Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:16
Konané dne:10.12.2020
Materiál číslo:24
Název materiálu a návrh usnesení:
Žádost společnosti Clementas Medela, z.ú., o schválení záměru prodeje nemovitosti Masarykova č. p. 586, Příbor, a přilehlých pozemků za účelem provozování sociálních služeb
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

žádost společnosti Clementas Medela, z.ú., se sídlem Ostravice 855, 739 14  Ostravice, IČO: 09438726, o schválení záměru prodeje nemovitosti Masarykova č. p. 586, Příbor, a přilehlých pozemků za účelem provozování sociálních služeb.

II. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OISM
1.1.

připravit podmínky pro zveřejnění záměru prodeje nemovitosti na ul. Masarykova č. p. 586, Příbor, a přilehlých pozemků za účelem provozování sociálních služeb.

Termín: 10.02.2021
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. arch. Jan Malík
Zpracoval:Mgr. Karolína Najzarová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Projednáno s:s odborem investic a správy majetku
Důvodová zpráva:

Město Příbor dne 27.11.2020 obdrželo žádost společnosti Clementas Medela, z.ú., se sídlem Ostravice 855, 739 14 Ostravice, IČO: 09438726 o schválení záměru prodeje nemovitosti Masarykova č. p. 586 a přilehlých pozemků za účelem provozování sociálních služeb.

 

Společnost Clementas Medela, z.ú., předkládá zastupitelstvu města záměr odkupu nemovitosti na ul. Masarykova č. p. 586 v Příboře a přilehlých pozemků za účelem vybudování pobytových sociálních služeb domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby s následným spolufinancováním provozu pro občany města Příbor.

 

Společnost Clementas Medela, z.ú., navrhuje jako kupní cenu nemovitosti a zbytkových parcel o velikosti cca 4 500 m2 6 000 000 Kč včetně DPH. Kupující se mimo jiné navrhuje zavázat k zachování účelu a způsobu užívání nemovitosti dle smluvně dohodnutého záměru po dobu min. 20 let.  Společnost plánuje před prodejem objektu a přilehlých parcel některé parcely rozdělit tak, aby byl zachován průjezd a obslužnost zahrádkářské kolonie. Další podrobnosti ke kupním podmínkám jsou v přiložené žádosti.

 

Předběžný časový harmonogram za předpokladu schválení odkupu nemovitosti zastupitelstvem města v prvním čtvrtletí roku 2021:

  • do konce 3. čtvrtletí roku 2021 příprava projektové dokumentace a stavebních povolení,
  • 4. čtvrtletí roku 2021 zahájení rekonstrukce a výstavby
  • 4. čtvrtletí roku 2022 kolaudace, spuštění provozu, registrace sociálních služeb a uzavření smlouvy o spolupráci na spolufinancování sociálních služeb s městem Příborem.

 

Pan Petr Valový, ředitel společnosti, v předložené žádosti uvádí, že sociální služby budou provozovány v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Úhrady uživatelů se budou řídit vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, vydanou Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. V souladu s aktuálním zněním vyhlášky se předpokládají úhrady hrazené uživateli za ubytování ve výši 210 Kč za den a za stravu ve výši 170 Kč za den.

 

Sociální služba domova se zvláštním režimem vznikne pro 80 uživatelů starších 55 let s Alzheimerovou chorobou, s Parkinsonovou chorobou, s vaskulární demencí, s demencí neznáme etiologie, s duševním onemocněním na podkladě dřívější alkoholové závislosti nebo se stabilizovaným duševním onemocněním.

 

Sociální služba odlehčovací služba vznikne pro 6 uživatelů ve věku od 50 let, kteří mají sníženou schopností zvládat základní životní potřeby a kteří při péči o vlastní osobu potřebují podporu, dohled nebo pomoc jiné osoby.

 

Ředitel společnosti, Petr Valový, k dispozicím objektu uvádí, že předpokládají vybudování 40 dvoulůžkových a 6 jednolůžkových pokojů, kdy každý pokoj bude mít vlastní koupelnu a sociální zařízení. Dispozice pokojů a jejich vybavení jsou navrženy ze zkušeností provozovaných domovů se zvláštním režimem Medela-péče o seniory o.p.s. a Clementas a.s. Celý objekt bude bezbariérový, bude mít vlastní kuchyň i prádelnu, 2 velké a 2 malé společenské místnosti, terapeutické místnosti, dílny, koupelnu s relaxačním vanu, sklady, zázemí pro personál a výtahy. Na zahradě se předpokládá vybudování bezbariérových chodníků s posezením, ohniště, vyvýšené záhony, altán a mnoho dalšího.

 

Vybudováním domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby se předpokládá vznik 58 nových pracovních pozic v Příboře.

 

Financování sociálních služeb v České republice je založeno na principu vícezdrojového financování. Nejvýznamnějším zdrojem financování sociálních služeb jsou veřejné rozpočty (dotace ze státního rozpočtu, dotace z kraje a obcí) a úhrady uživatelů sociálních služeb. Mezi další finanční zdroje patří úhrady zdravotních pojišťoven atd. U pobytových sociálních služeb je významným zdrojem financování příspěvek na péči, který je poskytován dle zákona o sociálních službách.

 

Domov se zvláštním režimem a odlehčovací služba jsou sociálními službami, které si uživatel hradí sám. Tato úhrada však není schopna pokrýt veškeré náklady. Proto jsou sociální služby závislé na financích od státu. Aby mohla být služba financována přes KÚ MSK z rozpočtu MPSV, musí být dle podmínek KÚ MSK zařazena do krajské sítě sociálních služeb. Podmínkou pro zařazení služby do sítě je zajištění veřejného zadavatele (obec), který se vyjádří, že danou službu na svém území potřebuje a že ji bude spolufinancovat. Krajský úřad stanovil, že se u domovů se zvláštním režimem a u odlehčovací služby jedná o úhradu minimálně 30 % oprávněné provozní ztráty. Oprávněnou provozní ztrátou se rozumí rozdíl mezi celkovými rozpočtovanými náklady služby a rozpočtovanými úhradami uživatelů vč. rozpočtovaných jiných zdrojů (např. dotace ÚP, tržby z vlastní činnosti, dary) vyjma dotací ze státního rozpočtu.

 

Pan Petr Valový, ředitel společnosti, v žádosti navrhuje spolufinancování sociální služby ze strany města ve výši 30 000 Kč ročně za jednoho občana města v domově se zvláštním režimem a 70 000 Kč za lůžko v odlehčovací službě. Maximální možná roční dotace je 2 820 000 Kč. Celkové předpokládané náklady a příjmy sociálních služeb jsou uvedeny v příloze č. 2.

 

Zastupitelstvu města Příbora je na zasedání dne 10.12.2020 předložen ke schválení Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a souvisejících aktivit města Příbora a obcí Kateřinice a Skotnice na období 2021 - 2023. Prioritou č. 2 Pracovní skupiny pro seniory a zdravotně postižené je Podpora rozvoje pobytových služeb sociální péče pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Cílem priority je zajištění pobytových služeb sociální péče pro osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, demence nebo závislostí a jejichž situace a zdravotní stav vyžadují pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Záměr společnosti Clementas Medela, z.ú., je zcela v souladu s daným střednědobým plánem.

 

Odbor sociálních věcí na základě zjištěných informací vnímá daný záměr provozování sociálních služeb jako reálný a přínosný pro občany města. Pozitivně vnímáme vznik nových lůžek domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby. Tyto služby jsou dlouhodobě potřebné a žádané a jejich potřebnost bude stárnutím populace vzrůstat.

 

Pozitivně vnímáme zkušenosti, které mají předkladatelé záměru s poskytováním těchto sociálních služeb, jejich financováním a s výstavbou nových objektů pro sociální služby, viz domov se zvláštním režimem v Ostravici, v Janovicích a vznikající domov se zvláštním režimem ve Frýdlantu nad Ostravicí atd.  Tyto zkušenosti dále aplikují do svých projektů tak, aby byly podmínky jak pro uživatele, tak pro personál zcela optimální.

 

Výhodou navrženého způsobu financování sociálních služeb je jasné a přehledné nastavení podmínek. V případě zvýšených nákladů nebo výpadku příjmů bude muset poskytovatel rozpočet dorovnat ze svých zdrojů.

 

Vznik domova se zvláštním režimem sníží vysoký počet žadatelů o domov pro seniory, čímž bude pro občany města výrazně dostupnější jak domov pro seniory, tak domov se zvláštním režimem. Kombinace domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby vnímáme jako efektivní řešení, které do budoucna zajistí dostupné pobytové sociální služby pro občany města v dostatečné míře.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost společnosti Clementas Medela, z.ú., o schválení záměru odkupu nemovitosti a vybudování sociální služby (Veřejná)
Příloha č.2: Porovnání možností provozování domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby - ZM 10.12.2020.docx (Veřejná)
Příloha č.3: Vyjádření Krajského úřadu Moravskoslezského kraje k záměru rozšíření domova pro seniory v Příboře (Veřejná)