Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Převod pozemků parc. č. 3039/1 a 3039/2 k. ú. Příbor - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

odkoupení pozemků parc. č. 3039/1 a 3039/2 v k. ú. Příbor, dle nabídky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ze dne 22.01.2019.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

opětovně prověřit možnost bezúplatného převodu pozemků parc. č. 3039/1 a 3039/2 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky do majetku města.

Termín: 20.08.2019
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Předmětem nabídky - sdělení ze dne 22.01.2019 je úplatný převod pozemků parc. č. 3039/1 a 3039/2 v k. ú. Příbor do majetku města. Jedná se o pozemky pod účelovou komunikací v lokalitě u obchvatu města situované v části  pomyslné trasy od "farské stodoly"  k soše Sv Jana. Účelová komunikace je vedena v pasportu místních komunikací pod ev. č. 903u.

 

K věci:

V roce 2013 požádalo město Příbor zastoupeno odborem ISM správce pozemků ÚZSVM o převod předmětných pozemků do majetku města. Pozemky navazují na plochu, která je v územním plánu určena pro realizaci ochranné zeleně "příměstského lesoparku", sloužícího k vizuálnímu a hlukovému odclonění obytné zóny od obchvatu města. V odpovědi ÚZSVM bylo sděleno, že pozemky jsou předmětem nároků dle zákona o církevních restitucích a nelze tedy jednat o jejich převodu do vlastnictví jiných subjektů.

 

V lednu 2019 obdržel odbor ISM sdělení ÚZSVM o možnosti převodu pozemků do vlastnictví města. Vzhledem ke skutečnosti, že uvedené pozemky svým charakterem ani účelem nesplňují podmínky pro bezúplatný převod, žádá ÚZSVM o sdělení, zda má město zájem o jejich odkoupení. Odbor ISM tedy požádal ÚZSVM o sdělení orientační ceny pozemků, aby věc mohla být předána k rozhodnutí příslušným orgánům města.

Orientační ceny dle sdělení ÚZSVM: kupní cena by byla stanovena znaleckým posudkem

Parc. č.

Druh pozemku

                               Výměra m2

              Cena

        Cena za m2

3039/1

Ost. plocha - ost. komunikace

                                       2508

        275 454 Kč

                110 Kč

3039/2

Ost. plocha - ost. komunikace

                                       1265

       138 935 Kč

                110 Kč

 

Cena pozemků odpovídá v zásadě cenám, za které město Příbor běžně vykupuje pozemky pod komunikacemi, dle Pravidel 100 Kč/m2.

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k účelnosti převodu pozemků do majetku města technické služby a příslušné odbory MÚ:

 

Ze stanovisko TSMP: výkup doporučen.

Ze stanoviska OISM-ÚP: z pohledu územního plánu výkup doporučen včetně následné výsadby stromové aleje.

Ze stanoviska ORM: výkup doporučen.

 

Z jednání finančního výboru - schůze dne 17.04.2019: FV doporučuje ZM neschválit úplatný převod předmětných pozemků do majetku města. Vzhledem ke skutečnosti, že TSMP provádějí údržbu komunikací na pozemcích a pozemky jsou veřejně přístupné nepovažuje FV za účelné vynakládat finanční prostředky na odkoupení těchto pozemků. 

 

Usnesení RM č. 8/12/RM/2019  - schůze 28.05.2019: Rada města doporučuje zastupitelstvu města dále jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových ČR o možnosti bezúplatného převodu pozemků parc. č. 3039/1 a 3039/2 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky do majetku města Příbor.

 

Pozn. OISM jako zpracovatele materiálu: Uvedené pozemky nejsou územním plánem vyčleněny pro veřejně prospěšnou stavbu a nesplňují tedy podmínky pro bezúplatný převod. Odbor ISM však na základě jednání starosty města s Ing. Hlisníkovským (ÚZSVM, ÚP Nový Jičín) a po konzultaci s příslušnou pracovnicí ÚZSVM, požádal dne 25.03.2019 písemně ÚZSVM o zvážení možnosti bezúplatného převodu, s ohledem na skutečnost, že na pozemcích je navržena cyklotrasa, tedy stavba v zájmu veřejnosti, sloužící ke sportovnímu vyžití a individuální rekreaci občanů města. Odpověď ÚZSVM byla urgována e-mailem dne 15.05.2019 i telefonicky. Dle telefonického sdělení pracovnice ÚZSVM není bezúplatný převod s největší pravděpodobností možný, protože cyklotrasa je pouze vyznačena v územním plánu, nejedná se o stavbu již existující nebo o stavbu, pro kterou byl vyhotoven projekt a vydáno příslušné opatření stavebního úřadu - územní rozhodnutí apod. V době zpracování tohoto materiálu není písemná odpověď (ani e-mail) ÚZSVM k dispozici.

Z pohledu OISM (nikoli z pohledu ÚP) je výkup těchto pozemků odlišný od výkupu pozemků ve vlastnictví fyzických osob, na kterých jsou situovány místní komunikace budované v dřívější době MNV.  Komunikace situované na pozemcích, které jsou předmětem tohoto materiálu, byly s největší pravděpodobností budovány někým jiným a město je v současné době pouze "spravuje a udržuje", což by měl provádět stát jako jejich vlastník. Jsou veřejně přístupné a stát na nich nemůže zakázat provoz. Tím, že přejdou do majetku města, bude nutné následně vynaložit další finance na jejich opravu. Proto OISM jejich výkup za úhradu nedoporučuje.

 

Návrh první části usnesení je vypracován zejména s ohledem na doporučení finančního výboru a na zjevnou neúčelnost vynakládání finančních prostředků. Dle druhé části usnesení odbor ISM opakovaně písemně požádá ÚZSVM o sdělení, zda je bezúplatný převod vyloučen a odpověď, (pokud ji obdrží), předloží radě města dne 20.08.2019 a následně zastupitelstvu města.

 

V případě, že odkoupení pozemků bude zastupitelstvem města schváleno, bude nutno v rámci dalšího rozpočtového opatření vyčlenit potřebné finanční prostředky.

Přílohy:
Příloha č.1: Sdělení ÚZSVM - nabídka (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OISM - ÚP (Veřejná)