Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:4
Konané dne:22.03.2023
Materiál číslo:11
Název materiálu a návrh usnesení:
Směna pozemků v k. ú. Prchalov - Římskokatolická farnost Příbor
I. Zastupitelstvo města schvaluje

směnu nemovitostí v k. ú. Prchalov specifikovaných geometrickým plánem č. 371-24/2022, a to pozemku parc. č. 113/6 z majetku města Příbora za pozemek parc. č. 2/2 z majetku Římskokatolické farnosti Příbor, IČO 48808512, dle podmínek uvedených ve smlouvě o směně pozemků, v předloženém znění.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 7
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání návrh majetkoprávního vypořádání dotčení pozemku parc. č. 2 v k. ú. Prchalov. Pozemek je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Příbor (ŘKF). Na části pozemku je umístěna kaple, travnatý pozemek kolem kaple je oplocen. Část pozemku přesahuje za oplocení a je dotčena stavbou chodníkového tělesa. Chodníkové těleso situované na pozemku ŘKF je v majetku města a je na náklady města udržováno a opravováno.

 

Odbor IRSM zahájil v roce 2022 jednání s ŘKF o možnostech majetkoprávního vypořádání stávající situace. Odbor IRSM navrhoval odkoupení předmětné části pozemku. Zástupce ŘKF sdělil, že ŘKF upřednostňuje řešit situaci směnou požadované části pozemku ŘKF za část pozemku parc. č. 113/2 (majetek města) přiléhající k západnímu oplocení kaple, a to v rozsahu přibližně odpovídajícímu výměře části pozemku požadované městem. 

 

Na základě návrhu ŘKF proběhlo místní šetření za účasti obou stran a za přítomnosti geodeta. Na základě místního šetření zadal odbor IRSM vyhotovení geometrického plánu pro rozdělení pozemků parc. č.  2 a 113/2. Požadavkem odboru IRSM bylo při rozdělení pozemku parc. č. 113/2 respektovat průběh ochranného pásma kanalizační přípojky objektu obecního domu, která přes tuto část pozemku parc. č. 113/2 prochází.

 

Geometrickým plánem č. 371-24/2022 byly ze stávajících pozemků odděleny pozemky určené ke směně a to:

pozemek parc. č. 2/2 o výměře 32 m2 určený k převodu do majetku města

pozemek parc. č. 113/6 o výměře 38 m2 určený k převodu do majetku ŘKF

 

Odbor IRSM se dohodl se zástupcem ŘKF, že rozdíl ve výměrách směňovaných částí, kdy ŘKF bude převedena o 6 m2 vyšší výměra, nebude řešen doplatkem ze strany ŘKF. Tento rozdíl bude městu kompenzován bezúplatným zřízením věcného břemene pro stavbu kanalizační přípojky na pozemku parc. č. 113/6; pozemek bude věcným břemenem dotčen v celém rozsahu.

 

Účetní hodnota pozemku parc. č. 113/6 činí dle evidence majetku města 1 110,02 Kč, tj. cca 29,20 Kč/m2. V době zpracování tohoto materiálu není doplněn údaj o účetní hodnotě pozemku převáděného pozemku ŘKF, pro rozhodnutí zastupitelstva tento údaj není nezbytný, protože se jedná o nepeněžní způsob vypořádání.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko ke směně pozemků technické služby jako správce zeleně a příslušné odbory MÚ požádal o vyjádření z hlediska souladu záměru s územním plánem a se zásadami ochrany přírody a krajiny. V doložených stanoviscích nebyly uplatněny námitky proti směně pozemků - stanoviska v plném znění v příloze.

 

Usnesení rady města č. 9/4/RM/2022 ze dne 06.12.2022:

 

I. Rada města ukládá vedoucímu OIRSM zajistit na dobu 15 dnů zveřejnění záměru směnit nemovitosti v k. ú. Prchalov specifikované geometrickým plánem č. 371-24/2022, a to pozemku parc. č. 113/6 z majetku města Příbora za pozemek parc. č. 2/2 z majetku Římskokatolické farnosti Příbor, IČO 48808512, za podmínek:

  • náklady spojené s převodem nemovitostí, (vyhotovení geometrického plánu, poplatky za vklad práva do katastru nemovitostí apod.), uhradí město Příbor,
  • rozdíl ve výměrách směňovaných nemovitostí bude městu kompenzován bezúplatným zřízením věcného břemene pro stavbu kanalizační přípojky na pozemku parc. č. 113/6.

 

II. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit směnu nemovitostí v k. ú. Prchalov specifikovaných geometrickým plánem č. 371-24/2022, a to pozemku parc. č. 113/6 z majetku města Příbora za pozemek parc. č. 2/2 z majetku Římskokatolické farnosti Příbor, IČO 48808512, dle podmínek uvedených v předchozím bodě.

 

Zveřejnění záměru bylo realizováno ve dnech 08.12.2022-27.12.2022. K záměru nebyly ze strany veřejnosti uplatněny námitky ani připomínky.

 

Návrh smlouvy (v příloze) byl vypracován odborem IRSM a následně doplněn právníkem Biskupství ostravsko-opavského. 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.2: Situace - mapy.cz (Veřejná)
Příloha č.3: Geometrický plán (Veřejná)
Příloha č.4: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.5: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko - územní plán (Veřejná)
Příloha č.7: Návrh smlouvy (Veřejná)