Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:26.06.2019
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - Pravidla pro prodej, Regulativy zástavby
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla prodeje pozemků v Lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře, v předloženém znění.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

Regulativy zástavby Lokality Za školou (Z43) v předloženém znění.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

připravit 3. kolo prodeje pozemků v Lokalitě Za školou Npor. Loma dle schválených Pravidel prodeje pozemků v Lokalitě Za školou Npor. Loma a Regulativů zástavby Lokality Za školou (Z 43), včetně zveřejnění záměru prodeje pozemků na úřední desce MÚ, se zahájením elektronického podávání žádostí o prodej dne 19.08.2019 v 8.00 hodin a ukončením dne 30.11.2019 ve 23.59 hodin.

Termín: 05.07.2019
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání materiály týkající se prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma. Jedná se o novelu pravidel prodeje pozemků a o novelu regulativů zástavby pozemků v lokalitě. 

 

Potřeba nové podoby obojích pravidel vyvstala po vyhodnocení výsledků dvou kol prodeje pozemků v uvedené lokalitě, kdy formou veřejného licitačního řízení byly prodány pouze 3 z celkově 36 stavebních pozemků. 

 

Způsob prodeje: Pouze v jednom případě bylo na pozemek při licitaci přihazováno a jeho základní cena byla znatelně navýšena. V dalších dvou případech byl o každý z obou pozemků pouze jeden zájemce a pozemky byly prodány za základní cenu. Z těchto výsledků lze dovodit, že prodávat nadále formou licitačního řízení by bylo neúčelné a neekonomické - platba vedoucímu licitačního řízení, užívání velkého sálu kulturního domu, organizační zajištění průběhu licitace apod. Navíc při stávajících cenách pozemků nelze kalkulovat s výrazným navýšením jejich ceny, a tedy zisku pro město,  formou příhozů. Proto odbor ISM po konzultaci s vedením města navrhuje přistoupit k prodeji pozemků za pevnou cenu, kdy o kupujícím rozhodne okamžik podání žádosti. Na webových stránkách města bude umístěn formulář žádosti, který žadatel vyplní a odešle jako přílohu e-mailu na e-mailovou adresu, která bude zřízena pouze pro účely prodeje pozemků, resp. pro příjem žádostí o prodej. Odesílatel obdrží potvrzení, že jeho zpráva (žádost) byla přijata s uvedením data a času přijetí. Na základě přijatých žádostí bude připravena kupní smlouva, která bude předložena ke schválení zastupitelstvu města na jeho nejbližším zasedání. Prodej bude vyhlašován v jednotlivých cca pololetních kolech. Ukončení možnosti podání žádostí v prvním kole bude cca 14 dnů před konáním posledního zasedání ZM v roce 2019, aby mohly být projednány poslední podané žádosti. V lednu 2020, po vyhodnocení úspěšnosti nového způsobu prodeje, rozhodne zastupitelstvo o konání dalšího kola prodeje v 1. pololetí roku 2020, následující kolo pak bude obdobně vyhlášeno na 2. pololetí roku 2020. Zastupitelstvo může případně rozhodnou, že bude vyhlášeno pouze jedno kolo prodeje na celý kalendářní rok. Takto může být postupováno až do prodání všech pozemků, nebo do doby, než zastupitelstvo rozhodne o dalších změnách - cena pozemků, způsob prodeje apod. Způsob podávání žádostí byl projednán s IT pracovníkem p. Zámrským a správcem webu města Ing. Buskovou. 

 

Regulativy: Mimo připomínkování cen pozemků ze strany případných zájemců byly uplatňovány i námitky vůči stávajícím regulativům, které jsou vnímány jako příliš omezující. Odbor rozvoje města proto vypracoval návrh regulativů, který stanoví "pouze" základní zásady výstavby v lokalitě tak, aby bylo dosaženo harmonické zástavby z hlediska tvaru střech, stavební čáry, liniové  a barevné jednoty a současně stavebníky nijak zásadně neomezuje v půdorysu stavby, realizaci vikýřů apod. Oproti verzi předložené radě města dne 28.05.2019 byla do regulativů doplněna podmínka trasování oplocení v hranici pozemků.

 

Návrh pravidel prodeje byl připomínkován JUDr. Michálkem, který se vyjádřil ke způsobu podávání žádosti a četnosti vyhlašování jednotlivých kol prodeje a k uvolnění regulativů, ale neuplatnil žádnou připomínku z hlediska rozporu s platnými právními předpisy.

 

Rada města na své 12. schůzi dne 28.05.2019 doporučila zastupitelstvu města usnesením č. 15/12/RM/2019 schválit jak nová Pravidla, tak novou verzi Regulativů.

 

Termíny zahájení a ukončení příjmu žádostí o prodej  byly stanoveny s ohledem na dodržení lhůty pro zveřejnění záměru a na termín konání posledního zasedání ZM v roce 2019 (11.12.2019).

 

Návrh písemnosti ke zveřejnění na úřední desce bude vypracován v souladu s přijatými usneseními a bude předložen k podpisu, popř. k připomínkování místostarostovi. Návrh písemnosti ke zveřejnění není nutno předkládat ke schválení RM nebo ZM.

Přílohy:
Příloha č.1: Pravidla prodeje - návrh (Veřejná)
Příloha č.2: Regulativy zástavby - návrh (Veřejná)
Příloha č.3: Příloha č. 1 k Regulativům zástavby - výkres (Veřejná)