Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:26
Konané dne:25.05.2022
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí pozemku parc. č. 3110/1 k. ú. Příbor - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města odmítá

úplatný převod pozemku parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora.

II. Zastupitelstvo města schvaluje

záměr převzetí pozemku parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města formou bezúplatného převodu.

III. Zastupitelstvo města ukládá
1. vedoucímu OIRSM
1.1.

zajistit podání žádosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o bezúplatný převod pozemku parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor do majetku města a odůvodnit žádost veřejným zájmem.

Termín: 10.06.2022
Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 6
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání města nabídku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Předmětem podání ze dne 08.02.2022 je mimo jiné nabídka převodu pozemku parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor.

 

Jedná se o pozemek ostatní plocha - ostatní komunikace o výměře 207 m2. Pozemek je situován u křižovatky ulic Jičínské a Štefánikovy. Pozemek má charakter účelové komunikace podél oplocení soukromého pozemku, ze západní strany je komunikace vymezena stromořadím bříz.

 

Dle sdělení ÚZSVM je pozemek v současné době vyhodnocen jako pro stát nepotřebný majetek a v případě, že město výslovně odmítne jeho úplatný převod, bude možno po uvedení důvodů (ve veřejném zájmu) jednat na základě žádosti o darování pozemku do majetku města.

V tomto případě pak lze žádost odůvodnit tím, že se jedná o pozemek pod veřejně přístupnou účelovou komunikací, která slouží k příjezdu k rodinnému domu a dále se může budoucnu stát součástí vycházkové trasy vedoucí od starého vodojemu - viz vyznačení v příloze. Pozemek tak může sloužit ke zkvalitnění volnočasových aktivit občanů města bez toho, že by byl využíván komerčně.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k nabytí pozemku technické služby, příslušné odbory MÚ a komisi kultury, cestovního ruchu a sportu.

 

Ze stanoviska TSMP: Převzetí pozemku do majetku doporučeno.

Ze stanoviska OŽPD: Zájmy z pohledu ochrany krajiny a přírody nebudou převzetím pozemku dotčeny.

Ze stanoviska OIRSM-územní plán: Případné převzetí pozemku a uvedený záměr jeho dalšího využití jsou v souladu s platným územním plánem.

Stanovisko komise KCRS - schůze dne 21.03.2022: převzetí pozemku doporučeno.

Stanovisko finančního výboru - schůze dne 27.04.2022: FV doporučuje zastupitelstvu města převzít pozemek parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor do majetku.

 

Usnesení rady města č. 9/66/RM/2022 ze dne 17.05.2022:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města odmítnout úplatný převod pozemku parc. č. 3110/1 v k. ú. Příbor z vlastnictví České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do majetku města Příbora a požádat o jeho bezúplatný převod ve veřejném zájmu.

 

Návrh usnesení je vypracován v návaznosti na citovaná stanoviska.

 

Pokud bude návrh usnesení přijat v předloženém znění, odbor IRSM požádá ÚZSVM o předložení návrhu darovací smlouvy. V případě, že smlouva nebude obsahovat ustanovení nad rámec nabídky (žádosti o sdělení) ze dne 08.02.2022, tzn. veřejný zájem a výhradně nekomerční využití pozemku, popř. zákaz zcizení po dobu 10 let, pak již nebude smlouva předložena k dalšímu schválení zastupitelstvem města, bude podepsána statutárním zástupcem a postoupena ke vkladu do katastru nemovitostí.

Přílohy:
Příloha č.1: Nabídka ÚZSVM (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Foto - Mapy.cz (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko OIRSM - územní plán (Veřejná)