Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:23.10.2019
Materiál číslo:15
Název materiálu a návrh usnesení:
Pamětní desky na fasádě radnice
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o zjišťování správného znění jmen na pamětních deskách na fasádě budovy radnice v Příboře

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Ing. arch. Renata Šablaturová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Na fasádě příborské radnice jsou umístěny pamětní desky padlých ruských vojáků a popravených a umučených příborských občanů. Desky jsou vedeny v evidenci válečných hrobů pod číslem VH: CZE8112-27152. Prasynovec jednoho z padlých ruských vojínů - pan Maročkin společně s příborskou občankou paní Hanou Šmídovou zjistili, že jsou na pamětních deskách chyby. U padlých ruských vojínů je zaměněno jméno otce za příjmení, nepřesnosti jsou i v překladu a znění jmen a u příborských občanů se vyskytují drobné chyby v diakritice. V jednom případě i v místě úmrtí. Na základě e-mailové korespondence a osobní schůzky s paní Hanou Šmídovou jsme požádali MÚ Kopřivnice - pana Bc. Dušana Bartošáka, který vede evidenci válečných hrobů ve správním obvodu, do kterého patří i Příbor, o určení správného znění jmen a údajů na deskách. Bylo nám přislíbeno, že žádost o určení správného znění jmen předá příslušnému krajskému úřadu a ten následně Ministerstvu obrany. V odpovědi MÚ Kopřivnice nám ale bylo sděleno, že není v silách MÚ Kopřivnice ani nadřazených orgánů provádět badatelskou činnost. Byli jsme odkázáni na ruskou evidenci nebo případně na zaměstnance Národního památníku II. světové války v Hrabyni. Jelikož badatelská činnost v ruském jazyce není ani v našich silách, poprosili jsme o spolupráci paní vedoucí Národního památníku II. světové války v Hrabyni - paní Mgr. Kamilu Polákovou. Paní magistra si našla čas a přeložila jména padlých ruských vojínů do českého jazyka. Práci jí výrazně usnadnila tabulka vypracovaná paní Hanou Šmídovou, která obsahovala přímé hypertextové odkazy na ruské archivy. Za což paní Šmídové patří velké poděkování, stejně tak i paní magistře Polákové, která tuto činnost prováděla ve svém volném čase. Nicméně překlad je výsledkem činnosti jediného člověka, není pod ním podepsána žádná státní organizace. Zůstává otázkou, zda je vhodné na základě tohoto překladu jednotlivce, vyrobit nové pamětní desky, jejichž náklady se budou pohybovat okolo 200 000 - 300 000 Kč. V příloze přikládáme srovnávací tabulku, ve které jsou zaznamenány jména tak, jak jsou uvedeny na deskách, jména z evidence válečných hrobů, z kroniky města (spolupráce s paní Irenou Nedomovou) a překlad paní magistry. Překlad paní magistry je vyznačen zelenou barvou. V tabulce paní Šmídové bylo navíc uvedeno jedno jméno, které není na deskách, proto je i v překladu paní magistry. Paní magistra uvedla jména v pořadí: příjmení, jméno a jméno po otci, následně hodnost. Červeně jsou pak vyznačeny chyby u českých občanů. Dále jsou pro porovnání přiloženy fotografie jednotlivých desek.

Paní Šmídová ve spolupráci s panem Petrem Bartošíkem z Muzea městyse Suchdol nad Odrou shodou náhod při bádání narazila na další 4 padlé ruské vojáky, kteří byli pravděpodobně pohřbeni v blízkosti Příbora v lese Osičina. Tato informace ale nelze prokázat, tito 4 padlí nejsou uvedeni v kronice města ani v archivu v Novém Jičíně. Jména těchto padlých v lese Osičina jsou následující: Solovjev Ivan Nikiforovič, Bojcov Nikolaj Maksimovič, Pavlov Tichon Pavlovič, Maksimov Vasilij Ivanovič.  Paní Šmídová s panem Bartošíkem napsali v květnu 2019 článek do příborského měsíčníku. A uvedli zde překlad jmen padlých ruských vojínů z ruských archívů. Přestože vycházeli ze stejných podkladů, u třech jmen je překlad rozdílný, v přiložené tabulce jsou tato jména podbarvena oranžovou barvou.

K tomuto tématu je ve spolupráci s panem Stanislavem Štefkem, DiS. napsán článek, který je součástí říjnového vydání měsíčníku. Tento článek je přiložen v příloze.

Přílohy:
Příloha č.1: pamětní desky na radnici.xlsx (Veřejná)
Příloha č.2: Celková fotografie (Veřejná)
Příloha č.3: Fotografie - 1. deska (Veřejná)
Příloha č.4: Fotografie - 2. deska (Veřejná)
Příloha č.5: Fotografie - 3. deska (Veřejná)
Příloha č.6: Článek v měsíčníku (Veřejná)