Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:2
Konané dne:14.12.2022
Materiál číslo:17
Název materiálu a návrh usnesení:
Aktualizace Programu regenerace pro rok 2023-2032
I. Zastupitelstvo města schvaluje

dokument "Aktualizace Programu regenerace městské památkové rezervace Příbor pro období 2023-2032" v rozsahu příloh č. 1-6 důvodové zprávy.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Dana Forišková, Ph.D.
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Mgr. Marika Demlová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

S ohledem na ukončení platnosti stávajícího plánu regenerace MPR Příbor, prohlášené nařízením vlády ČSR č. 54/1989 Sb. ze dne 19.04.1989 o prohlášení území historických jader vybraných měst za památkové rezervace (včetně MPR Příbor) a vzhledem k nutnosti stanovit další strategii a zásady regenerace kulturního dědictví, předkládá OIRSM Zastupitelstvu města Příbora ke schválení nový Program regenerace Městské památkové rezervace Příbor pro období 2023-2032 (příloha č. 1, včetně výkresové dokumentace a seznamu kulturních památek, které jsou přílohou č. 2-6). Součástí práce je také aktualizace karet jednotlivých nemovitých kulturních památek města Příbora. Z důvodu velké kapacity příloh je členům zastupitelstva města zaslán odkaz ke kartám nemovitých kulturních památek prostřednictvím e-mailové schránky.

Zpracovaný a schválený program je mj. také nutnou podmínkou pro získání finančního příspěvku z programu Regenerace MPR a MPZ Ministerstva kulturu ČR na opravy kulturních památek, nacházejících se v MPR Příbor. Město samotné má každý rok připravené projekty, které jsou potřeba pro získání maxima financí.

Zpracovaný elaborát pro období 2023-2032 rekapituluje rozsah jednotlivých realizovaných projektů a obsahuje především soubor opatření směřujících k záchraně a cílevědomé regeneraci historicky nejcennější části města. Program je rovněž cenným koncepčním materiálem pro vlastníky kulturních památek pro zachování historických, architektonických a urbanistických hodnot při budoucích obnovách a úpravách na území MPR a rovněž bude sloužit jako podklad pro přípravu navazujících koncepčních dokumentů a investičních akcí v historickém jádru města.

Dokumentace je zpracována otevřenou formou, kterou může pracovní skupina pro regeneraci, respektive zastupitelstvo města průběžně aktualizovat, precizovat podle námětů a názorů obyvatel městské památkové rezervace, vlastníků, uživatelů či celého města dle finančních možností v jednotlivých letech.
 

Komise pro MPR hlasovala per rollam a doporučila radě města schválit Aktualizaci programu regenerace pro období 2023-2032. Zápis je přílohou č. 7. Rada města Příbora dne 04.10.2022 usnesením č. 12/74/RM/2022 doporučuje zastupitelstvu města schválit dokument "Aktualizace programu regenerace městské památkové rezervace Příbor pro období 2023-2032".

 

Přílohy:
Příloha č.1: AKTUALIZACE PROGRAMU REGENERACE PRO OBDOBÍ 2023-2032.pdf (Veřejná)
Příloha č.2: Výkres hranice MPR a OP MPR.pdf (Veřejná)
Příloha č.3: Výkres vlastnických vztahů.pdf (Veřejná)
Příloha č.4: Výkres památkové hodnoty.pdf (Veřejná)
Příloha č.5: Výkres památkové hodnoty v OP MPR.pdf (Veřejná)
Příloha č.6: SEZNAM NEMOVITÝCH KULTURNÍCH PAMÁTEK V PŘÍBOŘE.pdf (Veřejná)
Příloha č.7: Zápis z jednání Komise pro MPR.pdf (Veřejná)