Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:23.10.2019
Materiál číslo:12
Název materiálu a návrh usnesení:
Kotlíkové dotace, 3. výzva - navýšení finanční částky na podporu
I. Zastupitelstvo města schvaluje

zapracování částky 95 000 Kč do výdajové části rozpočtu města Příbor pro rok 2020 v kapitole §3713 Změny technologií vytápění, projekt Kotlíkové dotace, za účelem dofinancování podpory města všem žadatelům o kotlíkové dotace v rámci 3. výzvy vyhlášené MSK, a to na projekty s realizací na území města Příbor.

 

 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Ing. Dita Kalužová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Moravskoslezský kraj (dále jen "MSK") realizuje v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020 projekt "Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 3. výzva". Cílem projektu je zlepšení kvality ovzduší díky omezení primárních emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností - cíl je obdobný jako ve dvou předchozích výzvách kotlíkových dotací.

Zlepšení kvality ovzduší má být dosaženo prostřednictvím náhrady zastaralých spalovacích zařízení na pevná paliva za nové environmentálně šetrné způsoby s prioritní podporou obnovitelných a bezemisních zdrojů s přihlédnutím k regionálnímu specifiku spočívajícím v tradičním zaměření lokálních topenišť na uhlí.

V rámci projektu jsou fyzickým osobám/domácnostem poskytovány dotace na výměnu kotlů. Na spolufinancování výměny kotlů se mohou podílet i města a obce. Město Příbor vyjádřilo zájem se připojit v této 3. výzvě schválením Smlouvy o spolupráci na svém 3. zasedání ZM dne 20.02.2019.

Schválená částka podpory města je stejná jako ve II. etapě kotlíkových dotací, tj. max. 7.000 Kč na žadatele. V rámci rozpočtového opatření č. 1 byla navržena do rozpočtu města pro rok 2019 částka 150 tis. Kč, která by měla pokrýt finanční požadavky vyplývající ze spolufinancování kotlíkových dotací pro cca 20 žadatelů.

Město Příbor bylo dne 08.10.2019 informováno finančním manažerem projektu (pracovnice KÚ MSK), který má na starosti mj. žádosti s realizací na území města Příbor, že o výměnu kotle projevil zájem vyšší počet zájemců, než bylo předpokládáno (viz Příloha č. 1 tohoto materiálu). Pro finanční pokrytí podpory všech žadatelů z města Příbor je potřeba navýšit již schválené prostředky o částku 94 034 Kč.

Finanční manažer projektu obdržel předběžné stanovisko města Příbor, že se o navýšení částky na finanční podporu města bude jednat na zasedání ZM dne 23.10.2019. Po rozhodnutí ZM v dané věci bude dokončen schvalovací proces všech žádostí o kotlíkové dotace na projekty s realizací na území města Příbor.

Z výše uvedených důvodů doporučujeme schválit zapracování částky 95 tisíc Kč do výdajové části rozpočtu města Příbor pro rok 2020 v kapitole §3713 Změny technologií vytápění, projekt Kotlíkové dotace, a to pro pokrytí finanční podpory města všem žadatelům z našeho města, kteří zažádali o výměnu kotle v rámci 3. výzvy kotlíkových dotací.

Poznámka: informace z MSK byla doručena 08.10.2019, tj. v den konání poslední schůze RM - proto je materiál předkládán k projednání přímo ZM.

 

 
 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Dopis MSK-vyčerpání příspěvku.docx (Veřejná)