové komunikace v celkovém rozsahu cca 60 m2 od pana░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ za kupní cenu 100 Kč/m2 plus úhradu nákladů souvisejících s převodem nemovitosti.

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na finanční náročnost vyhotovení geometrického plánu. V případě, že by odbor ISM zadal vyhotovení geometrického plánu na základě citovaného usnesení rady města a zastupitelstvo města by odkoupení následně neschválilo, jednalo by se o marnou investici v nezanedbatelné finanční výši.

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Celková situace v návaznosti na pozemky města (Veřejná)
Příloha č.3: Situace - vlastnické vztahy (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OISM-ÚP (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko ORM (Veřejná)