Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:17
Konané dne:10.02.2021
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí části pozemku parc. č. 3287/136 k. ú. Příbor od Správy železnic s. o.
I. Zastupitelstvo města schvaluje

bezúplatný převod části pozemku parc. č. 3287/136 v k. ú. Příbor dotčené stavbou lávky přes Lubinu, nově dle geometrického plánu č. 3310-45/2019 pozemek parc. č. 3287/149 v k. ú. Příbor o výměře 6 m2, z majetku České republiky, s právem hospodaření pro Správu železnic s. o., IČO 70994234, do majetku města Příbora, za technických podmínek uvedených v příloze č. 3.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Odbor investic, rozvoje a správy majetku předkládá zastupitelstvu města k projednání technické podmínky bezúplatného převodu části pozemku parc. č. 3287/136 v k. ú. Příbor z vlastnictví Správy železnic s. o. (dříve Správa železniční dopravní cesty s. o.) do majetku města. Jedná se o část pozemku o výměře 6 m2 oddělenou geometrickým plánem č. 3310-45/2019 zpracovaným Václavem Maťátkem a označenou jako samostatný pozemek parc. č. 3287/149. 

 

Pozemek je situován na levém břehu řeky Lubiny, na pozemku je umístěna část lávky pro pěší přes Lubinu. Pozemek je majetkem České republiky s právem hospodaření pro Správu železnic s. p. (dále SŽ) Stavba lávky byla na pozemku realizována se souhlasem vlastníka. Po dobu výstavby až doposud je pozemek v užívání města na základě nájemní smlouvy. Dále bylo sjednáno, že po dokončení stavby, bude dotčená část pozemku oddělena geometrickým plánem a nově vzniklý pozemek bude odprodán městu. Odbor IRSM po kolaudaci stavby a po vyhotovení geometrického plánu požádal SŽ o předložení návrhu kupní smlouvy. Následně obdržel odbor IRSM informaci, že na základě nových pravidel pro nakládání s majetkem ve správě SŽ, předmětný pozemek splňuje podmínky pro bezúplatný převod. Odbor IRSM potvrdil, že bezúplatný převod akceptuje a požádal o předložení návrhu darovací smlouvy.

 

Dne 06.11.2020 obdržel odbor IRSM přehled náležitostí, které je nutno doložit k vypracování návrhu darovací smlouvy. Mimo jiné bylo nutno vyžádat o výpisy z příslušných železničních knih, prokazující oprávněnost SŽ s pozemkem nakládat.  Dále SŽ požaduje výpis usnesení zastupitelstva města, kterým jsou schváleny podmínky převodu pozemku do majetku města, (viz příloha č. 3), včetně prohlášení o převzetí případných ekologických závazků spojených s převáděným pozemkem a povinnosti plynoucí z jejich odstraňování. Jedná se o standardní postup, který již byl uplatněn při předchozí koupi pozemku z majetku SŽ - v roce 2015 pozemek parc. č. 33 v k. ú. Příbor.

 

Po doložení všech požadovaných dokladů bude návrh bezúplatného převodu postoupen SŽ správní radě Správy železnic, dále proběhne mezirezortní připomínkové řízení na Ministerstvu dopravy ČR a poté bude věc předložena ke schválení vládě ČR. Dle sdělení SŽ se jedná o časově náročný proces, který může trvat cca jeden rok.

 

V případě kladného výsledku bude městu předložena k podpisu darovací smlouva. Pokud smluvní ustanovení budou odpovídat schváleným podmínkám bezúplatného převodu, jak jsou uvedena v tomto materiálu, nebude již smlouva předložena ke schválení zastupitelstvu města a po oboustranném podpisu bude předána k zápisu do katastru nemovitostí.

Přílohy:
Příloha č.1: Mapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Technické podmínky převodu (Veřejná)
Příloha č.4: Prohlášení o převzetí ekologických závazků (Veřejná)
Příloha č.5: Geometrický plán (Veřejná)