Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:6
Konané dne:21.06.2023
Materiál číslo:10
Název materiálu a návrh usnesení:
Lokalita Za školou Npor. Loma - převod vlastnictví
I. Zastupitelstvo města souhlasí

s převodem vlastnictví pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor ze společného jmění manželů Tomáše a Barbory Sikorových, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , do výhradního vlastnictví paní Barbory Sikorové, s podmínkou přechodu práv a povinností z kupní smlouvy č. j. 51/2023 na výhradního vlastníka pozemku.

 

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 3
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:JUDr. Rostislav Michálek (právník)
Důvodová zpráva:

Místostarosta předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost manželů Tomáše a Barbory Sikorových, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ . Předmětem žádosti ze dne 18.05.2023 je udělení souhlasu zastupitelstva města s převodem vlastnictví pozemku parc. č. 2178/28 v k. ú. Příbor ze společného jmění manželů Tomáše a Barbory Sikorových do výhradního vlastnictví paní Barbory Sikorové.

 

Předmětný pozemek (or. č. 13) je situován v lokalitě Za školou Npor. Loma. Žadatelé nabyli pozemek na základě kupní smlouvy č. j. 51/2023 ze dne 27.03.2023 (prodej pozemku schválen usnesením č. 112/02/ZM/2022 dne 14.12.2022). Kupní smlouva mimo jiné obsahuje ustanovení zákazu zcizení pozemku bez souhlasu prodávajícího. Zákaz zcizení je ve prospěch města zapsán jako právo věcné v katastru nemovitostí.

 

Žadatelé v současné době žádají o poskytnutí hypotéky na stavbu rodinného domu na pozemku. Z jednání s poskytovatelem hypotéky vyplynulo, že lepší podmínky lze získat v případě, kdy vlastníkem předmětného pozemku bude pouze paní Barbora Sikorová.

 

Odbor IRSM odkazuje na podobnou žádost, které zastupitelstvo města vyhovělo - usnesení č. 26/20/ZM/2021 ze dne 23.06.2021 - zde se jednalo o případ, kdy původní jediný vlastník žádal o souhlas s převodem vlastnického podílu na partnerku. Žádost byla odůvodněna jako v tomto případě snahou o získání výhodnějších podmínek pro sjednání hypotéky.

 

Pokud bude usnesení v předloženém, popř. upraveném znění přijato, bude jeho ověřený výpis předám žadatelům pro další jednání s poskytovatelem hypotéky.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o souhlas (Veřejná)
Příloha č.2: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.3: Kupní smlouva 51/2023 (Veřejná)