Logo
Určeno pro:Zasedání Zastupitelstva města Příbora č.:8
Konané dne:18.10.2023
Materiál číslo:6
Název materiálu a návrh usnesení:
Prodej pozemků k. ú. Mniší
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

prodej pozemků parc. č. 795/2 a 796 v k. ú. Mniší panu Oldřichu Hadvičákovi, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 12.04.2023.

Obsah předkládaného materiálu:
Důvodová zpráva:
Počet příloh: 8
Titul, jméno, příjmení:Podpis:
Předkládá:Ing. Bohuslav Majer
Schválil:Ing. Jaroslav Šimíček
Zpracoval:Lenka Habdasová
Právní konzultace:
Důvodová zpráva:

Rada města předkládá zastupitelstvu města k projednání žádost pana Oldřicha Hadvičáka, ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░

 

Předmětem podání ze dne 12.04.2023 je žádost o prodej pozemků v k. ú. Mniší.

 

Jedná se o pozemky:

parc. č. 795/2                 vodní plocha-vodní nádrž přírodní                             928 m2

parc. č. 796                     vodní plocha-vodní nádrž přírodní                             356 m2

 

Pozemky tvoří jednu funkční plochu podél místní komunikace vymezenou společným oplocením s vjezdovou branou. Reálně má pozemek charakter travnaté plochy s velkým podílem plevele, náletových dřevin s několika vzrostlými stromy. Na pozemku se za vjezdovou branou nachází několik betonových panelů (pro odstavení automobilu). Dále se na pozemku nachází kontrolní vodoměrná šachta s uzamykatelným krytem. Pozemky tvoří proluku mezi dvěma rodinnými domy.

 

Dle Územního plánu Kopřivnice jsou pozemky situovány v zastavěném území ploše vodní a vodohospodářské – možnosti využití viz příloha.

 

Předmětné pozemky byly do počátku roku 2022 pronajímány pro vodohospodářské účely společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a. s. Poté, co SmVaK přestaly pozemky využívat jako vodní zdroj, byl nájemní vztah k pozemkům ukončen a město nabídlo pozemky k pachtu s účelem využití zahrada, pastvina, včelaření. O pacht pozemků nebyl ze strany veřejnosti zájem.

 

Žadatel o prodej je vlastníkem sousedních pozemků s rodinným domem. V žádosti uvádí, že předmětné pozemky byly v minulosti v majetku jeho rodiny a v současnosti by je rád opět přidružil k pozemkům u jeho rodinného domu a pečoval o ně (s poukazem na momentální zanedbanost pozemků). Pozemky byly v minulosti (než byly převedeny do majetku města) dle sdělení žadatele užívány jako zahrada a on sám vzhledem ke svému věku (70 let) již nepočítá s žádnými finančně a fyzicky náročnými úpravami.

 

Odbor IRSM požádal o stanovisko k prodeji technické služby a příslušná pracoviště MÚ.

 

Ze stanoviska TSMP: Kladné vyjádření (pozn. OIRSM: v srpnu 2023 provedly TSMP posečení pozemků).

 

Ze stanoviska OŽPD: Doporučení ponechat pozemky v majetku města pro další využití. Dle ústního doplnění stanoviska lze pozemky využít např. pro pěstování vánočních stromků apod.

 

Odbor IRSM konzultoval možnosti využití pozemků pro výsadbu vánočních stromků s odborem územního plánování MÚ Kopřivnice, do jehož kompetence spadají pozemky v k. ú. Mniší. Dle sdělení MÚ Kopřivnice není třeba pro toto využití žádat o změnu kultury pozemků.

 

OIRSM navrhuje, aby příslušný odbor MÚ Příbor (OŽPD - lesní hospodář) vypracoval plán využití pozemků a prostředky potřebné pro realizaci (např. lesní školky) pak nárokoval v rozpočtu města.

 

Z usnesení finančního výboru - schůze 06.09.2023: FV doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej předmětných pozemků. Dle sdělení předsedy finančního výboru se jedná o pozemky, které byly v minulosti městem zakoupeny, protože se na nich nachází vodní zdroj, a proto je v zájmu města podržet tyto pozemky nadále v majetku.

 

Obecně město jen výjimečně přistupuje k prodeji pozemků na žádost, výjimkou jsou prodeje např. s účelem narovnání majetkoprávních vztahů (části pozemků historicky dotčené stavbou ve vlastnictví jiné osoby, historicky užívané v dobré víře jako zahrada apod.). Z tohoto důvodu se odboru IRSM ani finanční výbor nezabývali prodejní cenou pozemku.

 

Usnesení rady města č. 7/18/RM/2023 ze dne 03.10.2023:

Rada města doporučuje zastupitelstvu města neschválit prodej pozemků parc. č. 795/2 a 796 v k. ú. Mniší panu Oldřichu Hadvičákovi,░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , dle jeho žádosti ze dne 12.04.2023.

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o prodej (Veřejná)
Příloha č.2: Fotomapa zájmového území (Veřejná)
Příloha č.3: Situace ve fotomapě (Veřejná)
Příloha č.4: Územní plán mapa (Veřejná)
Příloha č.5: Územní plán text (Veřejná)
Příloha č.6: Foto brána, oplocení (Veřejná)
Příloha č.7: Stanovisko TSMP (Veřejná)
Příloha č.8: Stanovisko OŽPD (Veřejná)