Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:23.10.2019
Materiál číslo:18
Název materiálu a návrh usnesení:
Změna Zakladatelské listiny společnosti Správa majetku města Příbor s.r.o.
I. Zastupitelstvo města schvaluje

změnu zakladatelské listiny společnosti Správa majetku města Příbor s.r.o. v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ivo Lacný
Zpracoval:Ing. Kamila Bučková
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Správa majetku města Příbor s.r.o. (SMMP) předkládá Zastupitelstvu města k projednání návrh nového znění zakladatelské listiny, kterou připravila notářka Mgr. Otipková.

Změny byly projednány Radou města v působnosti Valné hromady společnosti Správa majetku města Příbor s.r.o. dne 28.8.2019, a usnesením 3/16/RM/2019 doporučeny ke schválení.

P1 - nové znění zakladatelské listiny.

 

Změny Zakladatelské listiny:

Článek první

Obchodní firma společnosti uvedená v Článku prvním odst. 1. zakladatelské listiny se mění a nově zní takto: "TP PŘÍBOR s.r.o."

Článek devátý

V článku devátém zakladatelské listiny se v odstavci 1 písmeno l se vypouští text "nájemními anebo podnájemními právy

V článku devátém zakladatelské listiny se doplňuje odstavec 15 v tomto znění:

15) Má-li společnost jediného společníka, kterým je Město Příbor, rozhoduje jako jediný společník rada Města Příbor. Způsob rozhodování rady města je upraven jinými právními předpisy, zejména zákonem číslo 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení).

Článek desátý

V článku desátém zakladatelské listiny se v odstavci 7 vypouští text "nájemními anebo podnájemními právy". V tomto odstavci se dále vkládá text: "K právním jednáním, jejichž předmětem je uzavírání nájemních nebo podnájemních smluv, se souhlas valné hromady nevyžaduje."

Článek šestnáctý

Do zakladatelské listiny se vkládá nový článek šestnáctý v tomto znění:

Rezervní fond

  1. Rezervní fond lze použít pouze k úhradě ztráty společnosti.
  2. Rezervní fond bude tvořen z čistého zisku společnosti vykázaného v řádné účetní závěrce ve výši 5 %, a to až do doby, kdy jeho výše dosáhne 10 % základního kapitálu.
  3. použití rezervního fondu rozhoduje jednatel společnosti, přičemž toto použití musí být předem schváleno valnou hromadou. Každé použití rezervního fondu musí být oznámeno dozorčí radě společnosti.
  4. Rozhodnutí o zvýšení rezervního fondu nad hranici určenou stanovami přísluší valné hromadě společnosti.
    Článek sedmnáctý a osmnáctý
    Původní Článek šestnáctý se přečíslovává na Článek sedmnáctý, a původní Článek sedmnáctý se přečíslovává na Článek osmnáctý.

 

Komentář ke změnám:

Název společnosti Správa majetku města Příbor s.r.o. již neodpovídá činnosti společnosti. Hlavní činností společnosti je výroba a distribuce tepelné energie a název TP Příbor s.r.o. (Teplo Pro Příbor) ji lépe vystihuje.

 

V článku devátém se doplňuje odstavec pro výkon činnosti nejvyššího orgánu společnosti v případě jednočlenné společnosti, který vychází ze zákona o obchodních korporacích §12.

 

V článku desátém se ruší předchozí souhlas valné hromady pro uzavírání nájemních a podnájemních smluv. Společnost se již nezabývá správou městského majetku ( bytů a nebytových prostor), v současné době podnajímá 11 bytů v budově Lidická 480, jejímž vlastníkem je společnost Příbor Property s.r.o. a pronajímá nevyužívané nebytové prostory v areálu kotelny Nerudova a Lomená, které jsou ve vlastnictví společnosti.

 

V článku šestnáctém se do zakladatelské listiny vkládá ustanovení o rezervním fondu, jehož tvorba je dobrovolná.

Vzhledem k rozdílnému daňovému a účetnímu ocenění majetku (kotelny Nerudova i kotelny Lomená) a tím vznikajících rozdílů mezi nízkými daňovými a vysokými účetními odpisy, je vhodné část výsledku hospodaření rozdělit do rezervního fondu a vytvořit podmínky jeho použití. Vzhledem k tomu, že rezervní fond není ze zákona povinný, může kdykoli vlastník společnosti rozhodnout o jeho zrušení.

Přílohy:
Příloha č.1: P1 návrh-ZL-TP_Příbor.docx (Veřejná)