Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:20
Název materiálu a návrh usnesení:
Zpráva o činnosti v městských lesích Příbor 2014-2018 a výhled do roku 2023
I. Zastupitelstvo města podporuje

opatření v městských lesích v rozsahu předloženém v rámci závěrečných výstupů uvedených v kapitole 6. Zprávy o činnosti v městských lesích Příbor za období 2014-2018.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 1
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Venzara
Zpracoval:Petr Fiala
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Předmětem tohoto materiálu je nejen krátké ohlédnutí za 1. polovinou desetiletého Lesního hospodářského plánu, ale zejména projednání navrhovaných opatření, která by měla být učiněna v městských lesích v příštích letech. Na kůrovcové kalamitě, která zásadním způsobem ovlivnila objem i časový průběh nahodilé těžby v minulých letech, ani na zákonné povinnosti zalesnit paseky vzniklé po těžbě už nic nezměníme. Naopak máme příležitost se zaměřit na roky příští a projednat navrhovaná opatření.

Zpráva o činnosti v městských lesích podává souhrnnou informaci o tom, co se vlastně v lesních porostech ve vlastnictví města odehrává. Účelem předkládaného materiálu je na základě tohoto seznámení projednat a vyslovit podporu opatřením a krokům, které jsou souhrnně uvedeny v kapitole 6. předložené Zprávy.

 

Město Příbor hospodaří na celkem 164 ha lesních porostů. Základní parametry pro hospodaření v městských lesích jsou nastaveny v tzv. Lesním hospodářském plánu (dále jen "LHP") schváleném pro období 2014-2023. Protože se toto 10leté období překlopilo do své druhé poloviny, je předkládána Zpráva o činnosti v městských lesích Příbor za období 2014-2018 s výhledem opatření, navrhovaných k realizaci do roku 2023.

Tato zpráva představuje věcné zhodnocení činnosti v městských lesích v uplynulých letech a rovněž zahrnuje i náměty a výhledy do roku 2023, kdy končí platnost stávajícího LHP. Po obsahové stránce byly jednotlivé kapitoly zprávy zkonzultovány s místostarostou města Mgr. Pavlem Netušilem, který má na základě usnesení ZM ve své gesci oblast životního prostředí včetně lesního hospodářství.

Zadání zprávy bylo projednáno na 16. schůzi rady města v srpnu 2019. Na konci loňského roku pak byl koncept materiálu předložen k projednání Komisi životního prostředí. Níže je uveden výtah ze zápisu komise k danému bodu:

 

Zpráva o hospodaření - lesy 2014 - 2018

Před jednáním komise obdrželi členové komise od Odboru rozvoje města Zprávu o hospodaření - lesy 2014 - 2018. Valentin Putala ml. - jako člověk nejlépe obeznámený s problematikou hospodaření s lesy - se na schůzce zprávě podrobně věnoval. Ocenil její srozumitelnost, objektivitu a zejména závěry - prognózu, resp. doporučení pro následující roky hospodaření.

Členové komise pro ŽP podporují zejména:

- při tvorbě nového LHP provést změnu z lesa pasečného na les výběrný

- podporovat přírodě blízké hospodaření v lese

- konkrétně např. podporovat přirozené zmlazování jedle bělokoré - investovat do oplocení lokalit

- minimalizovat škody způsobené zvěří; snaha o zlepšení komunikace mezi lesníkem a zástupci mysliveckých sdružení

- specifikovat bod "zaměřit se na mimoprodukční funkce lesa"

- v oblasti vzdělávání: věnovat se "učení se od lesa; co pro nás znamená les?" např. formou vycházek s hajným, v této souvislosti Valentin Putala ml. hovořil o možnosti spolupracovat s kolegy, kteří mají vzdělání v oblasti "lesní pedagogika".

Tomuto bodu se věnovat více, než např. budování naučných stezek s informačními tabulemi (informací je mnoho, pro vzdělávání je nejlepší osobní příklad - vztah k lesu).

- členové komise rovněž podporují případné odkoupení lesů od soukromých vlastníků

Hlasování:  Pro 6,  Proti: 0,  Zdržel se: 0

 

Výstupy z komise byly následně rozpracovány a materiál byl připraven k projednání v orgánech města. Z důvodu dlouhodobé absence městského lesníka v 1. pololetí roku 2020 a dále v červnu přijatého usnesení o veřejné zakázce na zajištění veškerých lesních prací externím subjektem, je zpráva o činnosti v městských lesích předkládána v tomto termínu (viz Příloha č. 1 tohoto materiálu).

Komplexní podrobnější vyhodnocení činnosti v městských lesích bude předloženo po skončení stávajícího LHP platného pro období 2014-2023.

V navrženém usnesení je doporučeno ZM podpořit opatření a kroky v předloženém rozsahu v rámci závěrečných výstupů zprávy v kapitole 6.

 

Rada města Příbora projednala materiál na své 39. schůzi dne 18.11.2020 a přijala následující usnesení:

22/39/RM/2020 Zpráva o činnosti v městských lesích Příbor za období 2014-2018 (č. bodu programu: 23)

I. Rada města bere na vědomí Zprávu o činnosti v městských lesích Příbor za období 2014-2018.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Zpráva o činnosti v městských lesích 2014-2018 (Veřejná)