Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:19
Konané dne:26.05.2021
Materiál číslo:21
Název materiálu a návrh usnesení:
Vyhodnocení řízení pro poskytování veřejné finanční podpory materiálně technické základny z rozpočtu města Příbora na rok 2021
I. Zastupitelstvo města rozhoduje

přidělit v řízení pro poskytování veřejné finanční podpory na materiálně technickou základnu pro rok 2021 žadateli veřejnou finanční podporu na materiálně technickou základnu následovně:

P. Č.Název žadateleSchválená částka v Kč
01Český rybářský svaz, z. s., místní organizace Příbor 
02Český svaz chovatelů, z.s., Základní organizace Příbor 
03Myslivecký spolek PŘÍBOR-HÁJOV 
04Myslivecký spolek Příbor 1 
05Tělocvičná jednota Sokol Příbor 
Celkem: 

 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Iveta Busková
Zpracoval:Iveta Busková
Právní konzultace:
Projednáno s:Bc. Eva Srněnská
Důvodová zpráva:

V souladu s Pravidly č. 3/2018 pro poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora (dále jen "Pravidla"), schválenými usnesením Zastupitelstva města Příbora č. 25/31/ZM/2018 ze dne 13.09.2018, byl usnesením Rady města Příbora ze dne 08.09.2020 vyhlášen Program poskytování veřejné finanční podpory materiálně technické základny na rok 2021 (dále jen "Program").  

Lhůta pro podání žádostí o veřejnou finanční podporu materiálně technické základny na rok 2021 byla dle "Programu" stanovena v termínu od 02.11.2020 do 13.11.2020 včetně.

Kritéria pro hodnocení žádostí o finanční podporu schválena v "Programu" jsou následující:
-    splnění podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora stanovených "Pravidly",
-    splnění podmínek pro poskytnutí veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora stanovených v "Programu",
-    vyrovnání závazků vůči městu Příboru a jeho zřízeným a založeným organizacím ke dni zpracování podkladů pro rozhodnutí o přidělení veřejné finanční podpory v orgánech města Příbora.

 

Zastupitelstvo města Příbora schválilo na 16. zasedání dne 10.12.2020 v rámci rozpočtu města Příbora na rok 2021 částku určenou k rozdělení mezi žadatele o veřejnou finanční podporu materiálně technické základny v celkové výši  850 000 Kč (§ 3429).

Maximální výše finanční podpory dle "Programu" v jednotlivém případě činí 85 % z celkových plánovaných nákladů doložených cenovou nabídkou minimálně od jednoho dodavatele (zhotovitele).

 

Na rok 2021 bylo předloženo celkem 6 žádostí:

JUNÁK PŘÍBOR    45 100,00 Kč
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ    172 000,00 Kč
MYSLIVECKÝ SPOLEK PŘÍBOR-HÁJOV    240 000,00 Kč
MYSLIVECKÝ SPOLEK PŘÍBOR I.    635 900,00 Kč
TĚLOCVIČNÁ JEDNOTA SOKOL PŘÍBOR    256 000,00 Kč
ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ    85 000,00 Kč
CELKEM    1 434 000,00 Kč

 

Usnesením Rady města Příbora č. 9/44/RM/2020 ze dne 16.03.2021 bylo rozhodnuto přidělit žadateli "Junák - český skaut, středisko Příbor, z. s. finanční podporu ve výši 44 060 Kč (celková rekonstrukce a zateplení kuchyně a obnova zastaralého vybavení - kuchyňská linka, spotřebiče (lednice, kombinovaný sporák, mikrovlnná trouba, kuchyňská linka, zateplovací vata, palubky, parozábrana, vruty, šrouby, lak na dřevo, odpad umývadla)

 

K rozdělení v ZM zbývá: 805 940 Kč.

ZM dne 26.05.2021 bude rozhodovat celkem o pěti žádostech od těchto žadatelů:
-    Český rybářský svaz, z. s.
-    Český svaz chovatelů, z. s.
-    Myslivecký spolek Příbor - Hájov
-    Myslivecký spolek Příbor I.
-    Tělocvičná jednota Sokol Příbor

 

Podrobnější informace o žadatelích jsou uvedeny v příloze č. 1.
 
U všech jmenovaných žadatelů o VFP/MTZ na rok 2021 byla vykonána veřejnosprávní kontrola v rozsahu zákona o finanční kontrole.

Posuzována byla každá jednotlivá žádost z hlediska formálního a věcného, zejména se zaměřením na splnění podmínek stanovených v Programu poskytování veřejné finanční podpory, vyhlášeném  usnesením RM č. 30/36/RM/2020 ze dne 08.09.2020 a Pravidly č. 3/2018 pro poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu města Příbora, schválenými usnesením ZM č. 25/31/ZM/2018 ze dne 13.09.2018.

Vzhledem k tomu, že v případě VFP/MTZ se svým charakterem jedná o oblast specifickou, a to především svým obsahem, nelze ve všech případech objektivně posoudit míru potřebnosti a důležitosti plánovaných nákladů samostatnou administrativní kontrolou, tzn. kontrolou provedenou v sídle poskytovatele, a to ani z předložených podkladů, např. z fotodokumentace.
Na základě výše uvedeného a z důvodu finančního převisu požadované výše VFP/MTZ  nad alokovanou částkou, byla z podnětu starosty města iniciována prohlídka na místě samotném, a to konkrétně v případě žadatele Myslivecký spolek Příbor I., kdy z předložené fotodokumentace nebyla podstata využití a potřebnosti požadovaných finančních prostředků zřejmá. Z důvodu nepříznivého počasí a zaneprázdněnosti předsedy spolku, se schůzka na místě konala s předem nepředvídaným prodlením.

Jelikož ani tato schůzka na místě samotném nepřispěla k jednoznačnému závěru a možnému posouzení naléhavosti a nutnosti plánované investiční akce, rozhodl starosta města svolat on-line schůzku se všemi dotčenými žadateli o VFP/MTZ.

On-line schůzka se uskutečnila dne 10.03.2021 za účasti předsedů spolků, popř. delegovaných zástupců jednotlivých žadatelů, starosty města, Ing. Jiřího Hajdy a Bc. Evy Srněnské. Vzhledem k tomu, že v některých případech vyhodnotil starosta města přednesené důvody o nutnosti a potřebnosti těch kterých plánovaných investičních akcí jako nedostatečné, navrhl, aby se v případě tří žadatelů o VFP/MTZ následně uskutečnila prohlídka na místě (Český rybářský svaz, z. s., Český svaz chovatelů, z. s., Myslivecký spolek Příbor - Hájov).

Po dohodě s předsedy dotčených spolků, popř. s jejích delegovanými zástupci, se všechny tři prohlídky na místě samotném uskutečnily v týdnu od 22.03. - 26.03.2021, a to za účasti starosty města, Ing. Jiřího Hajdy, Bc. Evy Srněnské a Ing. Ivety Buskové.

Z výše uvedených důvodů a dále pak zejména z důvodu minimalizace rizika neefektivního a neúčelného vynakládání veřejných prostředků, rozhodl starosta města o přesunutí termínu rozhodování o přidělení VFP/MTZ na zasedání ZM, konajícím se dne 26.05.2021.

Stanovisko Bc. Evy Srněnské k formální a věcné správnosti předložených žádostí o VFP/MTZ ze dne 28.04.2021:

U žádného z žadatelů nebyly provedenou kontrolou zjištěny skutečnosti, na základě kterých by nebylo možno žadatelům VFP/MTZ poskytnout. Podmínky stanovené interními předpisy, vztahujícími se k poskytování VFP/MTZ z rozpočtu města Příbora, byly splněny, předloženy byly veškeré předepsané přílohy.

 

Stanovisko Ing. Jiřího Hajdy k technickému stavu majetku žadatelů o VFP/MTZ ze dne 28.04.2021:
1.    Český rybářský svaz, z. s.
"Vývařiště výpustného zařízení dle vizuální prohlídky je staré, betonové díly vykazují poškození.  V jaké míře má tento stav vliv na funkci vývařiště, nejsem schopen posoudit."

2.    Český svaz chovatelů, z. s.
"Vstupní dveře a okna objektu jsou ve stavu, kdy již nevyhovují po stránce vzhledu ani funkčnosti. Jejich výměna přispěje nejen ke zlepšení vzhledu budovy, ale především k většímu zabezpečení a snížení nákladů na vytápění."

3. Myslivecký spolek Příbor I.
"Avizovaný neuspokojivý stav krovu objektu nelze ověřit, neboť není přístupný (z venkovní strany plechová střešní krytina, z vnitřní strany dřevěné obložení). Střešní krytina dle mého názoru nevyžaduje nutně výměnu, postačovalo by provést nátěr. V případě demontáže krytiny pro rekonstrukci nebo opravy krovu by již nová krytina byla vhodná. Venkovní dřevěné obložení budovy je lokálně poškozeno, zda lze tato poškození pouze opravit nebo by bylo nutné provést celé obložení nové, nedokážu posoudit."

4. Myslivecký spolek Příbor-Hájov
"Dřevěné sloupy, na kterých je veden kabel přípojky EE od objektu Mysliveckého spolku Příbor-Hájov k hodinám ČEZu, jsou již většinou v nedobrém stavu a vhodné na výměnu. Rovněž některé betonové patky, ke kterým jsou dřevěné sloupy přichyceny, by z důvodu jejich stáří a počínající degradace bylo vhodné vyměnit."

 

Rekapitulace:
- volné prostředky v rozpočtu k rozdělení: 805 940 Kč
- předložené žádosti o objemu: 1 388 900 Kč
- převis poptávky nad alokovanou částkou v rozpočtu: 582 960 Kč

 

Dne 27.01.2020 se uskutečnila schůzka se žadateli o veřejnou finanční podporu materiálně technické základny z rozpočtu města Příbora na rok 2020 (dále jen VFP/MTZ). Tato měla za cíl projednat se žadateli o VFP/MTZ podané žádosti s ohledem na finanční možnosti města, dále se pak podrobněji seznámit s plánovanými investičními akcemi z hlediska jejich naléhavosti, potřebnosti či nutnosti.
Na základě podrobného projednání a posouzení naléhavosti investičních akcí jednotlivých žadatelů bylo po konstruktivní diskuzi se souhlasem všech přítomných dohodnuto, že vzhledem k charakteru plánovaných investičních akcí, které nelze ve všech případech etapizovat a jejich realizace trvá již několik let, bylo by ideální uspokojit pouze některé ze žadatelů o VFP/MTZ v roce 2020 a plánované investiční akce v plném rozsahu dokončit. Na základě této schůzky byla Tělocvičné jednotě Sokol v loňském roce schválena částka 400 000 Kč s tím, že pro letošní rok nebudou o VFP/MTZ žádat. Tělocvičná jednota Sokol žádost přesto zaslala, ale z důvodu loňské dohody, se nedoporučuje spolku veřejnou finanční podporu udělit (o tomto doporučení starosta města telefonicky TJ Sokol informoval).

Vzhledem k přesahu finančních nároků a alokované částky byla dojednána s předsedou spolku kompromisní částka pro Myslivecký spolek Příbor I. ve výši 308 000 Kč.

 

Doporučení na rozdělení VFP MTZ starosty je tedy následující:
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ                                 172 000,00 Kč - v plné výši         
MYSLIVECKÝ SPOLEK PŘÍBOR-HÁJOV         240 000,00 Kč - v plné výši
MYSLIVECKÝ SPOLEK PŘÍBOR I.                   308 000,00 Kč - z 635 900,00 Kč - předjednáno s předsedou spolku
TĚLOCVIČNÁ JEDNOTA SOKOL PŘÍBOR                 0,00 Kč - loňská dohoda
ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ                                85 000,00 Kč - v plné výši
CELKEM                                                            805 000,00 Kč

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: ZM MTZ Přehled o jednotlivých žadatelích.xls (Veřejná)
Příloha č.2: Český rybářský svaz (Veřejná)
Příloha č.3: Myslivecký spolek Příbor-Hájov (Veřejná)
Příloha č.4: Myslivecký spolek Příbor I. (Veřejná)
Příloha č.5: Tělocvičná jednota Sokol Příbor (Veřejná)
Příloha č.6: Český svaz chovatelů (Veřejná)