Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:9
Konané dne:11.12.2019
Materiál číslo:23
Název materiálu a návrh usnesení:
Směrnice o udělování cen obce a čestného občanství
I. Zastupitelstvo města schvaluje

směrnici č. /2019 k udělování cen obce a čestného občanství dle varianty č. 1.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:JUDr. Rostislav Michálek
Zpracoval:Bc. Eva Plišová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

 

 

Zastupitelstvu města se předkládá návrh na změnu směrnice k udělování cen obce a čestného občanství.

Navržené změny se týkají těchto bodů směrnice č.7/2016 k udělování Cen obce a čestného občanství:

 

Bod 4.1.

V souladu s platnou směrnicí k udělování cen obce a čestného občanství může návrhy na udělení čestného občanství a ceny obce podat na formuláři kterýkoli občan města Příbora starší 18 let nebo právnická osoba, se sídlem na území města Příbora prostřednictvím Komise pro občanské záležitosti, která návrhy zpracuje a předkládá radě města.

Vzhledem k potřebě snížení podávání opětovných, neopodstatněných a nedostačujících návrhů na udělení ocenění se předkládají možné varianty, které specifikují, kdo může podat návrh na udělení ocenění:

Varianta č. 1

Návrhy na udělení čestného občanství může podat na formuláři člen Zastupitelstva města Příbora.

Návrhy na udělení ceny obce může podat na formuláři člen Zastupitelstva města Příbora, Komise pro občanské záležitosti, kterýkoliv občan města Příbora starší 18 let (dále jen "občan města") nebo právnická osoba se sídlem na území města Příbora (dále jen "právnická osoba"). Podává-li návrh občan města Příbora nebo právnická osoba, musí návrh podpořit svým podpisem nejméně 50 občanů města Příbora, kteří dosáhli věku 18 let. V záhlaví podpisového archu a na každé její další straně musí být uvedeno jméno osoby, která je navrhována na udělení  ceny obce a rok podání návrhu. Vedle podpisu občana musí být uvedeno jeho jméno, příjmení, datum narození a místo, kde je přihlášen k trvalému pobytu, jinak tento podpis nelze započítat.

Varianta č. 2

Návrhy na udělení čestného občanství a ceny obce může podat na formuláři člen Zastupitelstva města Příbora, Komise pro občanské záležitosti, kterýkoliv občan města Příbora starší 18 let (dále jen "občan města") nebo právnická osoba se sídlem na území města Příbora (dále jen "právnická osoba"). Podává-li návrh občan města Příbora nebo právnická osoba, musí návrh podpořit svým podpisem nejméně 50 občanů města Příbora, kteří doshli 18 let věku. V záhlaví podpisového archu a na každé její další straně musí být uvedeno jméno osoby, která je navrhována na udělení čestného občanství nebo cenu obce a rok podání návrhu. Vedle podpisu občana musí být uvedeno jeho jméno, příjmení, datum narození a místo, kde je přihlášen k trvalému pobytu, jinak tento podpis nelze započítat.

Varianta č. 3

Návrhy na udělení čestného občanství a ceny obce může podat na formuláři člen Zastupitelstva města Příbora, Komise pro občanské záležitosti.

Varianta č. 4

Návrhy na udělení čestného občanství a ceny obce může podat na formuláři člen Zastupitelstva města Příbora.

 

 

Bod 4.3.

Oproti současnému znění se navrhuje změna termínu výzvy občanům k podání návrhu, a to z 30.03. na 28.02. daného roku.

 

Bod 4.4.

U tohoto bodu je taktéž navržena změna termínu podání návrhu na ocenění, a to z 30.05 na 30.04. daného roku.

Důvodem posunutí obou termínů je, aby případné návrhy mohly být po projednání komisí pro občanské záležitosti a radou města předloženy na červnovém zasedání zastupitelstva města k rozhodnutí. Takto vznikne, oproti současnosti, dostatečný časový prostor pro přípravu na slavnostní předání ocenění, které zpravidla probíhá v září ve dnech EHD.

 

Přílohy tohoto materiálu obsahují současnou směrnici č. 7/2016 a také jednotlivé návrhy směrnice dle výše uvedených variant, přičemž všechny varianty obsahují výše uvedenou změnu bodu 4.3. a 4.4. 

Rada města svým usnesením č. 25/20/RM/2019 ze dne 19. 11. 2019 doporučuje zastupitelstvu města schválit variantu č. 1 směrnice k udělování cen obce a čestného občanství.

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh směrnice varianta č. 1.docx (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh směrnice varianta č. 2.docx (Veřejná)
Příloha č.3: Návrh směrnice varianta č. 3.docx (Veřejná)
Příloha č.4: Návrh směrnice varianta č. 4.docx (Veřejná)
Příloha č.5: Směrnice č. 07- 2016 o udělování Cen obce a čestného občanství.doc (Veřejná)