Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:7
Konané dne:11.09.2019
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Pozemky parc. č. 1596 a 1597 k. ú. Příbor - parkování "uličky pod kostelem"
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

odkoupení pozemků parc. č. 1596 a 1597 v k. ú. Příbor od pana Zdeňka Fišera, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ , za kupní cenu 515 000 Kč.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání nabídku p. Zdeňka Fišera,░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ . Předmětem nabídky je prodej pozemků parc. č. 1596 a 1597 v k. ú. Příbor. 

 

K věci:

Odbor ISM zahájil předběžná jednání s p. Fišerem v reakci na dlouhodobě neuspokojivou a problematickou situaci s parkováním v ulicích pod kostelem sv. Kříže - "uličky pod kostelem". 

 

Předmětné pozemky se nacházejí v území situovaném v ochranném pásmu městské památkové rezervace, kdy stávající zástavba většinou neumožňuje v dostatečné míře parkování automobilů na soukromých pozemcích u rodinných domů a parkování vozidel podél komunikace je vzhledem k šíři komunikace dalším prvkem, který znesnadňuje provoz v území. Podle zákona o pozemních komunikacích se na těchto místních komunikacích parkovat nemůže a stávající způsob užívání komunikací k parkování a odstavování vozidel je "tiše tolerován". Na tuto problematiku dlouhodobě a opakovaně pokazuje i městská policie. Stávající situaci by alespoň částečně odlehčilo vybudování parkovací plochy v uličkách pod kostelem. Odbor ISM pro realizaci parkoviště vyhodnotil jako vhodnou plochu tvořenou pozemky parc. č. 1596 ostatní plocha o výměře 94 m2 a parc. č. 1597 zahrada o výměře 406 m2, situovanou na křížení ulic Kašnice a Úzké. Jedná se o zahradu a pozemek po odstraněném rodinném domku. K pozemku jsou přivedeny inženýrské sítě a pozemky jsou oploceny.  

 

Odbor ISM pozval k jednání o možném prodeji vlastníka pozemků p. Zdeňka Fišera. Pan Fišer uvedl, že o prodeji uvažuje, dokonce byl osloven několika zájemci. Souhlasil s postupem navrženým odborem ISM, tedy že bude zadáno vypracování znaleckého posudku na zjištění ceny v místě a čase obvyklé, s odhadní cenou bude p. Fišer seznámen a následně se rozhodne, zda bude o prodeji dále jednat. 

 

Tržní cena pozemků dle posudku vypracovaného p. Taťánou Kvapilovou, tj. cena v místě a čase obvyklá, je stanovena na 1 070 Kč/m2, tzn. celkem 535 000 Kč za oba pozemky. Dne 10.04.2019 byl p. Fišer při osobním jednání seznámen s oceněním pozemků s tím, že cena dle znaleckého posudku je nejvyšší možná, o jaké je město dle zákona o obcích oprávněno jednat. Dále byl informován, že město by v případě odkoupení pozemků nespekulovalo s dalším prodejem za vyšší cenu, naopak by neslo náklady na vybudování parkoviště. P. Fišer si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. 

 

Dne 15.04.2019 p. Fišer telefonicky informoval odbor ISM, že je ochoten pozemky odprodat za cenu 530 000 Kč s tím, že v případě prodeje město ponese náklady související s převodem nemovitostí.  Dne 20.05.2019 proběhlo další jednání s p. Fišerem ohledně možného snížení ceny. Dne 27.05.2019 p. Fišer oznámil, (sms zpráva), že je ochoten jednat o ceně 515 000 Kč, tj. 1 030 Kč/m2, tedy o 40 Kč/m2 méně oproti znaleckému posudku. 

 

Odbor ISM ověřil u příslušného orgánu ochrany zemědělského půdního fondu - MÚ Kopřivnice, že trvalé vynětí pozemku parc. č. 1597 ze ZPF podléhá poplatku v celkové výši 122 165,40 Kč. 

 

Ze zákona č. 334/1992, o ochraně zemědělského půdního fondu, v platném znění: § 11b odst. 5:"Část odvodů ve výši 55 % je příjmem státního rozpočtu, 15 % je příjmem rozpočtu Státního fondu životního prostředí České republiky a 30 % je příjmem rozpočtu obce, na jejímž území se odňatá zemědělská půda nachází. Odvody, které jsou příjmem rozpočtu obce, mohou být použity jen pro zlepšení životního prostředí v obci a pro ochranu a obnovu přírody a krajiny." 

 

V rozpočtu pro rok 2019 není vyčleněna částka pro výkupy pozemků v dostačující výši. V případě dohody o prodeji by bylo nutno přijmout odpovídající rozpočtové opatření, popř. se s prodávajícím dohodnout na úhradě kupní ceny až v roce 2020. S odkoupením pozemků by pak souvisela i příprava realizace parkoviště, aby pozemky co nejdřív sloužily účelu, pro který byly odkoupeny. V období následujícím po odkoupení pozemků a před realizací parkoviště by mohla na pozemcích krátkodobě zřízena provizorní parkovací plocha. 

 

Pokud se týká kapacity parkoviště, je reálné zde zřídit (při dodržení normou stanovených hodnot) cca 16 parkovacích míst. 

 

Zpráva o dosavadních jednáních, která s p. Fišerem proběhla do poloviny měsíce dubna, byla předložena radě města, která ji dne 24.04.2019 vzala na vědomí a postoupila zastupitelstvu města.  

 

Pro účely přípravy materiálu pro zastupitelstvo města požádal odbor ISM stanoviska a vyjádření obvykle oslovovaných odborů a technických služeb; dále pak byla o stanovisko požádána městská policie, která už delší dobu volá po řešení složité situace s parkováním v této lokalitě. Stanoviska byla vypracována vesměs před schůzkou s p. Vondruškou (viz níže), tedy bez znalosti jím požadované sumy za pozemky přilehlých průmyslových ploch. 

 

Technické služby města Příbora: kladné stanovisko k odkoupení, poukaz na stávající potíže s odklízením sněhu, svozu odpadu a přistavování kontejnerů. 

Stanovisko ORM: pro účel vybudování parkoviště doporučuje plochy průmyslového areálu na křížení ul. Smetanovy a Místecké. V případě realizace parkoviště řešit zpoplatnění užívání apod. 

Stanovisko OISM - ÚP: záměr vybudování parkoviště je v souladu s územním plánem. Doporučena realizace formou sadu, popř.  vybudovat parkoviště na přilehlých průmyslových plochách. 

Stanovisko Městské policie Příbor: výkup doporučen s poukazem na stávající nevyhovující situaci, doložena fotodokumentace. 

 

Usnesení finančního výboru - schůze dne 12.06.2019: FV nedoporučuje ZM odkoupit pozemek parc. č. 1596 a 1597 v k. ú. Příbor o výměře 94 m2 a zahrada o výměře 406 m2 od pana Zdeňka Fišera, ░░░░ ░░░░ ░░ za cenu 1030 Kč/m2, tj. celkem za 515 000 Kč 

 

Vzhledem ke skutečnosti, že předmětné pozemky se nachází v ochranném pásmu MPR, požádal odbor ISM o stanovisko Komisi pro regeneraci MPR. 

 

Ze zápisu komise pro regeneraci MPR ze dne 21.05.2019: Možné vybudování parkoviště ul. U Kašnice (sv. Kříž)
Předseda předložil komisi MPR žádost odboru OISM ve věci vyjádření se k možnému vybudování parkoviště pod kostelem sv. Kříže, ul. U Kašnice. Obecně včetně orgánu SPP bylo konstatováno, že do dané lokality je vybudování parkoviště značně nevhodné a problematické. Taktéž nelze opomíjet velmi vysoké náklady na vybudování (v přepočtu na jedno místo až kolem 100 tis. Kč). Problém s parkováním v dané lokalitě stejně nevyřeší, jelikož by v daném místě vzniklo cca 12 míst. (Je možné využití vhodnější lokality v blízkosti bývalých stavebnin).

Komise MPR přijala usnesení:

Komise MPR nedoporučuje pokračovat v záměru vybudování parkoviště na ul. U Kašnice. Lokalita má sloužit k bydlení v původní půdorysné stopě. 

 

Členové komise pro regeneraci MPR a finančního výboru se zabývali také otázkou režimu parkoviště - zpoplatněné vyhrazené parkování apod. Obecně bylo konstatováno, že situace s parkováním v předmětné lokalitě je nevyhovující a parkování na území města by mělo být řešeno komplexně - např. formou OZV o vyhrazeném zpoplatněném parkování apod. 

 

Odbor ISM s ohledem na citovaná doporučení využít pro realizaci parkoviště průmyslové plochy, požádal o jednání o případném prodeji Ing. Vondrušku vlastníka pozemků parc. č. 1590/1, 1590/3, 1590/4 a 1591 v k. ú. Příbor o celkové výměře 2 793 m2. Ing. Vondruška v úvodním jednání dne 03.06.2019 nevyloučil možnost prodeje svých pozemků, popř. jejich částí včetně staveb na nich situovaných, a to za cenu ░░░░ ░░ . I v tomto případě by bylo nutné zadat vyhotovení znaleckého posudku pro určení tržní ceny, nelze však předjímat nakolik by takto stanovená cena odpovídala požadavkům Ing. Vondrušky.  

 

Vzhledem ke skutečnosti, že od usnesení rady města ze dne 24.04.2019 byly k dispozici nové informace, předložil je odbor ISM formou materiálu opětovně k posouzení radě města.

Rada města usnesením č. 16/14/RM/2019 ze dne 09.07.2019 doporučila zastupitelstvu města odkoupení pozemků za cenu 515 000 Kč neodkoupit.

 

Návrh usnesení je vypracován dle citovaných stanovisek a usnesení, ze kterých, až na jednoznačně kladná stanoviska TSMP a MP, vyplývá doporučení řešit situaci využitím jiných vhodnějších ploch, které však v současné době nejsou majetkem města. Předmětem tohoto materiálu není všeobecné řešení problematiky parkování na území města, ale rozhodnutí o přijetí či nepřijetí nabídky p. Fišera.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě - vlastnické vztahy (Veřejná)
Příloha č.2: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko OISM-ÚP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko MP Příbor (Veřejná)
Příloha č.6: Zápis - Komise pro regeneraci MPR (Veřejná)
Příloha č.7: Zmalecký posudek (Veřejná)