Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:15
Konané dne:21.10.2020
Materiál číslo:9
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - režim vrácení jistiny
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

vracení částky 100 000 Kč složené jako jistina na dodržení Regulativů zástavby lokality Za školou postupně po částech dle dokončení jednotlivých dílčích staveb na jednotlivých pozemcích.

II. Zastupitelstvo města rozhoduje

o ponechání vracení jistiny na dodržení Regulativů zástavby lokality Za školou ve stávajícím režimu upraveném Pravidly prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře, příloha č. 4 Kupní smlouva, tzn. jednou částkou po dokončení stavby hlavní i staveb doplňkových, jak byly projednány dle stavebního zákona a provedeny a dokončeny dle dokumentace pro stavební řízení schválené odborem rozvoje města.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města v návaznosti na opakované dotazy vlastníků pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma, k projednání problematiku vracení jistiny na dodržení Regulativů zástavby lokality Za školou Npor. Loma.

 

Před uzavřením kupní smlouvy je kupující - stavebník povinen složit na depozitní účet města jistinu ve výši 100 000 Kč. Tato částka má být dle ustanovení kupní smlouvy stavebníkům vrácena po dokončení staveb, které podléhají Regulativům zástavby lokality Za školou, v případě, že tyto stavby budou dle regulativů realizovány. Tento režim je nastaven v kupní smlouvě, tato je přílohou č. 4 Pravidel prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma. Regulativy i pravidla byly schváleny zastupitelstvem města. Součástí žádosti o prodej pozemku je prohlášení kupujícího, že je obeznámen s regulativy i s pravidly včetně příloh.

 

V současné době je v lokalitě dokončena stavba jednoho rodinného domu, zatím není realizováno oplocení a terénní úpravy kolem domu. Stavebník se na odbor ISM obrátil s dotazem, zda mu již bude jistina vrácena, popř. alespoň její část.

Podobné dotazy odbor ISM řešil již ve fázi prodeje pozemků.

 

Odbor ISM požádal o stanovisko k případnému postupnému vracení jistiny zpracovatele regulativů zástavby Ing. Romanu Šašinkovou, odbor rozvoje města. V žádosti odbor ISM požádal o vyjádření k vracení jistiny např. po částkách zohledňujících závažnost jednotlivých staveb - např. 50 000 Kč po dokončení domu, 20 000 Kč doplňkové stavby, dále oplocení, zpevněné plochy apod., myšleno vždy dokončení v souladu s regulativy. Odbor ISM také poukázal na možnost, že stavebník např. "oželí" částku 10-20 tis. Kč a nedodrží část regulativů týkající se oplocení, nebo jiné stavby a naruší tak zásadně celkový vzhled lokality s tím, že jeho jednání pak může být návodné pro další stavebníky. Na druhou stranu odbor ISM uvedl, že pro některé stavebníky, může být část vrácené jistiny ve výši např. 20-50 tis. Kč významná pro realizaci doplňkových staveb.

 

Z vyjádření ORM (celé znění v příloze) jednoznačně vyplývá, že jistina by měla být v plné výši jednou částkou vrácena až poté, co bude dokončena celá stavba, v rozsahu schválené projektové dokumentace. Postupné vracení není doporučeno - viz výše uvedené důvody.

 

Dále odbor ISM postoupil problematiku včetně stanoviska odboru rozvoje města k vyjádření finančnímu výboru - schůze dne 10.09.2020. Finanční výbor nedoporučuje postupné vracení jistiny a doporučuje ponechat vracení jistiny ve stávajícím režimu dle Pravidel prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře.

 

Usnesení rady města č. 16/37/RM/2020 ze dne 06.10.2020:

I. Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit vracení částky 100 000 Kč složené jako jistina na dodržení Regulativů zástavby lokality Za školou postupně po částech dle dokončení jednotlivých dílčích staveb na jednotlivých pozemcích.
II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města ponechat vrácení jistiny na dodržení Regulativů zástavby lokality Za školou ve stávajícím režimu upraveném Pravidly prodeje pozemků v lokalitě Za školou Npor. Loma v Příboře, příloha č. 4 Kupní smlouva, tzn. jednou částkou po dokončení stavby hlavní i staveb doplňkových, jak byly projednány dle stavebního zákona a provedeny a dokončeny dle dokumentace pro stavební řízení schválené odborem rozvoje města.
 

Odbor ISM jako zpracovatel tohoto materiálu se s citovanými usneseními a stanovisky ztotožňuje.

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na skutečnosti uvedené v této důvodové zprávě.

Přílohy:
Příloha č.1: Stanovisko ORM (Veřejná)