Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:19
Konané dne:26.05.2021
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře - budova č. p. 586 a související pozemky
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

zprávu o výsledku veřejné soutěže o prodej nemovitostí na ul. Masarykově v Příboře, tj. budovy č. p. 586 a souvisejících pozemků.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

prodej nemovitostí v k. ú. Příbor - pozemku parc. č. 3146/1 jehož součástí je budova č. p. 586, pozemku parc. č. 3147/1 a pozemku parc. č. 3148/4, vymezených geometrickým plánem č. 3387-9/2021, zpracovaným Václavem Maťátkem, právnické osobě Trifid Beta s. r. o., IČO 08298785, za kupní cenu ve výši 6 050 000 Kč včetně DPH a za dalších podmínek dle kupní smlouvy v předloženém znění.

III. Zastupitelstvo města schvaluje

podmínky spolufinancování provozu zařízení pro poskytování sociálních služeb - domova se zvláštním režimem a odlehčovací služby realizovaném, ve znění přílohy č. 3 důvodové zprávy, na nemovitostech uvedených v předchozím usnesení, pro účel uzavření budoucí smlouvy o spolupráci mezi městem Příborem a poskytovatelem sociálních služeb. Spolufinancování se vztahuje k uživatelům zařízení z katastrálních území spadajících pod obec Příbor.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 5
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. arch. Jan Malík
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Zastupitelstvo města uložilo dne 10.02.2021 usnesením č. 11/17/ZM/2021 odboru IRSM zveřejnit na úřední desce MÚ záměr města prodat nemovitosti na ul Masarykově v Příboře za podmínek:

  1. předmět prodeje - parcelace dle geometrického plánu č. 3387-9/2021, vše v k. ú. Příbor:
    • budova č. p. 586 
    • pozemek parc. č. 3146/1 o výměře 670 m2 - součástí pozemku je budova č. p. 586
    • pozemek parc. č. 3147/1 o výměře 1 621 m2
    • pozemek parc. č. 3148/4 o výměře 2 664 m2
  2. kupní cena včetně DPH v minimální výši 6 000 000 Kč,
  3. účel užívání - provozování sociálních služeb - domova se zvláštním režimem dle ustanovení § 50 a odlehčovací služby dle ustanovení § 44 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,
  4. zachování účelu a způsobu užívání nemovitostí, tj. poskytování sociálních služeb dle platné legislativy, po dobu min. 20 let,
  5. výhrada zpětné koupě nemovitostí pro město Příbor za cenu stanovenou znaleckým posudkem v případě ukončení sjednaného způsobu a účelu užívání před uplynutím 20 let,
  6. sjednání předkupního práva pro město Příbor na dobu 20 let pro případ zamýšleného zcizení nemovitostí - při uplatnění postupu dle občanského zákoníku,
  7. uvedené lhůty počínají běžet dnem nabytí právních účinků vkladu vlastnického práva pro kupujícího do katastru nemovitostí,
  8. před uvedením zařízení do provozu budou sociální služby registrovány dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.
  9. povinnosti uvedené v bodech 3.-8. jsou závazné i pro právní nástupce kupujícího,
  10. poplatky za vklad práva do katastru nemovitostí uhradí kupující,
  11. podáním žádosti o prodej nemovitostí žadatel vyjadřuje souhlas s podmínkami uvedenými v bodech 1.-10.,
  12. náležitosti žádosti o prodej nemovitostí:
  • identifikační údaje kupujícího,
  • popis stavebních úprav budovy č. p. 586, budoucího využití nemovitostí a způsobu provozování včetně odkazu na předchozí činnost v oblasti poskytování sociálních služeb,
  • návrh smluvních podmínek spolufinancování sociálních služeb městem Příbor.

 

Žádost o prodej bylo možno podat po dobu zveřejnění záměru, tj. 60 dnů. 

 

Zveřejnění záměru bylo realizováno ve dnech 12.02.2021-14.04.2021, v tomto termínu byla podána jedna žádost o prodej - žádost ze dne 12.04.2021.

 

Dne 21.04.2021 byla žádost o prodej otevřena za přítomnosti vedoucí odboru sociálních věcí a zástupkyně odboru IRSM, byla provedena kontrola, zda žádost obsahuje požadované náležitosti, o otevření a kontrole žádosti byl vyhotoven protokol - viz příloha. Bylo konstatováno, že žádost podána společností Trifid Beta s. r. o., která je členem skupiny spolupracující se společností Clementas Medela z. ú., obsahuje požadované náležitosti, s tím že součástí podání je nabídka kupní ceny ve výši 6 050 000 Kč vč. DPH. Žadatel o prodej dále akceptuje podmínky prodeje, tzn. zejména udržitelnost záměru po dobu 20 let, zřízení předkupního práva a výhradu práva zpětného prodeje pro město aj.

 

Společnost Trifid Beta s. r. o.  je společností zaměřenou na investice do nemovitostí pro budoucí poskytování sociálních služeb. Společnost Clementas Medela z. ú. by pak v případě uskutečněného prodeje byla poskytovatelem sociálních služeb v objektu vlastněném společností Trifid Beta s. r. o. K plnění podmínek prodeje bude kupní smlouvou zavázána společnost Trifid Beta s. r. o.

 

Dle podané žádosti bude na předmětných nemovitostech provedena 2podlažní (popř. 3podlažní - viz kupní smlouva) přístavba ke stávajícímu objektu se 40 dvoulůžkovými pokoji a 6 jednolůžkovými. Žádost dále obsahuje odkazy na již realizovaná a provozovaná sociální zařízení - plné znění žádosti v příloze. Kapacita služby domova se zvláštním režimem - 80 uživatelů, kapacita poskytování odlehčovací služby - 6 uživatelů.

 

Na základě podané žádosti připravil odbor IRSM ve spolupráci s JUDr. Michálkem a zástupcem žadatele návrh kupní smlouvy, který obsahuje smluvní ustanovení ve znění podmínek prodeje zveřejněných na úřední desce. Součástí kupní smlouvy jsou také ustanovení týkající se uzavření smlouvy o spolupráci mezi provozovatelem budoucího sociálního zařízení a městem. Jedná se zejména o podmínky spolufinancování provozu, poté co bude zařízení zkolaudováno a registrováno dle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tyto podmínky byly vyhodnoceny vedoucí odboru sociálních služeb jako odpovídající:

Navržené podmínky spolufinancování, kdy město Příbor je veřejným zadavatelem (částečný výpis) - plné znění v příloze:

  • spolufinancování města na oprávněné provozní ztrátě u sociální služby domova se zvláštním režimem ve výši 30 %, max. však 30 000 Kč za rok za uživatele z k. ú. Příbor; město se nepodílí na spolufinancování za uživatele mimo k. ú. města,
  • spolufinancování města na oprávněné provozní ztrátě u odlehčovací služby ve výši 30 %, max. však 70 000 za rok za uživatele, (dovozeno "za uživatele z k. ú. Příbor a dalších k. ú. spadajících pod obec Příbor; město se nepodílí na spolufinancování za uživatele mimo k. ú. města"),
  • maximální míra dotace při obsazení všemi uživateli z k. ú. Příbor ve výši 2 820 000 Kč ročně,
  • uvedené prostředky budou poskytovány na základě samostatných veřejnoprávních smluv uzavíraných na jednotlivé kalendářní roky.

Pozn. OIRSM: Přesto, že se v předloženém návrhu podmínek spolufinancování provozu vyskytuje formulace "za uživatele z k. ú. Příbor", lze z dalšího textu návrhu a celkově z kontextu dovodit, že je myšlen uživatel ze všech katastrálních území spadajících pod obec Příbor, tzn. k. ú. Příbor, Klokočov u Příbora, Hájov, Prchalov; takto bude koncipována i příslušná smlouva o spolupráci mezi městem a provozovatelem zařízení.

Podmínky spolufinancování jsou předloženy ZM ke schválení a budou součástí-přílohou kupní smlouvy.

 

Návrhy usnesení jsou vypracovány na základě uvedených skutečností.

 

Dále viz materiál č. 17/10/ZM/2021 z 10.02.2021.

 

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Protokol - otevření žádosti (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.3: Návrh smluvních podmínek spolufinancování (Veřejná)
Příloha č.4: Návrh kupní smlouvy (Veřejná)
Příloha č.5: Geometrický plán (Veřejná)