Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:15
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej části pozemku parc. č. 18/2 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města schvaluje

prodej pozemku parc. č. 18/2 o výměře 1 m2 v k. ú. Příbor, vymezeného geometrickým plánem č. 3299-81/2019 zpracovaným Silvií Součkovou, za kupní cenu 1 210 Kč včetně DPH v zákonné výši, plus další náklady spojené s převodem nemovitosti a dalších podmínek dle kupní smlouvy v předloženém znění, manželům Petrovi a Bedřišce Huvarovým, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ .

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 9
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost manželů Petra a Bedřišky Huvarových. Předmětem žádosti ze dne 22.07.2019 je odkoupení části pozemku parc. č. 35 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek ostatní plocha - ostatní komunikace o celkové výměře 797 m2. Žadatelé požadují k prodeji část o výměře 1 m2, která je dotčena stavbou rodinného domu č. p. 383 na ul. Žižkově - do pozemku parc. č. 35 zasahuje jihozápadní roh domu. Tato skutečnost byla zjištěna poté, co po dokončení stavebních úprav domu (zahrnujících i venkovní zateplení) byl vyhotoven geometrický plán.

 

Žadatelé uvádějí, že stavební úpravy byly prováděny v souladu se stanoviskem příslušného orgánu památkové péče a respektovaly stávající základy domu pocházející z cca 15. století. Domnívají se, že přesah stavby na pozemek města může být částečně způsoben zateplením, které bylo provedeno polystyrénem o tl. 14 cm, případně také oproti minulosti přesnější metodou geodetického zaměření.

 

Odkoupením dotčené části pozemku - dle geometrického plánu č. 3299-81/2019 nově pozemek parc. č. 18/2, žadatelé zamýšlí majetkoprávně vypořádat dlouhodobý stav, kdy je pozemek města dotčen částí stavby jiného vlastníka.

 

Žadatelé nabízejí kupní cenu 1 000 Kč plus úhradu nákladů spojených s prodejem, s tím, že citovaný geometrický plán byl vyhotoven na jejich náklady. Dle Pravidel se pozemky pod stavbami jiných vlastníků prodávají za min. cenu 200 Kč/m2, nabídka žadatelů je tedy vyšší.

 

Pracovnice odboru ISM provedla místní šetření na pozemku s pořízením fotodokumentace - v příloze. Z ohledání na místě i z fotodokumentace je zřejmé, že roh domu zasahující do pozemku města nijak neomezuje užívání "uličky pod kostelem", viditelně nezasahuje do stávající stezky - chodníku a nejedná se o zjevný záměr vlastníků domu rozšířit jeho půdorys na úkor města.

 

Odbor ISM požádal o stanoviska k žádosti příslušné odbory MÚ a technické služby.

Z vyjádření TSMP: kladné stanovisko

Z vyjádření ORM: prodej doporučen

Z vyjádření OISM - ÚP: bez námitek k prodeji

 

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 03.09.2019: FV doporučuje prodej pozemku za uvedených podmínek.

 

Rada města usnesením č. 12/17/RM/2019 ze dne 18.09.2019 uložila odboru ISM zveřejnit na dobu 15 dnů na úřední desce záměr města prodat manželům Huvarovým část pozemku parc. č. 35 v k. ú. Příbor za podmínek uvedených v návrhu usnesení.

Záměr byl zveřejněn ve dnech 25.09.2019 - 11.10.2019. Ze strany veřejnosti nebyly k záměru uplatněny námitky ani připomínky.

Následně rada města usnesením č. 12/19/RM/2019 ze dne 30.10.2019 doporučila zastupitelstvu města schválit prodej části pozemku parc. č. 35 v k. ú. Příbor za podmínek uvedených v návrhu usnesení.

 

Návrh kupní smlouvy je vypracován ve standardním znění jako v obdobných případech.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.3: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OISM-ÚP (Veřejná)
Příloha č.6: Fotodokumentace (Veřejná)
Příloha č.7: Výkres situace (Veřejná)
Příloha č.8: Geometrický plán (Veřejná)
Příloha č.9: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)