Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:13
Konané dne:24.06.2020
Materiál číslo:14
Název materiálu a návrh usnesení:
Změna pravidel financování osadních výborů
I. Zastupitelstvo města schvaluje

Pravidla financování osadních výborů č. ./2020

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:JUDr. Rostislav Michálek
Právní konzultace:
Projednáno s:s předsedou Osadního výboru Hájov
s předsedou osadního výboru Prchalov
s vedoucím odboru finančního
s vedoucím odboru bytového a nebytového fondu
s vedoucím odboru organizačního a správních činností
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvo města usnesením č. 15/7/4/1 ze dne 23.06.2016 schválilo s účinností od 01.01.2017 Pravidla financování osadních výborů, což byl tehdy velký krok vpřed směrem k transparentnosti financování osadních výborů (dále jen "OV").

Po dobu platnosti těchto pravidel městský úřad, jakož i OV sledovaly a navrhovaly případné možné změny, které by je ještě vylepšily. Nyní nastal vhodný čas k revizi těchto pravidel. Návrh je koncipován tak, aby v případě jeho schválení s účinností od 01.01.2021 se dle nových pravidel mohl již připravit rozpočet na příští rok.

Hlavní teze návrhu:

  1.        Navrhuje se z financí osadních výborů neplatit energie, které by se nově platily z rozpočtu Odboru bytového a nebytového fondu. V návaznosti na tuto změnu je doplněno pravidlo - závaznost pokynů Odboru bytového a nebytového fondu vůči OV v souvislosti s hospodařením s energiemi.
  2.        Navrhuje se financovat z rozpočtu OV i správce majetku města v dané místní části, kteří se nyní financují z položky mezd tajemníka MÚ. Umožněním financovat na základě dohod o provedení práce správce v místních částech se otevírá možnost provádění případných drobných prací a oprav formou dohod o provedení práce. Všechny dohody o provedení práce bude samozřejmě nadále připravovat ve spolupráci s předsedou OV a podepisovat tajemník MÚ. Smyslem této úpravy je umožnit místním částem si v rámci své pospolitosti provést některé drobné práce vlastními silami. Samozřejmě mimo investiční akce.
  3.        Navrhuje se umožnit platit poplatky OSA, na které se původně nepamatovalo a tato potřeba již v minulosti vznikla.
  4.        Klíč k rozdělení financí zůstává beze změn.
  5.        Výše finančních prostředků:
  • Základní filozofie je, že výše finančních prostředků pro OV by měla být závislá na příjmech města, proto je navrženo navázání na příjmy dle zákona o rozpočtovém určení daní. Čím větší budou předpokládané příjmy města z daní, tím vyšší objem financí budou mít OV a mohou mít např. více kulturních akcí a opačně čím budou nižší příjmy města tím nižší finance budou mít OV a budou se muset uskromnit.
  • Procento z rozpočtového určení daní je vypočteno tak, aby byly spočítány průměrné plánované výdaje OV v rozpočtech města v posledních třech letech (bez energii, ale plus náklady na dohody na správce). Pokud by se podle těchto sestavoval rozpočet OV na r. 2020, byl by cca obdobný (pouze bez částky na energie, ale plus náklady na správce).

Předkládaný návrh byl odsouhlasen předsedy osadních výborů a konzultován s vedoucími Odboru financí, organizačního a správních činností a bytového a nebytového fondu.

Dne 13.5.2020 obdržel MÚ Příbor zápis z OV Prchalov ze dne 29.4.2020, ve kterém členové OV Prchalov požadují v rámci změny pravidel:

  • chtěli bychom požádat o možnost uspořádat jednou ročně setkání pro místní seniory i s možností vycestovat.
  • zvážit možnost zřídit fond předsedy OV - např. 1-2 % z celkového rozpočtu OV pro využití na potřeby (např. setkání pro seniory apod.). Dle telefonického upřesnění předsedy OV je tato připomínka požadována zejména na financování dopravy při případných zájezdech seniorů.

Tajemník: Možnost setkání seniorů každoročně pořádá komise SPOZ pro všechny seniory v rámci celého města. Možnost setkávání seniorů je možné v místních částech při kulturních akcích pořádaných OV. Tyto mohou být přizpůsobeny či uspořádány a nově zaměřeny na tuto skupinu obyvatel. Možnost pořádat zájezd pro seniory se nedoporučuje, neboť tuto možnost obecně nemají senioři v ostatních částech města. Umožnění financovat zájezdy pro obyvatele místních částí, by s ohledem na obyvatele ostatních částí města bylo diskriminační a v rozporu s povinnostmi města postupovat nediskriminačně. Tyto akce by bylo možné realizovat v případě sdružení místních seniorů do spolku, který by na tuto aktivitu mohl požádat město o veřejnou finanční podporu. Z tohoto důvodu se návrh OV nedoporučuje.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh pravidel financování osadních výborů (Veřejná)