Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:5
Konané dne:24.05.2023
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej části pozemku parc. č. 1210 k. ú. Příbor
I. Zastupitelstvo města schvaluje

uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je uzavření budoucí kupní smlouvy o prodeji části pozemku parc. č. 1210 v k. ú. Příbor o výměře cca 14 m2, dotčené stavbou kioskové trafostanice 22/0,4 kV, se společností ČEZ DIstribuce a. s., IČO 24729035, za kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem vyhotoveným na náklady investora.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 10
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost ČEZ Distribuce a. s. ze dne 15.03.2023. Předmětem žádosti je uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní k části pozemku parc. č. 1210 v k. ú. Příbor. Jedná se o pozemek zapsaný v katastru nemovitostí jako zahrada. Z celkové výměry pozemku činící 1 073 m2 je k prodeji požadována část o výměře cca 14 m2, a to pro účel vybudování nové trafostanice určené pro navýšení kapacity elektrické energie pro podnikatelské aktivity mezi aktuálně připravovanou obchodní zónou a ulicí Štefánikovou. Trafostanice umožní i napojení další větve sítě veřejného osvětlení města.

 

Pozemek parc. č. 1210 je v současné době pronajímán zahrádkářské osadě ZO Jičínská, dle zahrádkářského zákona je pacht sjednán na dobu 10 let. Odbor IRSM má k dispozici souhlas ZO Jičínská se změnou pachtovní smlouvy, resp. s ponížením předmětu pachtu o cca 28 m2 a o odpovídající snížení pachtovaného. Toto bude řešeno formou uzavření dodatku k pachtovní smlouvě.  Radě města byl předložen související materiál, řešící uzavření dodatku k pachtovní smlouvě se ZO Jičínská.

 

ČEZ Distribuce a. s. navrhuje po realizaci stavby odkoupení dotčené části pozemku za cenu dle znaleckého posudku. Tento postup je v souladu s energetickým zákonem a v obdobných případech již byl uplatněn. Dále kupující uhradí náklady související s prodejem – vyhotovení geometrického plánu a znaleckého posudku a správní poplatek za vklad práva do katastru nemovitostí. Dále kupující vybuduje nové oplocení v místě oddělení pozemku od plochy obhospodařované ZO Jičínská.

 

Odbor IRSM má v současné době k dispozici vyjádření technických služeb, odboru ŽPD a odboru IRSM z hlediska souladu záměru s územním plánem -  bez námitek k prodeji. Záměr vybudování trafostanice je v souladu s územním plánem a rozhledové poměry v řešeném území budou i po realizaci trafostanice vyhovující. Trafostanice bude po realizaci využívána i pro rozvojové záměry města v zájmovém území - veřejné osvětlení pro zamýšlenou stezku pro pěší a cyklisty.

 

Z usnesení finančního výboru - schůze dne 12.04.2023: FV doporučuje zastupitelstvu města schválení prodeje požadované části pozemku pro uvedený účel.

 

Usnesení rady města č. 13/10*/RM/2023 ze dne 25.04.2023:

 

I. Rada města souhlasí se záměrem prodeje části pozemku parc. č. 1210 v k. ú. Příbor o výměře cca 14 m2 společnosti ČEZ Distribuce a. s., IČO 24729035, pro účel realizace stavby kioskové trafostanice 22/0,4 kV. Kupní cena bude stanovena znaleckým posudkem vyhotoveným na náklady kupujícího po dokončení stavby.

 

II. Rada města ukládá vedoucímu odboru investic, rozvoje, a správy majetku zajistit zveřejnění záměru města prodat část pozemku parc. č. 1210  v k. ú. Příbor o výměře cca 14 m2 společnosti ČEZ Distribuce a. s., IČO 24729035, pro účel realizace stavby kioskové trafostanice 22/0,4 kV, za cenu dle znaleckého posudku vyhotoveného na náklady investora po dokončení stavby, na úřední desce MÚ po dobu 15 dnů.

 

III. Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit uzavření smlouvy, v předloženém znění, jejímž předmětem je uzavření budoucí kupní smlouvy o prodeji části pozemku parc. č. 1210 v k. ú. Příbor o výměře cca 14 m2, dotčené stavbou kioskové trafostanice 22/0,4 kV, se společností ČEZ DIstribuce a. s., IČO 24729035, za kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem vyhotoveným na náklady investora.

 

V době zpracování tohoto materiálu probíhá zveřejnění záměru budoucího prodeje, vyvěšeno od 02.05.2023 do 18.05.2023 a ze strany veřejnosti doposud nebyly uplatněny námitky ani připomínky. Lze předpokládat že do doby svěšení záměry již uplatněny nebudou. Případné námitky a připomínky uplatněné po odevzdání tohoto materiálu budou předloženy přímo zastupitelstvu města, které rozhodne o dalším postupu - např. námitky budou posouzeny jako nedůvodné, popř. bude materiál odložen do doby vypořádání se s námitkami.

 

Návrh budoucí kupní smlouvy ve standardním znění pro tyto případy byl předložen zástupcem ČEZ Distribuce a. s. a byl odsouhlasen právníkem města v rámci materiálu pro radu města.

Přílohy:
Příloha č.1: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě - část k prodeji (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě - trafostanice, oplocení (Veřejná)
Příloha č.4: Výkres trafostanice (Veřejná)
Příloha č.5: Výkres trafostanice - oplocení (Veřejná)
Příloha č.6: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko OŽPD (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko územní plán (Veřejná)
Příloha č.9: Návrh smlouvy (Veřejná)
Příloha č.10: Vyjádření ZO Jičínská (Veřejná)