Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:2
Konané dne:14.12.2022
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej pozemku parc. č. 90 k. ú. Klokočov u Příbora
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

prodej pozemku parc. č. 90 v k. ú. Klokočov u Příbora panu Milanu Gajdošovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , dle jeho žádosti ze dne 21.07.2022.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Dana Forišková, Ph.D.
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost pana Milana Gajdoše, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ . Předmětem žádosti ze dne 21.07.2022 je prodej pozemku parc. č. 90 v k. ú. Klokočov u Příbora.

 

Jedná se o pozemek vedený v katastru nemovitostí jako ostatní plocha-ostatní komunikace o výměře 245 m2. Pozemek je situován mezi rodinnými domy č. p. 1150 (RD žadatele) a č. p. 1151 a komunikačně propojuje ul. 9. května s pravým břehem řeky Lubiny. Pozemek je zatravněn a podélně jím prochází kanalizační řad SmVaK. Z pozemku je zřízen vjezd na oplocenou plochu příslušící k RD č. p. 1151.

 

Žadatel uvádí, že pozemek není udržován technickými službami, sekání trávy zajišťuje žadatel a vlastník RD č. p. 1151. Při konzultaci žádosti žadatel uvedl, že do budoucna (v případě prodeje) nevylučuje zahrazení pozemku směrem od břehu Lubiny. Dále uvedl, že v případě prodeje bude respektovat stávající sjezd na pozemky příslušící k RD 1151 (tento závazek lze ošetřit kupní smlouvou).

 

Žadatel nabízí kupní cenu 100 Kč/m2; tato cena je v souladu s Pravidly č. 2/2020, pokud by pozemek zůstal neoplocený a zachoval si tak charakter komunikace.

 

Žadatel pozemek poptává k prodeji pro účely parkování; doposud parkoval mimo jiné na pozemku parc. č. 180/1, v žádosti uvedl, že důsledku plánované stavby dopravního ostrůvku tato možnost zanikne.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k žádosti technické služby (TSMP), odbor životního prostředí, dotací a veřejných zakázek (OŽPD), odbor investic, rozvoje a správy majetku-územní plán (OIRSM-ÚP) a stavební komisi Plná znění stanovisek TSMP, OŽP a OIRSM-ÚP v příloze.

 

Ze stanoviska TSMP: Prodej pozemku nedoporučen.

 

Ze stanoviska OŽPD: Doporučení ponechat předmětnou část pozemku v majetku města pro zachování přístupu k řece Lubině.

 

Ze stanoviska OIRSM-ÚP: Prodej nedoporučen z důvodu zachování prostupnosti území a s ohledem na umístění páteřní trasy kanalizace ve vlastnictví SmVaK Ostrava v předmětné části pozemku.

 

Usnesení stavební komise – schůze dne 19.09.2022: SK/31/1/2022 Stavební komise doporučuje schválit prodej nebo pronájem pozemku parc. č. 90 v k. ú. Klokočov u Příbora panu M. Gajdošovi za podmínky kladného vyjádření hasičů a dotčených správců sítí.

 

Usnesení finančního výboru - schůze dne 23.11.2022: Finanční výbor doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej části pozemku parc. č. 90 v k. ú. Klokočov u Příbora panu Milanu Gajdošovi dle jeho žádosti ze dne 21.07.2022.

 

Usnesení rady města č. 7/4/RM/2022 ze dne 06.12.2022: Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej pozemku parc. č. 90 v k. ú. Klokočov u Příbora panu Milanu Gajdošovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░ , dle jeho žádosti ze dne 21.07.2022.

 

Doporučení OIRSM: Z fotodokumentace je zřejmé, že součástí rodinného domu žadatele je garáž a případně lze další vozidlo parkovat na ploše před garáží. K domu žadatele přísluší zahrada o výměře 664 m2 přístupná z ul. 9. května, tedy žadatel může zřídit parkovací místo na tomto pozemku. Dále v době zpracování tohoto materiálu je již rozhodnuto, že dopravní ostrůvek realizován nebude. Odbor IRSM doporučuje prodej pozemku parc. č. 90 do vlastnictví žadatele neschválit.

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.3: Fotodokumentace - mapy.cz (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko - územní plán (Veřejná)