Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:13
Konané dne:24.06.2020
Materiál číslo:7
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej pozemku parc. č. 161/3 k. ú. Klokočov u Příbora
I. Zastupitelstvo města schvaluje

prodej pozemku parc. č. 161/3 ostatní plocha - ostatní komunikace v k. ú. Klokočovu Příbora o výměře 87 m2 panu Martinu Kubačákovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , za kupní cenu ve výši 52 635 Kč včetně DPH, dle kupní smlouvy v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města přijala na své 30. schůzi dne 19.05.2020 usnesení č. 11/30/RM/2020 ve znění:

 

I. Rada města ukládá vedoucímu OISM zveřejnit po dobu 15 dnů záměr města odprodat vlastníkovi pozemku parc. č. 166 v k. ú. Klokočov u Příbora, jehož součástí je stavba č. p. 1228, nemovitost - pozemek parc. č. 161/3 v k. ú. Klokočov u Příbora, o výměře 87 m2, za podmínek:

  • kupní cena 500 Kč/m2 plus DPH v zákonné výši,
  • náklady související s převodem nemovitosti uhradí kupující.

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit prodej pozemku parc. č. 161/3 v k. ú. Klokočov u Příbora, a to výhradně vlastníkovi sousedního pozemku parc. č. 166 v k. ú. Klokočov u Příbora, jehož součástí je stavba č. p. 1228, za kupní cenu 500 Kč/m2 plus DPH v zákonné výši. Náklady spojené s prodejem uhradí kupující.

 

Usnesení bylo přijato na základě žádosti p. Martina Kubačáka, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ . Předmětem žádosti ze dne 09.03.2020 je prodej pozemku parc. č. 161/3 v k. ú. Klokočov u Příbora. Jedná se o pozemek ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 87 m2. Pozemek navazuje na pozemek parc. č. 166, na kterém je situována stavba rodinného domu č. p. 1228, přístavba rodinného domu a samostatná hospodářská budova. Přístavba a hospodářská budova přesahují svými částmi na pozemek parc. č. 161/3 - jedná se o historicky dlouhodobý stav. Pozemek požadovaný k prodeji nesousedí s žádným jiným pozemkem ve vlastnictví města.  Pozemek má v současné době charakter spíše skládky stavebního odpadu a je porostlý náletovými dřevinami.

 

Žadatel nabízí kupní cenu 500 Kč/m2 plus úhradu dalších nákladů souvisejících s prodejem, což představuje příjem pro město ve výši 43 500 Kč bez DPH. Nabízená cena v zásadě odpovídá ceně za stavební pozemky dle Pravidel, s tím, že v tomto případě se nejedná o pozemek, na kterém by bylo možné vybudovat samostatnou stavbu pro bydlení. Pravidla stanoví za pozemky pod stavbami jiných vlastníků min. kupní cenu 200 Kč/m2. V tomto případě však  z pohledu odboru ISM, který prodej pozemku připravuje v rámci svých kompetencí, není na místě uvažovat o prodeji pouze částí pozemků dotčených stavbami. Takto by došlo k neúčelnému rozdělení předmětného pozemku na nepoužitelné a dále neprodejné části o malých výměrách. Z tohoto důvodu bylo jednáno o "plné" ceně za pozemek, a to i s ohledem na skutečnost, že kupující si tak navýší plochu vhodnou např. k realizaci zcela nové stavby (po odstranění stávajících staveb). 

 

Původně byla žádost o prodej předmětného pozemku podána dne 14.02.2020 panem Davidem Kubačákem, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , zastoupeným p. Evou Klepáčovou. který uvedl, že jedná o koupi pozemku parc. č. 166 s původním vlastníkem ░░░░ ░░░░ ░░ . V průběhu projednávání této žádosti bylo odborem ISM zjištěno, že v katastru nemovitostí došlo ke změně vlastníka pozemku parc. č. 166 z původního vlastníka ░░░░ ░░░░ ░ na pana Martina Kubačáka. Tento stav byl konzultován s p. Klepačovou, která uvedla, že se jedná o bratra p. Davida Kubačáka a že v budoucnu zřejmě dojde k další změně vlastnictví - převod z Martina Kubačáka na Davida Kubačáka. P. Klepačová byla odborem ISM upozorněna na skutečnost, že není pravděpodobné, že by pozemek parc. č. 161/3 byl prodán jinému vlastníkovi, než je vlastník staveb na pozemku situovaných či na pozemek přesahujících - ustanovení občanského zákoníku o předkupním právu rozdílných vlastníků pozemků a staveb. Na základě této informace p. Klepačová doložila dne 09.03.2020 písemné zplnomocnění od p. Martina Kubačáka k jednání o prodeji pozemku parc. č. 161/3 a touto žádostí se odbor ISM nadále zabýval. 

 

Bez ohledu na vlastnické poměry v zájmovém území či jejich avizované změny požádal odbor ISM technické služby, příslušné odbory MÚ, finanční výbor a stavební komisi o vyjádření obecně k možnosti prodeje pozemku parc. č. 161/3 v k. ú. Klokočov u Příbora vlastníkovi sousední nemovitosti parc. č. 166. 

 

Ze stanoviska ORM: Prodejem nejsou dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny.

 

Ze stanoviska OISM-ÚP: Využití pozemku je v souladu s platným územním plánem.

 

Ze stanoviska TSMP: Prodej doporučen.

 

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 11.03.2020: Prodej doporučen.

 

Stavební komise: Žádost o stanovisko k prodeji zaslána dne 07.05.2020, bez projednání na schůzi dne 18.05.2020.

 

Doporučení OISM: Pozemek lze z pohledu jeho využití pro město vyhodnotit jako nepotřebný majetek. V minulosti , cca v r. 2016, odbor ISM oslovil bývalou majitelku pozemku parc. č. 166 p. Drahomíru Kostelníkovou s nabídkou prodeje, ta o odkoupení neměla zájem. 

 

Ve výše citovaném usnesení rady města není budoucí kupující uveden jmenovitě, bylo výslovně stanoveno, aby kupující byl současně vlastníkem sousedního pozemku parc. č. 166 a staveb na něm se nacházejících, protože v době předložení žádosti radě města nebylo známo, zda do doby konání zasedání zastupitelstva města nedojde ke změně vlastníka pozemku parc. 166 a tím ke změně zápisu v katastru nemovitostí. O prodeji jmenovitě vlastníkovi pozemku, pak má rozhodnout zastupitelstvo města dle aktuálního stavu, jak bude uveden v katastru nemovitostí, případně jinak právně doložen, např. kupní nebo darovací smlouvou apod., tak, aby ze strany města nedošlo k porušení ustanovení o předkupním právu dle občanského zákoníku.

 

Před přípravou tohoto materiálu odbor ISM kontaktoval oba zůčastněné, tj. p. Martina Kubačáka a p. Davida Kubačáka. Oba se shodně vyjádřili, že kupujícím je p. Martin Kubačák. Dále bylo odborem ISM v katastru nemovitostí ověřeno, že vlastníkem sousední nemovitosti - pozemku parc. č. 166 je p. Martin Kubačák.

 

Záměr prodeje byl zveřejněn na úřední desce MÚ ve dnech 21.05.2020 - 08.06.2020. Ze strany veřejnosti nebyly k záměru uplatněny námitky ani připomínky.

 

Návrh kupní smlouvy: Standardní znění pro účel prodeje pozemků.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej z 14.02.2020 (Veřejná)
Příloha č.3: Potvrzení žádosti - Martin Kubačák (Veřejná)
Příloha č.4: Fotodokumentace stavu (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko ORM (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko OISM-ÚP (Veřejná)
Příloha č.8: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)