Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:28
Konané dne:14.09.2022
Materiál číslo:8
Název materiálu a návrh usnesení:
Převzetí podílu k pozemku parc. č. 415/25 k. ú. Hájov - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je bezúplatný převod vlastnického podílu v rozsahu id. 3/10 k pozemku parc. č. 415/25 v k. ú. Hájov, z vlastnictví České republiky zastoupené Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, IČO 69797111, do majetku města Příbora.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Mgr. Pavel Netušil
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh darovací smlouvy předložený Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Předmětem smlouvy je bezúplatný převod spoluvlastnického podílu v rozsahu id. 3/10 k pozemku parc. č. 415/25 ostatní plocha-ostatní komunikace o výměře 1 841 m2 v k. ú. Hájov. 

 

Na pozemku je situováno těleso místní komunikace III. třídy vedené v pasportu komunikací pod ev. č. 401c. Místní komunikace jsou je dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, majetkem obce, na jejímž území se nacházejí. Vlastnické právo k pozemku pod komunikací je v katastru nemovitostí zapsáno kromě ČR zastoupenou ÚZSVM pro dalších 12 subjektů, fyzických osob. Odboru IRSM je známo, že minimálně jeden z uváděných vlastníků již nežije (zřejmě dosud nebylo dokončeno dědické řízení).

 

K věci:

Zastupitelstvo města přijalo dne 19.05.2016 usnesení č. 14/7/4/1, kterým schválilo podání žádosti o bezúplatný převod spoluvlastnického podílu v rozsahu id. 3/10 pozemku parc. č. 415/25 v k. ú. Hájov z majetku České republiky s právem hospodaření pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví města Příbora, a to s výslovným zamítnutím úplatného převodu.

 

Usnesení bylo přijato na základě předchozího jednání s vlastníky pozemku parc. č. 415/25., které bylo vyvoláno nabídkou jednoho z vlastníků, který nabídl městu k převodu svůj spoluvlastnický podíl. V průběhu jednání nebylo dosaženo dohody o způsobu majetkoprávního vypořádání se všemi vlastníky. Zastupitelstvo města proto rozhodlo dále nejednat se soukromými vlastníky a rozhodlo pouze ve věci podílu ve správě ÚZSVM - viz citované usnesení.

 

Na základě uvedeného usnesení požádal odbor IRSM dopisem ze dne 01.06.2016 ÚZSVM o převod spoluvlastnického podílu. Po časově náročné lustraci pozemku, předložil ÚZSVM dne 04.08.2022 návrh darovací smlouvy. Vzhledem ke skutečnosti, že předchozí usnesení ZM schválilo pouze podání žádosti o převod, je nyní nutné schválit převzetí vlastnictví a uzavření příslušné smlouvy.

 

Stávající situace: 

Město Příbor dlouhodobě řeší majetkoprávní narovnání stavu, kdy stavba (komunikace), která je majetkem města, je situována na pozemku jiného vlastníka a postupně tyto pozemky vykupuje, aby tak došlo ke sjednocení vlastnictví stavby i pozemku pod stavbou. V k. ú. Hájov je situace o to komplikovanější, že reálný průběh mnoha komunikací není v souladu s katastrální mapou. V těchto případech pak město zadává vypracování geometrických plánů, na jejichž základě pak příslušné pozemky vykupuje a takto je v katastru nově zaznamenán reálný stav v území.

 

V případě, že převod dle předložené smlouvy bude realizován, může město nově přistoupit k jednání s dalšími vlastníky a získat alespoň většinový podíl k pozemku pod komunikací a minimalizovat tak administrativní problémy související s případnými úpravami komunikace. Kupní cena pozemků pod komunikacemi dle Pravidel č. 2/2020 činí 100 Kč/m2.

 

Obecně lze konstatovat, že město by mělo i v budoucnu usilovat o nabytí pozemků pod komunikacemi v majetku města i veřejně přístupných účelových komunikací zajišťujících přístup ke stavbám pro bydlení (účelové komunikace nejsou z pohledu katastru nemovitostí samostatnými stavbami ale pouze povrchem příslušných pozemků) ve vlastnictví jiných subjektů do majetku města a převzít jejich správu a údržbu, aby tyto sloužily občanům města.

 

Darovací smlouva byla předložena ÚZSVM a obsahuje standardní ustanovení uplatňovaná v případě tohoto druhu převodu majetku.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Návrh darovací smlouvy (Veřejná)
Příloha č.3: LV č. 142 (Veřejná)