Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:20
Konané dne:23.06.2021
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Komplexní pozemkové úpravy k. ú. Skotnice
I. Zastupitelstvo města schvaluje

návrh majetkového vyrovnání v rámci komplexních pozemkových úprav týkající se pozemků v lokalitě bývalé skládky TDO v k. ú. Skotnice dle návrhu předloženého společností Ekotoxa s. r. o. v rozsahu přílohy č. 1 tohoto materiálu.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh majetkového vypořádání pozemků v k. ú. Skotnice předložený společností Ekotoxa s. r. o. v rámci komplexních pozemkových úprav (KPÚ). Ekotoxa zpracovává pro Státní pozemkový úřad, který je ze zákona vyhlašovatelem KPÚ, návrhy nového účelnějšího a funkčnějšího členění území zahrnutého do obvodu KPÚ.

 

Předmětem návrhu předloženého Ekotoxou je nové uspořádání pozemků v k. ú. Skotnice, kde město vlastní pozemky na území bývalé skládky TDO, která byla před několika lety rekultivována. Město v současné době vlastní v této lokalitě celkem 23 pozemků (ostatní plocha 20 pozemků, orná půda 2 pozemky, vodní plocha 1 pozemek) o celkové výměře 12 762 m2 (LV č. 425 v příloze tohoto materiálu). Jedná se o výměru pozemků, se kterou město vstoupilo do procesu KPÚ. Tato výměra byla následně ponížena koeficientem odvozeným z obvodu KPÚ - do obvodu KPÚ není zahrnuto celé katastrální území (např. je vyňat intravilán, lesní pozemky apod.) Výsledná výměra - soupis nároků města v rámci KPÚ činí celkem 12 753 m2 v tabulkové hodnotě 29 560 Kč. Po ukončení KPÚ by tedy mělo město v k. ú. Skotnice vlastnit pozemky buď v odpovídající výměře, nebo v odpovídající hodnotě či kvalitě (bonita apod.) v rámci odchylek stanovených zákonem o pozemkových úpravách.

 

Město Příbor v současné době pozemky, popř. části pozemků na území bývalé skládky pachtuje pro účel včelaření. Pachtovaná výměra činí 9 630 m2, sjednané pachtovné činí 2 000 Kč/ha/rok, tj. 1 926 Kč. Zapsáním KPÚ do katastru nemovitostí všechny stávající nájemní a pachtovní smlouvy k pozemkům zanikají a je nutno uzavřít nové k nově vzniklým pozemkům. Daň z nemovitostí v k. ú. Skotnice činí 2 524 Kč/rok. 

 

Dle předloženého návrhu nového členění území, by namísto stávajících 23 pozemků měly městu připadnout 3 nové pozemky o souhrnné výměře 11 594 m2 v tabulkové hodnotě 30 450 Kč:

parc. č. 425/1 trvalý travní porost o výměře 10 006 m2

parc. č. 425/2 ostatní plocha o výměře 385 m2

parc. č. 425/3 ostatní plocha o výměře 1 203 m2

 

Pozemky parc. č. 425/2 a 425/3 jsou navrženy jako obslužné a přístupové k zemědělským pozemkům v k. ú. Prchalov. Pozemek parc. č. 425/1 bude možno pachtovat, výměra k propachtování tak bude oproti stávajícímu stavu navýšena o 376 m2, pachtovné bude možno navýšit o 75 Kč.

 

Pokud by město trvalo na zachování původní výměry i po ukončení KPÚ, pak dle sdělení Ekotoxy lze návrh nového členění území ještě přepracovat, dle zákona by však město muselo vzhledem ke kvalitě náhradních pozemků uhradit 1 787 Kč.

 

Odbor IRSM i místostarosta považují předložený návrh nového členění území za výhodný pro město a doporučují jej schválit. V současné době jsou některé pozemky města v k. ú. Skotnice dotčeny stavbou obchvatu, a tedy pro město nevyužitelné, neúčelné je i vlastnictví pozemku druhu vodní plocha - koryto vodního toku. Dále lze předpokládat snížení daňové povinnosti vzhledem k ponížení výměry pozemků mimo území obce a město získá vyšší výměru k propachtování.

 

 

Návrh usnesení je vypracován s ohledem na uvedené skutečnosti. Odbor IRSM nežádal o doplňující stanoviska, ZM jsou předloženy všechny relevantní informace. 

 

Ustanovení § 39 zákona o obcích o povinném zveřejnění na úřední desce se na tento případ nevztahuje, protože se nejedná o hospodaření s majetkem obce dle tohoto ustanovení - prodej, darování, směna, pronájem, pacht, výpůjčka.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Soupis nových pozemků (Veřejná)
Příloha č.2: Mapové podklady (Veřejná)
Příloha č.3: LV č. 425 (Veřejná)